Lauru lapa pret plaušu slimībām, pūtītēm un citām kaitēm

Viena no visbiežāk un vissenāk izmantotajām garšvielām ir teju katram zināmā lauru lapa. Šķiet, pat bērns uzreiz atpazīst tās smaržu, kad virtuvē tiek vārīts buljons zupai. Kā izrādās, tā ir arī īsta brīnumzālīte pret dažādām kaitēm, tostarp palīdz uzveikt pūtītes.
Lauru lapa ir ne tikai viena no vissenāk izmantotajām garšvielām, bet arī īsta brīnumzālīte pret dažādām veselības ķibelēm.

FOTO: Shutterstock.com

Lauru lapa ir ne tikai viena no vissenāk izmantotajām garšvielām, bet arī īsta brīnumzālīte pret dažādām veselības ķibelēm.

Farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja, profesore Vija Eniņa atklāj, ka šī senā auga lapas var izmantot ne tikai aromātisku un gardu buljonu pagatavošanai, bet arī kā dabīgu medikamentu pret sāpēm, imūnsistēmas stimulēšanai, ādas kopšanai un kā nomierinošu līdzekli. Lauru lapu ēteriskajai eļļai piedēvē antiseptiskas, baktericīdas, pretsēnīšu un nomierinošas īpašības, turklāt to var kombinēt ar daudzām citām ēteriskajām eļļām, piemēram, citrusaugļu, priežu, cipreses, kadiķogu, salvijas, rozmarīna lavandas...
Kā lietot lauru lapas zāļu devai, iesaka profesore Vija Eniņa.

 

Uzlējums 

Kā gatavo? Desmit vidēja lieluma lauru lapas pārlej ar trīs glāzēm verdoša ūdens, nosedz trauku un noliek uz nakti, lai ievelkas. Gatavo šķidrumu izkāš un lieto pa pusglāzei trīs reizes dienā. 
Kad lieto? Ja ir cukura diabēts, jo uzlējumam ir cukura līmeni pazeminoša iedarbība, kā arī plaušu slimību gadījumā.

 

Inhalācijām

Kā gatavo? Uz puslitru ūdens ņem desmit vidēja lieluma lauru lapas un vāra apmēram pusstundu. 
Kad lieto? Labs līdzeklis elpceļu iekaisumu un pat astmas gadījumos. Inhalāciju veic apmēram desmit minūtes, pārliecoties traukam ar vēl karstu šķidrumu un pārklājot galvai dvieli, lai neizklīst tvaiks. Tikai atceries ievērot drošu attālumu, lai neapdedzinātu seju. 

Lauru lapu novārījuma aromāts arī dezinficēs telpu un nomierinās, jo garšviela daudz neatpaliek no baldriāna.  

Spirta izvilkums

Kā gatavo? Ņem vienu daļu lauru lapu un piecas daļas degvīna (40%) vai spirta (70%). Augus liek stikla traukā, aplej ar spirtu, nosedz trauku un liek nostāvēties tumšā un vēsā vietā apmēram nedēļu vai desmit dienas. Laiku pa laikam saskalina šķidrumu, bet gatavu izkāš un uzglabā slēgtā, vēlams tumšā stikla traukā istabas temperatūrā.
Kad lieto? Spirta izvilkumu no lauru lapām izmanto tikai ārīgi locītavu ierīvēšanai pret reimatismu vai saaukstēšanās gadījumos.

 

Eļļa

Reklāma
Reklāma

Kā gatavo? Divas ēdamkarotes sasmalcinātu lauru lapu (ne maltu) liek traukā, aplej ar glāzi nerafinētas augu eļļas un liek tumšā un vēsā vietā (ne ledusskapī) ievilkties nedēļu. Gatavo šķidrumu izkāš un lieto pēc vajadzības.  
Kad lieto?

  • Matiem – palīdz atbrīvoties no blaugznām, mazina matu taukošanos, stiprina tos un veicina matu augšanu. Pirms mazgāšanas galvas ādu ieziež ar eļļu un patur piecas līdz desmit minūtes. Pēc tam rūpīgi izmazgā.
  • Ādai – palīdz dziedēt dažādus izsitumus, pūžņojošus iekaisumus un pat izgulējumus. Ar vates vai marles tamponu maigi ieziež slimās vietas un ļauj eļļai darboties no divām līdz piecām minūtēm. Pēc tam ar tīru tamponu uzmanīgi notīra to.
  • Lauru lapu eļļu var izmantot arī masāžām un īpaši reizēs, kad gadījies apsaldēties, ir piemeties klepus vai sadumpojies gremošanas trakts, kas par sevi liek manīt, piemēram, ar apetītes zudumu vai vēdera pūšanos. Eļļā joprojām būs saglabājies lauru lapas aromāts, kas palīdzēs novērst minētās problēmas, jo tas veicina gremošanas sulu izdalīšanos un uzlabo ēstgribu.

Nelieto lauru lapu eļļu, ja...
...āda ir ļoti jutīga uz dažādiem kairinātājiem;
...ja esi bērniņa gaidībās. 
Abos gadījumos lauru lapu eļļa būs par spēcīgu. 
 

Losjons pret pūtītēm

Lauru lapas bagātīgi satur antiseptiskas, dezinficējošas un ādas tauku izdalīšanos regulējošas vielas, kā arī veicina ādas dabīgu attīrīšanos. Pagatavojumus no lauru lapām var lietot arī kopā ar citiem kosmētiskajiem līdzekļiem. 
Kā gatavo? Piecas vidēja lieluma lauru lapas aplej ar glāzi ūdens un karsē uz lēnas uguns. Katliņu ņem nost no plīts tad, kad vāroties atlikusi apmēram viena trešdaļa šķidruma – to izkās.
Kad lieto? Novārījums būs labs sejas noskalošanai vakaros vai tīrīšanai no rītiem.

 

Lauru lapu un māla maska

Kā gatavo? Ņem vienu ēdamkaroti zilo mālu un pievieno lauru lapu novārījumu tik daudz, lai veidojas pabieza putriņa. 
Kad lieto? Iegūto masu uzklāj uz notīrītas sejas un patur divdesmit minūtes, pēc tam to noskalo ar siltu ūdeni.


Vai zināji, ka...

  • Lauru krūms ir mūžzaļš un dabiskā vidē aug pat vairākus gadsimtus, taču speciāli audzēts plantācijās tā mūžs ir vidēji 60 gadus.
  • Lauru krūma dzimtene ir Vidusjūras piekraste, taču tas itin labi augs arī tavā puķu podā.
  • Senie grieķi un romieši lauru lapas izmantoja, lai kronētu kauju un olimpisko spēļu uzvarētājus, bet tautas medicīnā gadsimtiem ilgi laurus un no to lapām iegūto eļļu izmanto dažādu kaišu ārstēšanai.

Lielākajos pārtikas veikalos lauru lapas var nopirkt arī podiņos un visu gadu lietot svaigas.