Rozmarīns – gan garšai, gan veselībai

Rozmarīnu ierasts izmantot kā garšvielu pie gaļas ēdieniem, taču, kā saka farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja Vija Eniņa, tas ir viens no retajiem garšaugiem, kas pieder ārstniecības augu saimei.
Rozmarīns pieder ārstniecības augu saimei, un palīdz uzveikt gan migrēnu, gan pavasara nogurumu, gan arī tikt galā ar sieviešu kaitēm.

FOTO: Unsplash.com

Rozmarīns pieder ārstniecības augu saimei, un palīdz uzveikt gan migrēnu, gan pavasara nogurumu, gan arī tikt galā ar sieviešu kaitēm.

Rozmarīns gana daudz pabijis zem zinātnieku lupas, un pētījumos pierādīts, ka tas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību daudz dažādos veidos.  Kā galveno sastāvdaļu augā profesore Vija Eniņa min pēc sastāva daudzveidīgo ēterisko eļļu, kas satur dažādu augu aromātu maisījumu – piparmētru, citronmētru, kadiķa, priedes un citus. Te arī skaidrojums, kāpēc rozmarīnam ir specifisks, ass aromāts, kas ne katram tīk. 
Runājot par citiem labumiem, kas atrodami garšaugā, profesore min tā lapiņās esošos flavonoīdus, kurus īpaši ieteicams uzņemt pavasarī mundrumam. Tāpat rozmarīnam piemīt pretsāpju, pretiekaisuma un antibakteriāla darbība. 

Tas ir augs, kas spēj gan tonizēt (jau runājām par pavasara nogurumu), gan nomierināt organismu, piemēram, pēc stresa pilnas dienas. 

Vēl šis garšaugs spēj mazināt galvassāpes, turklāt pat tik spēcīgas, kādas ir migrēnas lēkmes laikā, kā arī ir īsts sievietes draugs. Rozmarīns stimulē menstruāciju sākšanos, ja tās kādu ar veselību saistītu iemeslu dēļ aizkavējušās, un ir labs palīgs menopauzes laikā, jo mazina nervozitāti, aizkaitināmību, raudulību... Citiem vārdiem sakot, palīdz nomierināt pārmēru uzbudināto nervu sistēmu. 
Protams, kā jau garšvielai pienākas, rozmarīns labvēlīgi ietekmē arī gremošanas sistēmu un žults sekrēciju. Bet, ja skapī ieviesušās kodes, tās aizbiedēs starp drēbēm ielikts rozmarīna zariņš, jo šiem lidoņiem nepatīk tā asā smarža. 
Starp citu, gadsimtiem ilgi rozmarīnam piedēvēts pat pārdabisks spēks, kas aizbiedē ļaunos garus, slimības, sliktu noskaņojumu. Auga dzimtenē – Vidusjūras zemēs – joprojām dedzina rozmarīna zariņus, jo tas palīdzot justies viegli un līksmi. 
 

Atceries!

  • Tā kā rozmarīns ir siltummīlis, dārzā tas augs tikai īstas vasaras apstākļos, taču gozēties podiņā uz palodzes gan tam patīk.
  • Ēdienam vislabāk izmantot svaigu rozmarīnu, jo kaltēts tas neizšķīst un ir ass. Ja svaigs nav pieejams, tad kaltēto saberz piestā vai samal pulverī.

 

Ko pagatavot?

 

Reklāma
Reklāma

Tēja
Tējkaroti rozmarīna aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties pusstundu un gatavo šķidrumu nokāš. 
Ieguvums. Tējai būs spēcīga darbība, tāpēc tā jādzer lēnām – pa vienai vai divām ēdamkarotēm trīs reizes dienā. Lieto visos minētajos gadījumos – pret galvassāpēm, kā nomierinošu līdzekli, reizēs, kad piemeklējušas menstruāciju problēmas vai sadumpojies vēders utt. 
Rozmarīna ēterisko eļļu izmanto līdzekļos, kas palīdz uzveikt blaugznas un veicina matu augšanu, tāpēc šo tēju var lietot arī kā matu skalojamo līdzekli.

 

Sildoša komprese
Trīs ēdamkarotes rozmarīna aplej ar verdošu ūdeni un ļauj nedaudz uzbriest. Vēl karstu masu liek marlē vai auduma kulītē un pieliek sāpošai vietai.
Ieguvums. Rozmarīnu mēdz dēvēt par dabīgo aspirīnu, un sildošā komprese patiesi mazinās spēcīgas locītavu (arī radikulīta gadījumā) vai muskuļu sāpes.  

 

Eļļa pret sāpēm

Traukā ieliek rozmarīna zariņu un pārlej eļļu. Ļauj ievilkties vismaz divas nedēļas, taču rozmarīns var palikt traukā, kamēr beidzas eļļa. 
Ieguvums. Aromatizēto eļļu var izmantot ne tikai pie ēdieniem, bet arī masāžai kā pretsāpju līdzekli. Ja moka radikulīts, reimatisms vai muskuļu sāpes, ar masējošām kustībām ierīvē sāpošās vietas.  


Vēl par rozmarīnu
 

  • Savulaik uzskatīja, ka rozmarīns uzlabo atmiņu. Jau senajā Grieķijā tie, kas mācījās un gatavojās pārbaudījumiem, nēsāja matos ievītus rozmarīna zariņus.
  • Rozmarīna novārījums būs labs līdzeklis mutes skalošanai. Tas palīdzēs uzveikt nepatīkamus aromātus, kā arī novērst kādu iekaisumu mutes gļotādā.
  • Gan rozmarīna ēterisko, gan aromatizēto eļļu var nedaudz pievienot vannas ūdenim. Tas uzlabos un tonizēs ādu, turklāt telpu piepildīs patīkams aromāts.
  • Odu un citu kukaiņu aizbaidīšanai rozmarīna zariņus var dedzināt.