Dusmīga un neapmierināta pirms mēnešreizēm. Kā to mazināt?

Aizkaitinājums, dusmas, vēdera uzpūšanās un sajūta, ka organisms piebriest piemeklē ne mazums sieviešu tieši pirms menstruācijam. Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā, kā cīnīties ar premenstruālo sindromu?
Dažādu uztura bagātinātāju efektivitāte PMS mazināšanai jāizvērtē katrai sievietei individuāli.

FOTO: Shutterstock.com

Dažādu uztura bagātinātāju efektivitāte PMS mazināšanai jāizvērtē katrai sievietei individuāli.

Lasītāja raksta: “Vai ir kādi dabīgie līdzekļi, kas ļautu ātrāk cīnīties pret premenstruālo sindromu? Esmu dzirdējusi par naktssveces eļļu, bet varbūt ir kāds cits, iedarbīgāks līdzeklis? Kopš man palika 30 gadi, izjūtu arvien izteiktāk.”

 

Atbild ārste-rezidente Elīna Sedleniece (Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas rezidente ginekoloģijā un dzemdniecībā, ārste Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnikā).

 

Dzīvesveida maiņa

Premenstruālā (PMS) gadījumā vispirms vajadzētu sākt ar dzīvesveida izmaiņām:

  • Pārskatīt ēšanas paradumus (ēst mazākām porcijām, bet biežāk, lai mazinātu vēdera pūšanos, samazināt sāls uzņemšanu, lai mazinātu šķidruma aizturi organismā, ēst ar kalciju bagātus produktus, izvairīties no kofeīna un alkohola). 
     
  • Ieteicamas fiziskās aktivitātes – vismaz 30minūtes vidējas intensitātes aerobas slodzes dienā (piemēram, nūjošana, distanču slēpošana, velo braukšana). Šādas aktivitātes mazina tādus simptomus kā nogurums un nomākts noskaņojums.
     
  • Nodrošināt sev pietiekamu miegu.

 

Reklāma
Reklāma

Vai palīdzēs uztura bagātinātāji, vitamīni, augu izcelsmes produkti?

Ir daži ziņojumi, ka simptomus mazināt palīdz papildu kalcija, magnija, E vitamīna, B6 vitamīna uzņemšana, taču nav pietiekami pētījumos balstītu pierādījumu, ka šie līdzekļi tiešām ir efektīvi. Tas jāizvērtē katrai sievietei individuāli.
Dažkārt sievietes atzīmē simptomu mazināšanos, lietojot augu valsts produktus, piemēram, gingko, ingvera, agnukastona, naktssveces eļļas un asinszāles preparātus. Arī šo līdzekļu lietošana jāizvērtē individuāli, jo pārliecinošu pierādījumu par to lietderību trūkst. Jāatceras, ka asinszāles preparāti var samazināt kombinētās hormonālās kontracepcijas efektivitāti.

 

Ņem vērā!

Ja PMS simptomi ir smagi, kopā ar ārstu jāizvērtē medikamentu lietošanas nepieciešamība simptomu mazināšanai.