Tumšie loki zem acīm: uzzini iemeslus un kā ar tiem cīnīties

Tumšie loki zem acīm mūs satrauc, jo tie liek izskatīties nogurušiem, vecākiem un reizēm piešķir neveselīgu izskatu. Tie ir estētiski nepievilcīgi un sagādā diskomfortu, bet kā no tiem atbrīvoties?
Reizēm tumšos lokus var tikai mazināt, nevis no tiem atbrīvoties pavisam.

FOTO: Shutterstock.com

Reizēm tumšos lokus var tikai mazināt, nevis no tiem atbrīvoties pavisam.

 

Kāpēc rodas tumši loki zem acīm?

Z. Prikule-Rūsiņa skaidro, ka tumšos lokus iedala trīs tipos – pigmentētie, vaskulārie un strukturālie. 


Medicīniski „īstie” tumšie loki ir ādas patoloģija, kuru sauc par periorbitālu hiperpigmentāciju, kas nozīmē palielinātu pigmenta melanīna daudzumu ādā gan virs acs, gan zem tās, nereti ietverot arī vaigu zonu. Tā bieži ir iedzimta problēma, kuru novēro jau no agras jaunības un biežāk cilvēkiem ar tumšāku ādas krāsu. Vēl šādu pigmentāciju var radīt bieža uzturēšanās saulē, hormonālās pārmaiņas, kā arī dažādas ādas saslimšanas, kas noritējušas tieši acs rajonā, piemēram, hroniska alerģija.
 

Vaskulārā tipa gadījumā asinsvadi ir novietoti ļoti virspusēji, un tie spīd cauri plānajai ādai, piešķirot zilgani tumšu toni. 

 

Savukārt strukturālais tips ietver saišu, zemādas tauku variablu novietojumu, kā arī kaulu uzbūvi, kas kopumā veido mūsu sejas individuālo izskatu. Plāns vai zemāk nekā parasti novietots zemādas tauku slānis veido iekritumu asaru rievā jeb zonā starp apakšējo plakstiņu un vaigu. Tas savukārt var atsegt asinsvadus vai radīt ēnu. Arī dabiskās novecošanās procesi var likt zonai zem acs izskatīties tumšai, jo plakstiņu āda kļūst ļengana, tā nokarājas, zemādas tauku slānis noslīd uz leju un kopējais sejas mīksto audu daudzums samazinās. 


Dažādi dzīvesveida faktori var pasliktināt jau esošo tumšo loku izskatu vai īslaicīgi tos radīt, bet ja ikdienas kaitīgie paradumi netiek mainīti, tad problēma kļūs hroniska. Āda ap acīm ir ļoti jutīga un pastiprināti reaģē, piemēram, uz alkoholu un smēķēšanu, tāpēc pirmās ādas bojājuma pazīmes nereti novēro tieši tur. 

 

Dažādi dzīvesveida faktori var pasliktināt jau esošo tumšo loku izskatu vai īslaicīgi tos radīt, bet ja ikdienas kaitīgie paradumi netiek mainīti, tad problēma kļūs hroniska. 


 

Vai no tumšajiem lokiem var atbrīvoties pavisam?

Acs rajona tumšo loku ārstēšanai jābūt vērstai uz faktoriem, kas tos rada, uzsver ārste. Jārēķinās, ka būs nepieciešama dažādu ārstēšanas metožu kombinācija, lai panāktu optimālu rezultātu, kā arī jāapbruņojas ar pacietību. Jāsaprot, ka reizēm tumšos lokus var tikai mazināt, nevis no tiem atbrīvoties pavisam.

Reklāma
Reklāma


Sākotnējie ieteikumi ir diezgan vienkārši un visiem zināmi. Nepieciešams gulēt 8 stundas, atpūsties, lietot pietiekami daudz ūdens, bet ne tieši pirms gulētiešanas, ēst sabalansēti, nesmēķēt, ierobežot alkohola patēriņu vai to nelietot vispār. Protams, kopējai veselībai tas nāks tikai par labu, bet lielā daļā gadījumu tumšos lokus tas tikai nedaudz mazinās, bet nelikvidēs pavisam. 


Ja novēro hiperpigmentāciju, tad terapija ir vērsta uz pigmenta aizvākšanu un tā veidošanās novēršanu. Svarīgi ir aizsargāties no saules stariem, tātad jālieto krēmi ar SPF (vismaz SPF 30) un sejas kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā ir skābes, piemēram, azeleīnskābe un kojas skābe. Vēl efektīvi ir retinoīdus saturoši krēmi un ķīmiskie pīlingi. 


Gan uz redzamajiem mazajiem asinsvadiem, gan uz pigmentu iespējams iedarboties ar lāzeru un intensīvi pulsējošās gaismas aparātiem, kas selektīvi iedarbojas uz konkrēto problēmu. Šīs metodes sniedz daudz ātrāku rezultātu un ir efektīvākas.


Lai koriģētu audu depresiju jeb tukšumu starp apakšējo acs plakstiņu un vaigu, izmanto hialuronskābes injekcijas, kas šo zonu aizpilda, mitrina un stimulē kolagēna sintēzi, padarot ādu stingrāku un elastīgāku. Savukārt nokareniem plakstiņiem var apsvērt to ķirurģisko likvidēšanu.

 

Tumšo loku mazināšanai noderīgs ir C, A, E , K un D vitamīns un B grupas vitamīni, arī dzelzs.

 


Farmaceita padoms

Farmaceite Ilze Priedniece skaidro – iemesli, kas varētu veicināt tumšos lokus zem acīm, tūsku acu zonā, var būt dažādi, piemēram, neizgulēšanās, pārāk mazs miegam atvēlētais laiks, stress, nogurums, smēķēšana, alkohola lietošana, novecošanās procesi, vairogdziedzera saslimšanas, aizcietējumi, anēmija, hiperpigmentācja, alerģijas un dermatīts, UV starojuma ietekmes rezultāts, pavadītas garas stundas pie datora vai telefona ekrāna. 

 

Tāpat par iemeslu tumšajiem lokiem un tūskai var būt arī nepietiekama ūdens uzņemšana, nesabalansēts uzturs ar lielu sāls daudzumu, arī nieru un sirds slimības. Nozīme ir arī iedzimtībai. Arī medikamentu lietošana – noteiktu acu pilienu glaukomas ārstēšanai blakusparādība ir tumšāka āda ap acīm.


Tumšo loku mazināšanai noderīgs ir C, A, E , K un D vitamīns un B grupas vitamīni, arī dzelzs. Ikdienas sabalansēts uzturs un pietiekama ūdens uzņemšana palīdzēs rūpēties par ādas veselību. Protams, ieteicama kaitīgo ieradumu, piemēram, smēķēšanas, atmešana, kā arī veselīgs darba, atpūtas un miega režīms. No mājās veicamajām procedūrām talkā nāks vēsas kompreses – gurķa šķēlītes vai tējas (melnā vai kumelīšu).


Līdzekļi ādas acu zonas kopšanai – serumi, geli, krēmi – aptiekās pieejami plašā klāstā no dažādām dermatoloģiskās kosmētikas līnijām, kuru sastāvā ir hialuronskābe, retinols, flavonoīdi, augu ekstrakti, C un E vitamīni. Lai mazinātu saules starojuma kaitīgo ietekmi uz acu zonas ādu, jālieto saules aizsargkrēmi, bet acu aizsardzībai – saulesbrilles. Ir pieejami ne tikai krēmi, kas pasargā ādu no UV starojuma, bet arī no kaitīgās zilās gaismas ietekmes.


Lai saprastu konkrētās problēmas iemeslu un efektīvi tiktu ar to galā, konsultējies ar savu ārstu!