Speciālisti skaidro: Kas ir keratosis pilaris un kā ar to labāk sadzīvot?

Vai esi kādreiz aizdomājies, kāpēc tavi vaigi vienmēr ir sārti un āda uz rokām un kājām ir tik raupja un klāta ar sīkām, sarkanām pumpiņām? Ļoti iespējams, ka tev ir ādas problēma, ko sauc par keratosis pilaris. Tā ir ļoti bieža ādas slimība, kurai raksturīgi iedzimti pārragošanās traucējumi. Kā šo problēmu risināt, iesaka BENU Aptiekas piesaistītā speciāliste, ārste-rezidente dermatoloģijā Zane Prikule-Rūsiņa un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Ziemā gaiss ir ļoti sauss un siltais, biezais apģērbs, ko valkājam, rada berzi un papildu kairinājumu, tāpēc daudziem šī problēma aukstajos mēnešos kļūst vairāk traucējoša.

FOTO: Shutterstock.com

Ziemā gaiss ir ļoti sauss un siltais, biezais apģērbs, ko valkājam, rada berzi un papildu kairinājumu, tāpēc daudziem šī problēma aukstajos mēnešos kļūst vairāk traucējoša.

 

Kas ir keratosis pilaris un kā tā veidojas?


Ārste skaidro – keratosis nozīmē, ka ir pārāk daudz keratīna, un pilaris jeb pilus – ka ir iesaistīti mati, tātad atmirušas ādas šūnas uzkrājas un nosprosto matu folikulus. Tā ir pavisam nekaitīga slimība un parasti rada tikai estētisku defektu. Turklāt patiesībā to novēro tik bieži, ka drīzāk tā uzskatāma par ādas tipu, nevis slimību. Šī problēma rodas, jo ir iedzimts ādas keratinizācijas jeb pārragošanās defekts. Nereti vienam no vecākiem novēro to pašu. Raksturīgās pazīmes parādās jau maziem bērniem, bet ap 20 gadu vecumu tās izpaužas visspilgtāk. Labā ziņa ir tā, ka ar gadiem tās mazinās un nav vairs tik izteiktas. 


Keratosis pilaris var attīstīties jebkurā ķermeņa daļā, kur aug mati, bet visbiežāk to novēro augšdelmu ārējā virsmā, uz kājām visā to garumā, kā arī reizēm uz sēžas. Āda ir izteikti sausa, raupja un atgādina zosādu. Reizēm var būt vaigu vai arī visas sejas ādas apsārtums, kas ir vienmērīgs, nevis punktiņveida kā uz ekstremitātēm. Tipiskās pumpiņas veidojas, jo matu folikulu atverēs uzkrājas vecas jeb atmirušas ādas šūnas un rodas keratotiski korķi. Tie izraisa iekaisumu, tāpēc ap mata folikulu vērojams apsārtums. Ziemā gaiss ir ļoti sauss un siltais, biezais apģērbs, ko valkājam, rada berzi un papildu kairinājumu, tāpēc daudziem šī problēma aukstajos mēnešos kļūst vairāk traucējoša. 

 


Kā šo problēmu atrisināt?


Izārstēt to nav iespējams, bet var mazināt slimības izraisīto kosmētisko defektu, saka Z. Prikule-Rūsiņa. Ārstēšana ietver ādas mitrināšanu, pārragoto ādas šūnu aizvākšanu, kā arī sārto punktiņu mazināšanu. Diemžēl efekts ir novērojams tikai uz ārstēšanas laiku. Tiklīdz tā tiek pārtraukta, pazīmes atjaunojas, jo mūsu ādas šūnas nepārtraukti dalās un, ja tās netiek aktīvi aizvāktas, tad cilvēkiem, kuriem ir šāds ādas tips, tās uzkrājas un atkal rada raksturīgās pazīmes.

 


Ādas sausuma novēršana


Ieteicams lietot nesausinošus dušas mazgāšanās līdzekļus, kas ir hipoalerģiski un nesatur ziepes. Dušā jāmazgājas siltā, bet ne karstā ūdenī. Ieteicama emolientu jeb mitrinošu krēmu lietošana ikdienā uzreiz pēc dušas, kā arī vēl papildus, ja iespējams, 1-2 reizes dienā tieši uz problēmzonām.

 


Atloboši jeb keratolītiski līdzekļi


Pacientiem ar keratosis pilaris ļoti noderīgi ir krēmi vai mazgāšanās līdzekļi, kas satur, piemēram, 10% pienskābes, 2% salicilskābes, 10-12% glikolskābes vai 10-20% urea. Šīs vielas palīdz atmirušajām ādas šūnām nolobīties, tādējādi likvidējot arī keratīna korķus. Vēl rekomendējami A vitamīna jeb retinoīdus saturoši krēmi. Mitrinošie un atlobošie līdzekļi būtu jākombinē, lai panāktu labāku efektu.

 

Reklāma
Reklāma


Lāzerepilācija


Lai atbrīvotos no liekā apmatojuma, nedrīkst to skūt vai vaksēt, jo tas pastiprinās jau esošo iekaisumu ap matu folikuliem un radīs vēl lielāku kosmētisko defektu. Alternatīva ir lāzerepilācija, kas pat ir vēlama, jo mazinās iekaisumu, skaidro ārste.

 


Sejas ādas apsārtuma mazināšana ar aparāttehnoloģijām


Lai gan iepriekš minētie līdzekļi uzlabos roku un kāju ādas izskatu, tie tikai mēreni iedarbosies uz sejas ādas apsārtumu. Ja tas ir traucējošs, tad efektīva ir lāzera vai IPL (no angļu val. intense pulsed light) jeb intensīvi pulsējošās gaismas procedūra, kas uz laiku mazinās sārto ādas krāsu.

 

Ziemā ir aktuāli krēmi, kas pasargā ādu no sala, vēja un nelabvēlīgiem laika apstākļiem. To sastāvā ir bišu vasks, pantenols, mandeļu eļļa, šī sviests, lanolīns. 

 


Farmaceita padoms:


BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece ir novērojusi, ka sūdzības par sausu ādu ir sezonālas – izteiktākas ziemā un vasarā. Tagad, iestājoties ziemai, aptiekā vairāk klientu vēršas ar jautājumiem par sausu ādu un  piemērotu kopjošo līdzekļu izvēli. Ziemā ir aktuāli krēmi, kas pasargā ādu no sala, vēja un nelabvēlīgiem laika apstākļiem. To sastāvā ir bišu vasks, pantenols, mandeļu eļļa, šī sviests, lanolīns. Tie atjauno ādas hidrolipīdu slāni, veidojot barjeru pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Īpaši svarīgi tie ir jutīgās zīdaiņu un bērnu ādas aizsardzībai ziemā. Tāpat ziemā ļoti būtiski ir rūpēties par roku ādu, izmantojot aizsargājošos un barojošos  krēmus.


Farmaceite uzsver, ka sausas ādas kopšanai ir svarīgi izvēlēties piemērotus ādas kopšanas līdzekļus – piemēram, ādas attīrīšanai izmantot ziepes nesaturošus līdzekļus ar mitrinošām īpašībām – gelus, krēmus vai eļļas. Pēc dušas ieteicams lietot mitrinošus krēmus un jāatceras, ka tie jāuzklāj atkārtoti dienas laikā un pietiekamā daudzumā. Tos var kombinēt ar keratolītiskiem līdzekļiem.


Līdzekļi ādas kopšanai jāizvēlas bez smaržvielām un krāsvielām, parabēniem un hipoalerģiski. Šie līdzekļi aptiekās pieejami plašā klāstā no dažādām dermatoloģiskās kosmētikas līnijām.


Jāņem vērā, ka ādas sausumu var pastiprināt arī lietotie medikamenti. Par šīm blaknēm jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu.
Tāpat ieteicams samērot atpūtas, darba un miega režīmu, mazināt stresu izraisošos faktorus, ikdienā uzņemt pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu un pietiekamu ūdens daudzumu, telpās mitrināt sausu gaisu. Sausai ādai īpaši būtiski ir A, C, E un D vitamīns, Omega-3 taukskābes, naktssveces eļļa un cinks.