Skaists iedegums bez kaitīgās saules: kosmētiķes padomi, kā atrast labāko paštonējošo līdzekli

Vēršot arvien vairāk uzmanības ādas kopšanai un tās pasargāšanai no kaitīgajiem saules stariem, paštonējošā kosmētika šobrīd aktuāla ne vien rudens un ziemas periodā, bet gan visa gada garumā.

 

Šobrīd paštonējošo līdzekļu klāsts ir ļoti plašs – gan sastāva ziņā, gan arī pēc konsistences. Photo by Valentin Salja on Unsplash

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šobrīd paštonējošo līdzekļu klāsts ir ļoti plašs – gan sastāva ziņā, gan arī pēc konsistences. Photo by Valentin Salja on Unsplash

Šāda tendence novērota visā pasaulē, tāpēc arī paštonējošo līdzekļu piedāvājuma klāsts kļūst arvien plašāks. Kā tajā neapjukt un kas jāņem vērā, iegādājoties paštonējošo līdzekli, skaidro skaistuma konceptveikala Apotheka Beauty kosmētiķe Katrīna Blumberga.

“Šobrīd paštonējošo līdzekļu klāsts ir ļoti plašs – gan sastāva ziņā, gan arī pēc konsistences. Pieejami spreji, putas, krēmveida līdzekļi un pat pilieni, kurus iespējams lietot kopā ar savu iecienītāko sejas vai ķermeņa krēmu. Piedāvājumā ir arī pilnīgi dabīgi produkti, kas nesatur silikonus, smaržvielas, sulfātus, minerāleļļas. Turklāt, ja kādreiz paštonējošie līdzekļi bija samērā grūti uzklājami un mēdza atstāt uz ādas pleķus, tad jaunās paaudzes līdzekļiem tas nav vairs nav raksturīgi,” stāsta kosmētiķe.
 

Zeltaino iedegumu rada dabīgā viela – dihidroksiacetons
Ir dabīgie un sintētiskie paštonējošie līdzekļi, taču abiem galvenā sastāvdaļa, kas ādai piešķir zeltaino iedegumu, ir DHA jeb dihidroksiacetons. Tā ir dabīga viela, ko iegūst no cukurbietēm un cukurniedrēm, bet pārējās sastāvdaļas katrs ražotājs pievieno pēc pašu izstrādātām formulām. Dabīgie paštonējošie līdzekļi ir kopjoši un mitrinoši, un tie nav kaitīgi lietošanai arī jutīgai ādai. Turklāt tie ir tikpat noturīgi kā sintētiskie, taču tiem nepiemīt paštonējošajiem līdzekļiem raksturīgais aromāts.


Āda jāsagatavo nedēļu pirms paštonējošā līdzekļa uzklāšanas
Pirms produktu lietošanas āda ir jāsagatavo – nedēļu pirms lietošanas jāsāk ar kārtīgu sejas un ķermeņa ādas mitrināšanu. Pirms uzklāšanas āda ir arī jānoskrubē – gandrīz visi lielākie paštonējošo līdzekļu ražotāji savā kosmētikas līnijā ir iekļāvuši speciāli paredzētus līdzekļus ādas sagatavošanai, piemēram, skrubi un mitrinošu losjonu. Pēc tam, kad āda ir sagatavota, jāizvēlas sev piemērotākais produkts, tās var būt putas, krēms vai sprejs, un jāizlīdzina ar tam paredzēto cimdiņu. Cimdiņi parasti ir mīksta materiāla un patīkami ādai, un paredzēti, lai izlīdzinātu kosmētiskos līdzekļus, tādējādi iegūstot vienmērīgu iedegumu un nesasmērējot rokas.


Sejas ādai paredzēts paštonējošais līdzeklis
Nav vēlams izmantot ķermenim un sejai vienu un to pašu paštonējošo krēmu vai putas, jo ķermeņa produkti ir intensīvāki un var kairināt sejas ādu, aizsprostot poras vai ietonēt ādu pārāk tumšu. Jāņem vērā, ka sejas ādai paštonējoša līdzekļa uzklāšana notiek ar rokām, kuras uzreiz pēc tam ir rūpīgi jānomazgā, lai neietonētu pirkstu starpas vai ādu ap nagiem. 

Reklāma
Reklāma


Putas vieglāk uzklāt, bet krēms piemērotāks sausais ādai
Produkta izvēle, protams, atkarīga no paša iecienītākās konsistences un pieredzes. Piemēram, putas uzklāt būs visvieglāk, jo tās ir gaisīgas un vieglas, taču tās nav ādu barojošas. Krēmi piemēroti būs sausai ādai – tie arī būs viegli uzklājami, taču jāņem vērā, ka tie ilgāk uzsūksies. Sprejs prasa lielāku pieredzi, jo vienmērīgi uzklāt būs grūtāk, taču rezultāts visiem būs līdzīgs. Sejai populārāki ir krēmveida produkti vai pilieni, kurus var pievienot savam ikdienas krēmam. 


Iedeguma efekts līdz pat divām nedēļām
Lai arī lietošanas instrukcija un nepieciešamais uzklāšanas biežums katram produktam būs atšķirīgs, visbiežāk paštonējošie līdzekļi tiek uzklāti uz nakti, lai nesasmērētu apģērbu. Āda nakts laikā iegūst vēlamo toni –  tas notiek aptuveni sešu līdz astoņu stundu laikā –, un no rīta līdzekli nepieciešams nomazgāt dušā. Iespējams lietot arī līdzekļus, kuri tonē ādu uzreiz vai arī ietonē pakāpeniski, lietojot tos vairākas dienas pēc kārtas. Šādus līdzekļus nav nepieciešams nomazgāt dušā, jo tie apģērbu nesmērē. Starp iedegumu veicinošo produktu lietošanas reizēm ādu jākopj kā parasti, īpaši gan piedomājot par tās mitrināšanu, lai nodrošinātu, ka iedegums ir noturīgs un vienmērīgs. Iedeguma efekts – atkarībā no izvēlētā produkta – var ilgt pat līdz divām nedēļām.