Pieredze: Itālijas ceļojuma cena – 14 dienu garlaicība un haoss

Arvien vairāk izskan ziņas, ka cilvēkiem, kas atgriežas no saviem ceļojumiem, Latvijā tiek noteikta karantīna koronavīrusa dēļ. Par to, ko praktiski šobrīd nozīmē būt karantīnā saistībā ar koronavīrusu, stāsta no Itālijas  dienvidu reģiona atgriezusies 4 bērnu mamma. 

Ceļojuma cena – 2 nedēļas mājās ar bērniem

FOTO: Shutterstock.com

Ceļojuma cena – 2 nedēļas mājās ar bērniem

Sieviete norāda, ka visu informāciju par to, kā būtu jārīkojas saistībā ar atgriešanos no ceļojuma, ģimene saņēmusi no publiskajā telpā esošās informācijas un neviens īpaši ar viņiem nav sazinājies vai ielidojot informējis. No ceļojuma ģimene atgriezusies 8. martā. 

“Ceļojums uz Itālijas dienvidu reģionu, kas pirms izlidošana nebija noteikts kā infekciju skartais reģions, bija ieplānots jau daudzus mēnešus iepriekš. Paši sekojām līdzi aktuālajai informācijai, sazinājāmies ar lidsabiedrību – visi kā viens apgalvoja, ka viss ir droši, lidojumi netiks atcelti, apartamentiem samaksātā nauda netiks atgriezta. Lidojuma laikā ne Latvijā, ne Itālijā nekas īsti neliecināja par vīrusa klātbūtni (ja neskaita pāris uz rokas pirkstiem saskaitāmus cilvēkus ar maskām). Ielidojot Itālijā visiem pasažieriem ātri izmērīja temperatūru. Ņemot vērā, ka daudzi zināja par mūsu gaidāmo ceļojumu, atgriežoties bērni jau bija apzīmogoti ar diagnozi: Covid-19.”

"Ņemot vērā, ka daudzi zināja par mūsu gaidāmo ceļojumu, atgriežoties bērni jau bija apzīmogoti ar diagnozi: Covid-19."

Kā tagad izpaužas būšanas karantīnā?
“Bērni dzīvo pa māju, privātmājas pagalmu un piemājas ielu. “Nē” skolām (man ir divi skolnieki), bērnudārzam (un divi bērnu dārznieki), ārpusskolas nodarbībām. Nekādi veikali, izklaides, radu un draugu apciemojumi.”

Kā tikāt informēti, ka uz jums attiecas karantīna?
“Nekā. Piektdien (06.03.) vēl esot Itālijā, izlasījām ziņās, ka visa Itālija iekļauta infekcijas skarto teritoriju sarakstā (līdz tam mūsu apmeklētais tajā neietilpa). Uzreiz sazinājos ar ģimenes ārsti un Slimības profilakses un kontroles centru, kur noskaidroju nepieciešamo informāciju – bērniem 14 dienas jāievēro karantīna, uz pieaugušajiem karantīna neattiecas.
 

Lasi arī: Karantīna: Kā tā izpaužās, ko drīkst un nedrīkst mājās iesprostotie 


Iepriekš bērnudārzā bija izlikta informācija, ka atgriežoties no vīrusa skartajām teritorijām, IETEICAMS 14 dienas nenākt uz bērnudārzu. No skolas ziņas nebija un nav joprojām. Sporta un mūzikas skola šonedēļ atsūtīja ziņu par karantīnas ievērošanu.”

“Tu iepriekš nezināji, ka cena par došanos ceļojumā būs nevis naudas, atpūtas un iespaidu vērtē, bet nervu daudzumā, ko četri bērni tev noēdīs, paliekot divas nedēļas mājās!"

Vai ielidojot saņēmāt kādas norādes, kā jārīkojas?
“Ielidojot Latvijā nekādas pārbaudes netiek veiktas, lai arī atgriezāmies no vīrusu skartās teritorijas. Nekādas  konkrētas norādes nav, tikai paša sirdsapziņa un interese meklēt informāciju, kā labāk rīkoties.”

Reklāma
Reklāma

Kā tiekat galā ar sadzīvi?
“Atgriežoties no ceļojuma, ledusskapis bija tukšs, tāpēc es (kā pieaugušais, kurš saskaņā ar SPKC teikto varu turpināt ikdienas gaitas kā līdz šim) devos uz veikaliem nopirkt pārtiku. Vīrs dodas uz darbu.
Lielajiem bērniem lūdzu sekot līdzi e-klasē, ko skolā tajā dienā mācās un mājās darīt to pašu. Mazie bērni ceļ mājai (un man) jumtu. Divas reizes dienā ejam ārā. Paralēli tam visam mēģinu attālināti nedaudz strādāt, nokārtot steidzamākās lietas.”

 

 Vai uz visiem pieaugušajiem tiek noteikta karantīna?
“Nē. Karantīna attiecas tikai uz bērniem, pieaugušie (līdz pirmo simptomu parādīšanās brīdim) var turpināt savas ikdienas gaitas, jo vīruss kļūst lipīgs tikai parādoties simptomiem. Tā kā bērni nespēj tik labi sevi novērot un ziņot par sliktu pašsajūtu, viņiem jāatrodas mājās.”

Vai jūsu ģimenei ir ģimenes ārsta uzraudzība?
“Attālināti. Esam divas reizes sazvanījušās, lai nokārtotu man slimības lapu. Simptomu gadījumā esot jāzvana ātrajai palīdzībai. Pēc karantīnas beigām visi bērni jāatrāda dakterei, lai dabūtu zīmes, ar kurām atkal tiksim ielaisti skolā un bērnu dārzā. Tomēr nav skaidrs, kā rīkoties, ja bērnam ir cita saslimšana – ģimenes ārsts baidās mūs apmeklēt.”

Kā papildus norāda četru bērnu tēvs, kura ģimene arī ir karantīnā: “Tu iepriekš nezināji, ka cena par došanos ceļojumā būs nevis naudas, atpūtas un iespaidu vērtē, bet nervu daudzumā, ko četri bērni tev noēdīs, paliekot divas nedēļas mājās!"