Karantīna: Kā tā izpaužas, ko drīkst un nedrīkst mājās iesprostotie

Latvijā mājas karantīna noteikta vairākiem simtiem cilvēku, kuri ir atgriezušies no COVID-19 skartiem reģioniem vai arī ir bijuši kontaktā ar slimnieku. Ir liela neizpratne, ko īsti nozīmē karantīna, kas ir atļauts un ko darīt nedrīkst. 

Telpu vēdināšana ir viens no ārstu ieteikumiem, kas jāievēro vīrusu laikā

FOTO: Shutterstock.com

Telpu vēdināšana ir viens no ārstu ieteikumiem, kas jāievēro vīrusu laikā

Rīcības plans ir atšķirīgs. Gadījumos, ka cilvēkam noteikts tikai atrasties izolācijā un vērot savu pašsajūtu, un tad, ja slimība ir jau apstiprināta. 

 

Karantīna mājās, ja saslimšana nav konstatēta
Veselības ministre Ilze Viņķele TV3 raidījumā "900 sekundes"  stāsta, ko drīkst darīt cilvēks, kas sēž karantīnā mājās, bet kuram nav simptomu: "Pēc infektologu un epidemiologu ieteikumiem, ja cilvēks ir mājas karantīna, bet viņam nav simptomu, tad viņš var pastaigāties laukā, ievērojot distanci ar citiem cilvēkiem; iespējams, pat apmeklēt veikalu laikā, kad tajos ir mazāk apmeklētāju. Formula ir tāda, ka inficēt citus var tad, ja ir simptomi. Turklāt, pat ja inficēts cilvēks paiet garām uz īstu brīdi, otru cilvēku tas neapdraud. Tuvā kontaktā ar citu cilvēku jābūt 15 minūtes un ilgāk."  
 

Lasi arī: Pieredze: Itālijas ceļojuma cena – 14 dienu garlaicība un haoss 


Karantīna, ka mājās ir saslimis cilvēks
Raidījumā "Panorāma" izklāstīts, kas tieši ir jādara, ja mājās ir slimnieks ar apstiprinātu pozitīvu koronavīrusa infekciju.  

Kas jāievēro obligāti:

Reklāma
Reklāma
  • Veikt telpu mitro uzkopšanu ar sadzīvē lietojamu tīrīšanas līdzekli un pēc tam dezinfekciju.
  • Dezinfekcijai var izmantot sadzīvē lietotus dezinfekcijas līdzekļus vai sagatavot 0,5% nātrija hipohlorīta šķīdumu. Lielākā daļa sadzīves balinātāju satur 5% nātrija hipohlorītu (balinātājs 1:9).  
  • Īpaši rūpīgi notīrīt priekšmetus un virsmas, kurām inficētais pacients ir pieskāries. Nelielu virsmu apstrādei var izmantot 70% etanola šķīdumu.
  • Mazgāt slimnieka apģērbu, veļu un gultas veļu veļas mazgājamā mašīnā ar mazgāšanas līdzekli  +60 - +90 grādu temperatūras režīmā (ieteicami +90 grādi).
  • Rūpīgi mazgāt slimnieka traukus ar mazgāšanas līdzekli vai mazgāt trauku mazgājamā mašīnā augstas temperatūras režīmā.
  • Izvēdināt telpu.
  • Uzkopjot telpas, savācot netīro veļu, atkritumus, jālieto maska, cimdi un vienreiz lietojams priekšauts.


    Personai, kura veic pacienta aprūpi, rūpīgi jāuzliek ķirurģiska maska. Maskai lietošanas laikā labi jāpieguļ sejai un tai nedrīkst pieskarties. Ja maska paliek mitra vai netīra, tā jānomaina ar jaunu un lietotā jāizmet. Masku noņem no aizmugures uz priekšu, nepieskaroties maskas priekšpusei. Pēc maskas noņemšanas to izmet un veic roku higiēnu. Ar pilnu rekomendāciju sarakstu var iepazīties SPKC mājas lapā

Visu sižetu noskaties šeit: