Vai nepareizs krūšturis var ietekmēt, ka saslimstam ar krūts vēzi?

Nereti izskan versijas, ka, ilgstoši nēsājot krūšturi ar stīpiņām, tas var veicināt krūts vēža attīstīšanos. Tomēr patiesībā krūšturim ar šo slimību nav nekādas saistības.

 

Vai ilgstoša krūštura nēsāšana var veicināt krūts vēža attīstību?

FOTO: Shutterstock.com

Vai ilgstoša krūštura nēsāšana var veicināt krūts vēža attīstību?

Teorija par to, ka piena dziedzeru vēzim ir saistība ar ilgstošu krūštura nēsāšanu, radās 90. gadu vidū. Runa ir par konkrētu krūšturu modeli - ar stīpiņām. 

Proti, tika izvirzīta hipotēze, ka sievietēm, kuras ilgstoši (ap 12 stundām dienā) nēsā krūšturi ar stīpiņām, ir nosliece uz saslimstību ar krūts vēzi. Šī hipotēze tika pamatota ar to, ka cieši piegulošais krūšturis, kurš saspiež ķermeni un ādu, var bremzēt limfas atteci. Līdz ar to organismā uzkrājas toksīni, kas ietekmē šūnas.  

Patiesībā bioloģiskie šķidrumi ķermenī pārvietojas uz augšu, padušu limfmezglu virzienā, un krūšturis šo procesu nekādi neietekmē.

Nav nekādu pierādījumu, ka limfmezglu kompresija ar krūšturi izraisa piena dziedzeru vēža veidošanos, raksta medinfo.ua

Reklāma
Reklāma

Paaugstināts krūts vēža risks pirmām kārtām ir saistāms ar lieko svaru un aptaukošanos. Versija par krūts vēža saistību ar krūštura nēsāšanu varētu būt radusies tāpēc, ka sievietēm ar paaugstinātu ķermeņa masu tieši šāda modeļa krūšturi (ar stīpiņām) arī nēsā, jo parasti viņām ir liela izmēra krūtis - atšķirībā no slaidām vai kalsnām sievietēm, kuras mēdz nēsāt krūšturus bez stīpiņām vai nenēsāt tos vispār.

 

No portāla Jauns.lv