"Shadez blue light" bērnu brilles digitālajām ierīcēm

Mūsdienās mēs nepārtraukti tiekam pakļauti dažādiem mākslīgiem apgaismojuma veidiem. Privāto un publisko telpu apgaismojums, no digitālām ierīcēm - televizors, dators, planšetdators, videospēļu konsoles, mobilais telefons, kas izstaro ļoti lielu daudzumu zilās gaismas. Ir pierādīts, ka lielais zilās gaismas daudzums rada acu sasprindzinājumu, kontrasta zudumu, galvassāpes, sausas kairinātas acis un koncentrēšanās zudumu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augstas enerģijas zilā gaisma nedabīgos, ļoti lielos daudzumos ir kaitīga acs tīklenei un acs lēcai. Pretstatā ultravioletajam starojumam, zilā gaisma brīvi iziet cauri acs lēcai un sasniedz tīkleni. Mākslīgā apgaismojuma pārlieku intensīvās zilās gaismas daudzums pasliktina acu veselību, priekšlaicīgi jau agrā vecumā var veidoties tādas acu slimības kā makulopātija, tīklenes deģenerācija un katarakta. 


Kādas ir zilās gaismas iedarbības sekas uz veselību?
Gandrīz visos digitālajos ierīcēs, kā arī gaismas izstarojošajās iekārtās un ierīcēs, tostarp dienasgaismas lampās, ir gaismas diodes (LED), kas izstaro zilā viļņa garuma gaismu. Jaunie pētījumi liecina par kumulatīvu un pastāvīgu iedarbību no zilās gaismas, ko izstaro no aizmugurgaismojuma displejiem, var sabojāt tīklenes šūnas.

Zilā gaisma iekļūst dziļāk acī salīdzinājumā ar ultravioleto gaismu, tāpēc ekspozīcija var sabojāt tīkleni, pakļaujot acis slēptiem kaitēkļiem. Viļņu garums gaismas spektra zilā violetā daļā, kas tiek uzskatīts par potenciāli visnekaitīgākajām tīklenes šūnām, svārstās no 415 līdz 455 nanometriem, un lielākā daļa no mūsu ierīcēm izstaro augstu zilās gaismas līmeni, parasti aptuveni viļņa garumā, sākot ar 400 nm.

 


Zilās gaismas iedarbība ir saistīta ar tīklenes lēno deģenerāciju, kas varētu paātrināt ilgtermiņa redzes traucējumus. Kaut arī šī enerģija ir nepieciešama, lai palīdzētu kognitīvām funkcijām, piemēram, modrība, atmiņa un emociju regulēšanai tā var arī traucēt miegu, nomācot melatonīna dabisko atbrīvošanos.

Saskaņā ar VisionWatch aptauju, vairāk nekā 75% no Amerikas pieaugušajiem ziņo, ka ierīču lietošana stundu pirms miega palielina modrību smadzenēs, līdz ar to bezmiegs ir garantēts. Pieejamās datora brilles ar zilās gaismas filtrēšanas iespējām samazina šī viļņa iedarbību uz cilvēka diennakts ritmu. Zinātnieki izpētīja zilās gaismas brilles ietekmi uz pusaudžiem, kuri pirms miega skatījās un lietoja digitālā ierīces. Viņi konstatēja, ka brilles būtiski mazināja LED inducēto melatonīna nomāktību un samazināja modrību, nodrošinot ātrāku iemigšanu un dziļāku miegu*. 
 

Nesenajā fokusa grupu pētījumā bērni vecumā no 9 līdz 16 gadiem, lietojot internetu un tehnoloģijas, saskārās ar acu problēmām, galvassāpēm un nogurumu, lai arī viņi nedomāja, ka viņi pārmērīgi izmantojuši šīs ierīces. 


Bērni aizvien ātrāk iemācās lietot mobilās un digitālās ierīces, pirms viņi māk runāt, staigāt vai lasīt. Tas bieži turpinās pusaudža gados, jo bērni digitālās ierīces izmanto gan izklaidei, gan arī mācībām un vecāki iespējams, nesaprot, kā šī tendence ietekmē viņu bērna redzi nākotnē. Nesenajā fokusa grupu pētījumā bērni vecumā no 9 līdz 16 gadiem, lietojot internetu un tehnoloģijas, saskārās ar acu problēmām, galvassāpēm un nogurumu, lai arī viņi nedomāja, ka viņi pārmērīgi izmantojuši šīs ierīces. Turklāt bērni var izmantot datorizētas darbstacijas, kas ir paredzētas tikai pieaugušajiem, un tas var būt neērti un veicināt acu deformācijas simptomus.

Optimālais datora ekrāna skatījums ir nedaudz uz leju, 15 grādu leņķī, kas jākoriģē atbilstoši bērna augstumam. Bērniem var būt arī grūti sasniegt tastatūru vai novietot kājas uz zemes, kas var izraisīt kakla un muguras sāpes. Ilgtermiņa problēmas var rasties arī no pārmērīgas iedarbības agrīnā vecumā - acu aprūpes sniedzēji ir ziņojuši, ka palielina saslimstību ar miopiju (redzes defekts) vai tuvredzību bērniem, kas var būt saistīts ar tuvu darbības traucējumu pieaugumu, piemēram, digitālās ierīces izmantošanu. Nesen veiktais pētījums atklāja, ka bērni, kuri pavadīja vairāk laika brīvā dabā, bija par 23% mazāk orientēti uz tuvredzību.* 

Reklāma
Reklāma

*2016 DIGITAL EYE STRAIN REPORT. https://www.thevisioncouncil.org/content/digital-eye-strain/kids. 

 

Kā pasargāt savas acis no zilās gaismas ietekmes?
Ilgstoši skatoties digitālās ierīces mūsu acis nogurst un kļūst sausas, apsārtušas. SHADEZ Blue light aizsargbrillēm ir speciāls optisks pārklājums, kas atstaro jeb neļauj zilai gaismai nokļūt līdz acs tīklenei. Bērni, kas aizvien vairāk ikdienā pavada laiku pie datoriem, mobiliem telefoniem sākotnēji vēl neizjūt redzes traucējumus, bet skatoties nākotnē, tas var ietekmēt redzes kvalitāti. Tieši tādeļ SHADEZ piedāvā kvalitatīvas, ērtas, modernas un bērna acīm nepieciešamas aizsargbrilles lietojot un skatoties digitālās ierīces.
 

SHADEZ Blue light brilles bērniem!
    • Paredzētas lietošanai, skatoties un lietojot digitālās ierīces – mobilo telefonu, planšetdatoru, datoru, televizoru u.c.
    • Briļļu lēcām ir izgatavots speciāls optisks pārklājums, kas samazina zilās gaismas ieteikmi uz acs tīkleni, pasargājot un saudzējot bērna redzi nākotnē.
    • Klīniski pierādīts, ka brilles samazina acu nogurumu un sasprindzinājumu, kā arī mazina acu sausuma vai asarošanas rašanos.
    • Pieejami briļļu izmēri divām vecuma grupām no 3-7 gadiem un 7-15 gadiem.
    • Izstrādāts Šveices dizains, maksimāli ērtākai briļļu nēsāšanai. 
    • Komplektā drāniņa briļļu kopšanai.
    • Ražotas Taivānā.