Kā pareizi rīkoties gaisa piedūmojuma gadījumā?

Meža un kūdras ugunsgrēkos, sadegot biomasai, rodas dūmi – komplekss gāzu un cieto daļiņu maisījums, kas var ietekmēt veselību ugunsgrēka tuvumā esošajiem iedzīvotājiem, kā arī, dūmiem izplatoties līdz ar vēju lielākā attālumā, arī iedzīvotājus daudz tālākā apkārtnē.

 

FOTO: Shutterstock.com

  • Meža un kūdras ugunsgrēku dūmu sastāvā esošā tvana gāze var izraisīt galvassāpes, vieglu reiboni, redzes traucējumus, pazeminātas darba spējas.
  • Dūmos esošie ķīmiskie savienojumi var kairināt acis un augšējos elpošanas ceļus, izraisot pastiprinātus izdalījumus no deguna un klepu.
  • Dūmi var pasliktināt stāvokli slimniekiem ar hroniskām sirds un plaušu slimībām.
  • Ja dūmu koncentrācija ir ļoti augsta, tad līdzīgi simptomi var rasties pat veseliem cilvēkiem.
  • Pret dūmu iedarbību jutīga grupa ir bērni, riska grupa ir arī grūtnieces.

 

Ja dūmu koncentrācija ir ļoti augsta, tad līdzīgi simptomi var rasties pat veseliem cilvēkiem, kas gan pēc dūmu iedarbības izbeigšanās, samērā īsā laikā pāriet, neatstājot sekas.

Pret dūmu iedarbību jutīga grupa ir bērni, jo viņu elpošanas orgāni atrodas attīstības stadijā, elpojot tie uzņem lielāku gaisa daudzumu uz ķermeņa svara, t.sk. arī saistībā ar lielāku aktivitāti ārējā vidē.

Arī grūtnieces ir riska grupa, jo jebkura veida dūmu, t.sk. ugunsgrēka dūmu, iedarbība var atstāt nelabvēlīgu ietekmi gan uz augļa attīstību, gan grūtnieces veselību. 

 

Rīcība dūmu iedarbības gadījumā 
Ja parādās simptomi, kas raksturīgi elpceļu vai sirds slimībām, vai kāda cita veida veselības traucējumi, konsultējieties ar mediķiem, sazinoties ar savu ģimenes ārstu vai zvanot uz konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās plkst. 17:00 – 8:00 un brīvdienās visu diennakti). Ja nepieciešama mediķu palīdzība, zvaniet uz ārkārtas tālruni 113.

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar konsultāciju firmu SIA “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” ir sagatavojis karti, kurā tiešsaistes režīmā redzama VVD veiktā gaisa kvalitātes (šajā gadījumā – kvēpu ) monitoringa rezultāti teritorijās, kurās no Valdgales kūdras purva ugunsgrēka vietas nonāk piedūmojums. Vēja virzienam mainoties, VVD inspektori mērījumus veic aktuālajās piedūmojuma vietās.

 

Īpaša rīcība nav nepieciešama, ja kartē norādīts, ka situācija ir laba vai vidēja

Ja ir dzeltenais brīdinājums "Neveselīga iedzīvotāju riska grupām", tad iedzīvotāju riska grupām (piemēram, zīdaiņi un mazi bērni, grūtnieces, hroniski slimnieki, īpaši ar sirds – asinsvadu un elpceļu problēmām) ieteicams atrasties telpās un ierobežot fiziskas aktivitātes. Sekot informācijai Veselības inspekcijas, pašvaldības mājaslapā un citu iesaistīto dienestu informācijai (www.vi.gov.lv; www.vugd.gov.lv; www.nmpd.gov.lv)

Reklāma
Reklāma

Neveselīga - Iedzīvotāju riska grupām (piemēram, zīdaiņi un mazi bērni, grūtnieces, hroniski slimnieki, īpaši ar sirds – asinsvadu un elpceļu problēmām) nav pieļaujams atrasties ārā. Sekot informācijai Veselības inspekcijas, pašvaldības mājaslapā un citu iesaistīto dienestu informācijai 

Ļoti neveselīga - Ja ir redzams apkārtnes liels piedūmojums, neatstāt telpas bez būtiska iemesla, nelaist ārā bērnus. Uzturēties iekštelpās – aizverot logus un durvis. Jāapsver iespēja atstāt piedūmoto teritoriju. Uzturoties ārā, jāizvairās no fiziskām aktivitātēm, ja vien tās nav saistītas ar glābšanas darbiem. Sekot informācijai Veselības inspekcijas, pašvaldības mājaslapā un citu iesaistīto dienestu informācijai.

Bīstama - Atstāt piedūmoto teritoriju un sazināties ar pašvaldības un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, sekot viņu norādījumiem. Sekot līdzi paziņojumiem Latvijas radio un Latvijas televīzijā.

 

Pilnu tekstu var izlasīt portālā

  •