Pieraksts uz izmeklējumu pēc gada? Ieskaties vietnē, kurā apkopotas brīvās vietas uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem Latvijā

Ja nepieciešams apmeklēt ārstu, veikt izmeklējumu vai kādu citu medicīnisko manipulāciju, ko apmaksā valsts, bet pacientu rindā jāgaida nedēļām vai pat mēnešiem ilgi, noteikti ir vērts ielūkoties Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.rindapiearsta.lv. Šeit var ātri un vienkārši noskaidrot visas ārstniecības iestādes, kurās tiek nodrošināti konkrēti valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi un kāds varētu būt aptuvenais gaidīšanas laiks līdz to saņemšanai.

Ja valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vienā ārstniecības iestādē jāgaida rindā, pacientam ir tiesības vērsties citā ārstniecības iestādē, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka.

FOTO: Shutterstock.com

Ja valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vienā ārstniecības iestādē jāgaida rindā, pacientam ir tiesības vērsties citā ārstniecības iestādē, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka.

Gaidīšanas laiks dažādās ārstniecības iestādēs ir atšķirīgs. Ja valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vienā ārstniecības iestādē jāgaida rindā, pacientam ir tiesības vērsties citā ārstniecības iestādē, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka.

Informāciju par gaidīšanas rindu garumu ārstniecības iestādes apkopo reizi mēnesī, līdz ar to gaidīšanas rindu pārskatiem ir informatīvs raksturs un tie var neatspoguļot informāciju uz aktuālo datumu. Aktuālāko informāciju par rindu garumiem var noskaidrot, sazinoties ar konkrētas ārstniecības iestādes reģistratūru.

 

Viens no iemesliem, kāpēc veidojas garas rindas uz izmeklējumiem, ir pacientu nezināšana, ka dažādus izmeklējumus var veikt ne tikai lielākajās slimnīcās – Stradiņos vai Gaiļezerā, bet arī citās mazākās veselības aprūpes iestādēs visā Latvijā.

 

Pacientu rindas dažādās ārstniecības iestādēs ir atšķirīgas. Piemēram, lai veiktu vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfiju Rīgas 1.slimnīcā, jārēķinās, ka gaidīšanas laiks varētu būt pat 8 mēneši, stacionārā "Gaiļezers" – 3 mēneši. Tikmēr Rīgā ir virkne citu veselības aprūpes centru, kuros identisks pakalpojums pieejams divu, trīs nedēļu laikā vai pat ātrāk.

Viens no iemesliem, kāpēc šāda situācija izveidojas, ir pacientu nezināšana, ka dažādus izmeklējumus var veikt ne tikai lielākajās slimnīcās – Stradiņos vai Gaiļezerā, bet arī citās mazākās veselības aprūpes iestādēs visā Latvijā. Ja valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vienā ārstniecības iestādē jāgaida rindā, pacientam ir tiesības vērsties citā ārstniecības iestādē, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka.

Reklāma
Reklāma

Šajā ziņā nav ģeogrāfisku vai kādu citu ierobežojumu. Vietu, kur saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, var izvēlēties brīvi – neatkarīgi no dzīvesvietas vai ģimenes ārsta prakses atrašanās vietas. Arī gadījumā, ja ārsta izsniegtajā nosūtījumā ir norādīta konkrēta ārstniecības iestāde pakalpojuma saņemšanai, ar šo nosūtījumu var droši doties uz jebkuru citu medicīnas iestādi, kura piedāvā vajadzīgo izmeklējumu vai manipulāciju par valsts budžeta līdzekļiem.

Vietu, kur saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, var izvēlēties brīvi – neatkarīgi no dzīvesvietas vai ģimenes ārsta prakses atrašanās vietas. 

 

Piemēram, valsts apmaksā ikgadēju zobu higiēnista pakalpojumu bērniem no divu līdz 18 gadu vecumam. Septiņu, 11 un 12 gadu vecumā zobu higiēnista pakalpojumu valsts apmaksā pat divas reizes gadā. Tomēr daudziem nav noslēpums - rindas pie speciālista ir tādas, ka bērni par bezmaksas vizīti var tikai sapņot. Kā rīkoties, ja zobu higiēnists nepieciešams Rīgā?

 

Atverot mājaslapu www.rindapiearsta.lv, vispirms jāatrod sadaļa "Zobārstniecības un zobu higiēnas pakalpojumi" > "Rindas Rīgas nodaļā".  Lejuplādējot gaidīšanas rindu tabulu, redzams, ka janvārī Rīgā piecu dienu laikā bija pieejami  25 valsts apmaksāta zobu higiēnistu pakalpojumi dažādos pilsētas rajonos (tai skaitā centrā). Atliek izvēlēties dzīvesvietai tuvāko.