Kā rīkoties, ja bērnam ir aizcietējumi

Vēdera aizcietējumi nav akūta, negaidīta problēma vai saslimšana, kas prasa neatliekamās palīdzības izsaukšanu vai došanos uz slimnīcu vēlā nakts stundā vai noslogotas darba dienas vidū. Tomēr, kā norāda Latvijas Pediatru asociācijas prezidente Ilze Grope, vecāki Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā vēršas ar jebkuru neskaidro jautājumu, tai skaitā, arī aizcietējumiem.
Aizcietējumi nozīmē, ka vēdera izeja ir retāka nekā trīs reizes nedēļā un tas ilgst ilgāk par divām nedēļām, un vēdera izeja ir cietu spiru veidā.

FOTO: Shutterstock.com

Aizcietējumi nozīmē, ka vēdera izeja ir retāka nekā trīs reizes nedēļā un tas ilgst ilgāk par divām nedēļām, un vēdera izeja ir cietu spiru veidā.

Tāpēc BKUS speciālisti sniedz informāciju, kā vecākiem izvērtēt, vai aizcietējumu problēma tiešām prasa steidzamu ārsta palīdzību? Iespējams, ka ir situācijas, kad ļoti labi ar vēdera darbības traucējumiem var tikt galā arī ar tiem līdzekļiem, kas pieejami mājās vai nopērkami aptiekā bez receptes. 

 

Ieteikumi, kā rīkoties mājas apstākļos, ja bērnam ir aizcietējums

  • Medikamenti. “Microlax” klizma vai bisokadila svecīte, zīdaiņiem glicerīna svecītes. Neizmantojiet šos medikamentus ikdienā, bet tikai kā palīglīdzekli! Ja atkārtoti nepieciešami medikamenti vēdera izejas veicināšanai, noteikti vajadzīga izmeklēšana pie ģimenes ārsta.

 

  • Uzturs. Lai izvairītos no aizcietējumiem, uzturā jālieto šķiedrvielas (dārzeņi, pilngraudu produkti). Jāsamazina saldumi un “ātrās uzkodas”. Jādod padzerties tīru ūdeni, jāsamazina uzturā sulas un saldinātie dzērieni.
  • Tualetes treniņš. Regulāri vienreiz dienā vienā laikā aiciniet bērnu apmeklēt tualeti!

 

Kas ir aizcietējumi?

Reklāma
Reklāma

Aizcietējumi nozīmē, ka vēdera izeja ir retāka nekā trīs reizes nedēļā un tas ilgst ilgāk par divām nedēļām, un vēdera izeja ir cietu spiru veidā. Aizcietējumi rodas, ja no taisnās un resnās zarnas pilnībā netiek izvadītas fekāliju masas. 

 

Ja bērns tiek barots tikai ar mātes pienu, vēdera izeja var nebūt pat līdz 10 dienām.

Noteikti dodieties uz slimnīcu, ja fēcēm ir asins piejaukums vai bērnam ir vemšana ar žulti!

 

Kur meklēt palīdzību

  • Ja bērns ir saslimis, apmeklējiet ģimenes ārstu! Ja ģimenes ārsts nav pieejams, dodieties pie dežūrārsta lielākajās pilsētās vai zvaniet uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni: 66016001.
  • Dzīvības apdraudējuma gadījumā vērsieties slimnīcas uzņemšanas nodaļā vai zvaniet 113.

 

Saistītie raksti