Jaunums - valsts pilnā apmērā apmaksā zīdaiņu vakcināciju pret rotavīrusu

No 2015. gada Latvijā ir uzsākta valsts apmaksāta zīdaiņu vakcinācija  pret rotavīrusu. Pasaules Veselības organizācija jau 2009. gadā aicināja vakcīnu pret rotavīrusu iekļaut visu valstu imunizācijas kalendāros, atzīstot, ka tieši vakcinācija ir vislabākais līdzeklis bērna pasargāšanai no šīs slimības. Šim ieteikumam jau sekojušas vairāk kā 40 pasaules valstis – ASV, Kanāda, Lielbritānija, Somija u.c. 

FOTO: Shutterstock.com

 

Austrijā vakcinācija pret rotavīrusu tika uzsākta 2007. gadā un hospitalizāciju skaits samazinājās par 74%. Papildus tam Austrijā samazinājās slimības gadījumu skaits gan tiem bērniem, kuri bija pārāk mazi, lai saņemtu vakcināciju, gan tiem bērniem, kuri jau bija pārsnieguši vakcīnas saņemšanai paredzēto vecumu.* Savukārt Somijā, kur vakcinācija pret rotavīrusu tika uzsākta 2009. gadā, vakcinācijas aptvere pārsniedz 95%. Bērnu skaits, kuri nonāk slimnīcās ar rotavīrusu pirmajā dzīves gadā, valstī samazinājās par 80,3%.** 

 

Šie fakti norāda uz kolektīvās imunitātes aizsargājošo efektu. Ja tomēr vakcinētais bērns saslimst, kas retos gadījumos ir iespējams, slimība norit vieglā formā. Vakcinācija aizsargā no vidēji smaga un smaga gastroenterīta, novērš hospitalizāciju un nāves risku.

 

Ir aplami domāt, ka tad, ja bērns vienu reizi izslimo rotavīrusu, viņam pret šo infekciju izveidojas dabīga imunitāte uz visu mūžu. Rotavīrusam ir vairāki paveidi, un pēc saslimšanas rodas imunitāte tikai pret konkrēto vīrusa tipu, kas nav īpaši noturīga. Savukārt rotavīrusa vakcīna pasargā no pieciem vispopulārākajiem rotavīrusa paveidiem.

 

Reklāma
Reklāma

Protams, rota vīrusa vakcīna nepasargā pret visām agrīna vecuma bērna caurejām. Taču jāatceras, ka rotavīruss ir visplašāk izplatītais vīruss mazu bērnu vidū, kas izraisa tieši smagās caurejas un bērniņa atūdeņošanos, kas ir bīstami bērna veselībai un pat dzīvībai.
Rotavīruss ir ļoti lipīgs. Tas izplatās ne tikai tiešo kontaktu ceļā, piemēram, ar netīrām rokām vai rotaļlietām, bet arī, lidojot pa gaisu – to var uzšķaudīt vai uzklepot garāmgājējs, tas var būt paslēpies putekļos kādā kāpņu telpā u.tml.


*The impact of Rotavirus mass vaccination on hospitalization rates, nosocomial Rotavirus gastroenteritis and secondary blood stream infections. BMC Infectious Diseases 2013, 13:112 http://www.biomedcentral.com/1471-2334/13/112
**Leino T et all_First year experience of Rota immunisation in Finland_Vaccine 31 2012 176-182 

 


Reklāmas devējs: GlaxoSmithKline Latvia SIA, Rīga, Duntes iela 11, LV-1013, www.gsk.lv
LV/RVI/0002/15h
Sagatavots: 04/2015