Autisms, zemāks intelekts un onkoloģiskās saslimšanas jeb Kāpēc bērniem svarīgi ēst bioloģisko pārtiku

 
Ir saprotams, ka vecāki saviem bērniem vēlas dot pašu labāko. Bioloģiskā pārtika, iespējams, ir veids, kā ielikt  labus veselības pamatus mūža garumā. Rakstā apkopoti svaigākie zinātniskie pētījumi, kāpēc tieši mazuļiem tīrs uzturs ir tik svarīgs. 

FOTO: Shutterstock.com


    
Bērni vairāk nekā pieaugušie pakļauti toksiskām vielām pārtikā

Ēdot bioloģisko pārtiku, bērni neuzņems pesticīdu atliekvielas, kuras ir lielākajā daļā nebioloģiskās pārtikas. Lai arī pesticīdu atliekvielas pārtikā maksimālās pieļaujamās normas robežās, jāņem vērā tas, ka šīs normas ir aprēķinātas pieauguša cilvēka organismam, nevis bērnam. Protams, mums visapkārt vidē ir toksiskās vielas un no tām nevar pilnībā pasargāt ne sevi, ne bērnus, bet pārtika ir tā, ko, atšķirībā no apkārtējās vides, mēs varam izvēlēties.  Sīkāks pētījums par bioloģiskās pārtikas lietošanu un pesticīdu atliekvielu samazināšanos organismā lasāms šeit. 
 


Bērni ir mazāki un organisma sistēmas vieglāk ietekmējamas
Bērns, salīdzinoši ar pieaugušu cilvēku, uzņem proprocionāli vairāk pārtikas pret ķermeņa masu – līdz ar to arī vairāk ir pakļauts pesticīdu atliekvielu ietekmei. Pesticīdu atliekvielas bērni uzņem ar nebioloģiski audzētu pārtiku. Turklāt bērnu orgāni un organisma sistēmas ir straujas attīstības stadijā, līdz ar to ir ievainojamākas un mazāk spēj atbrīvoties no toksīniem.  Pētījums par pesticīdu ietekmi uz bērnu neiroloģisko attīstību vairāk lasāms šeit.
 


Pesticīdu atliekvielu klātbūtne var samazināt IQ
Pētījumi rāda, ka hroniska ilgtermiņa pesticīdu klātbūtne var pazemināt bērnu IQ līmeni, aizkavēt bērnu kognitīvo attīstību. Ja ēdam nebioloģisko pārtiku, tad pesticīdu atliekvielas uzņemam ilgtermiņā, turklāt nav pētīts un izvērtēts to sinerģiskais jeb “kokteiļefekts”. Pētījumos pierādīta saikne starp pesticīdu izmantošanu un autismu. 

Pesticīdi var izraisīt neiroloģiskos attīstības traucējumus (autismu un augšanas attīstības traucējumus) bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā dzīvo pesticīdu ietekmes rajonos. Vairāk par to lasi šeit


Bioloģiskajos piena produktos – labāka taukskābju proporcija – labāka redze un smadzeņu darbība
Bioloģiskajos piena produktos ir vairāk Omega-3 taukskābes, līdz ar to organismam labvēlīgāka Omega6 un Omega3 taukskābju attiecība. Omega3 taukskābes palīdz veidot elastīgākas šūnu sieniņas, kas būtiski organisma straujas attīstības posmā, un svarīgi labai acu veselībai un smadzeņu darbībai. Omega3 taukskābes arī mazina iekaisuma reakcijas organismā, samazina sirds un asinsvadu slimību, onkoloģijas attīstības risku. 

Vairāk par šo pētījumu lasi šeit

Reklāma
Reklāma



Bioloģiskā pārtika satur vairāk antioksidantu 
Pētnieki Ņūkāstlas universitātē Lielbritānijā veikuši apjomīgu zinātnisku analīzi un secinājuši, ka bioloģiski audzēti produkti satur par 19-69% vairāk antioksidantu nekā konvencionāli audzētie, tādējādi labāk pasargā gan bērnu, gan pieaugušo šūnas no brīvo radikāļu ietekmes.  Vairāk lasi šeit


 

Arī Latvijas ārsti iesaka bērnu piebarošanu un ēdināšanu pirmajos dzīves gados balstīt uz bioloģiskās pārtikas izvēli. Daktere Anda Flaumane-Jahensa, doktorāts “Mārtiņroze”, norāda uz četriem svarīgiem aspektiem: 

  • Bioloģiski audzēti produkti satur vairāk dabiskās minerālvielas un vitamīnus, kas nepieciešami organisma funkcijām un attīstībai; 
  • Bioloģiski un it īpaši biodinamiski audzēti produkti veicina bērna organisma vitalitāti
  • Tie labāk garšo un smaržo, ir izteiktāku krāsu
  • Tie labāk stabilizē bērna imūnās sistēmas integratīvo funkciju
     


Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Maslova skaidro, ka kas ir bioloģiskā pārtika Tā ir pārtika, kurai augšanas un ražošanas procesā netiek izmantoti vai speciāli pievienoti sintētiskie pesticīdi, sintētiskie minerālie mēslojumi, augšanas regulācijas vielas, mākslīgas pārtikas piedevas, kā arī netiek pievienoti ģenētiski modificēti produkti (ĢMO). Ražošanas un pārstrādes procesā ir aizliegts rafinēt, mineralizēt vai veikt kādas citas pārtikas produkta sastāva izmaiņas, kas mazina produkta bioloģisko un enerģētisko vērtību. Piemēram, vistas, kuras tiek barotas nevis ar speciālo barību, bet ar īstiem graudiem kā bioloģiskajās saimniecībās, dēj olas ar lielāku konjugētas linolskābes saturu. Konjugētai linolskābei (CLA) piemīt antikancerogēnas īpašība, tā pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī mazina iekaisuma reakciju. CLA ir arī gaļā, piena produktos un olās, tāpēc ir svarīgi, lai dzīvnieki un putni tiktu baroti ar īstiem graudiem un zāli nevis speciāliem maisījumiem.