Veic laktozes nepanesamības DNS testu un pārstāj mocīties ar vēdera problēmām!

Gremošanas traucējumi (diskomforta sajūta un sāpes vēderā, gāzu veidošanās, caureja u.t.t) nav patīkami nevienam. Un ja tie tā arī nepāriet līdz kļūst hroniski… Ja tā noticis cilvēkam esot pieaugušā vecumā - iespējams, Jums ir iestājusies laktozes intolerance (nepanesamība). Tas  nozīmē, ka cilvēka gremošanas sistēma vairs nespēj pārstrādāt pārtiku, kuras sastāvā ir piena cukurs - laktoze, jo organisms vairs neizstrādā speciālu fermentu - laktāzi.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Agrā bērnībā laktāzes daudzums parasti ir pietiekams visiem, bet, cilvēkam pieaugot, tas var mainīties.

 

Atkarībā no pārmantotajām gēnu variācijām, laktāzes daudzums pieaugušam cilvēkam:

  • ir pietiekams – pienu un piena produktus cilvēks bez problēmām var lietot līdz mūža galam;
  • gadiem ejot būtiski samazinās, līdz iestājas laktozes intolerance. Nesašķeltais piena cukurs neuzsūcas zarnu sieniņās un, paliekot gremošanas sistēmā, kalpo par barību dažādām baktērijām, kas izraisa gemošanas traucējumus. Laktozes intolerance nav ļoti bīstama veselībai, bet tā būtiski pasliktina cilvēka dzīves kvalitāti.

Laktozes intoleranci noteikt tikai pēc simptomiem ir grūti, jo daudzas slimības izraisa līdzīgus gremošanas traucējumus. Pārsvarā gadījumu pieaudzis cilvēks bez ārsta konsultācijas reti pats iedomājas, ka pie vainas ir laktozes intolerance, jo sabiedrībā pārsvarā valda uzskats, ka šī vaina tiek diagnosticēta jau bērnībā. Ja pirms gada, lietojot piena produktus, nekādu gremošanas traucējumu nav bijis, tad kāpēc lai tagad vainotu pienu? Ir grūti pieņemt, ka cilvēks vienkārši ir sasniedzis vecumu (18 – 50 g.), kad organisms laktāzi vairs neizstrādā pietiekamā daudzumā. Tāpēc parasti vispirms tiek apsvērti visi citi gremošanas traucējumu rašanās iespējamie iemesli, izmēģināti dažādi bezrecepšu medikamenti, tautas medicīna, līdz nonāk pie ģimenes ārsta vai gastronterologa.  

 

Lai diagnosticētu laktozes intoleranci, parasti tiek izmantoti dažādi elpas testi, kuru laikā pēc laktozes iedzeršanas tiek noteiktas izelpoto gāzu izmaiņas. Tomēr šie testi ir ne pārāk patīkami un aizņem vairākas stundas. 

 

GenEra SIA laboratorija piedāvā vienkāršu un precīzu DNS testu laktozes intolerances noteikšanai - Laktozes intolerances  DNS testu pieaugušajiem.

Gēnu testa rezultātā tiek noskaidrots, vai Jums ir/nav gēna LCT mutācija, kas ir atbildīga par pietiekamu/nepietiekamu laktāzes daudzumu Jūsu organismā.

 

izmeklējamais materiāls Laktozes intolerances DNS testa pieaugušajiem veikšanai tiek ņemta uztriepe no mutes gļotādas vai asins paraugs. Izmeklējamo materiālu iespējams nodot SIA GenEra laboratorijā - Rīgā, Rātsupītes ielā 1 (tālr. 67425241) vai mūsu sadarbības partneru: SIA Centrālā Laboratorija (tālr. 67334433) analīžu pieņemšanas punktos un Ogres rajona slimnīcas laboratorijā.

Reklāma
Reklāma

 

Ja ārsts, kuram ir noslēgts līgums ar Nacionālo Veselības dienestu (NVD), ir izsniedzis  pacientam norīkojumu uz Laktozes intolerances DNS testu pieaugušajiem – testa izmaksas sedz NVD. Ja šāda norīkojuma nav, tad par Laktozes intolerances DNS testu pieaugušajiem jāmaksā pacientam pašam: EUR 77.00 (Ls 54.12)

 

Ko darīt, ja ir diagnosticēta laktozes intolerance?

Laktozes intolerances izraisītos gremošanas traucējumus var novērst:

Savā ēdienkartē iekļaujot piena produktus tikai ar zemu laktozes saturu vai nelietot laktozi saturošus produktus vispār.

Pēc ārsta izvērtējuma un ieteikuma lietot laktāzi saturošus medikamentus, kas palīdzēs šķelt piena cukuru un ēdienkarti nemainīt.

 

 

SIA GenEra, tālr. 67425241, e-pasts: info@genera.lv, adrese: Rātsupītes iela 1, Rīga LV-1067

Ieskaties: www.genera.lv