Neiedomājamas fobijas - bailes no vīriešiem, bailes apprecēties un citas mūslaiku fobijas

Katrs no mums no kaut kā baidās. Pat šausmīgi baidās, bet ne visas šausmīgās bailes ir klasificējamas kā fobijas - tikai smagākie gadījumi. Tiek lēsts, ka ar klīniskām fobijām sirgst 10% cilvēku. Diemžēl šim skaitlim ir tendence pieaugt, jo mūsdienu sabiedrība un vide (īpaši - informatīvā) rada arvien jaunas un jaunas fobijas. Aplūkosim tās un uzzināsim, kā no tām atbrīvoties. 

Arahnofobi ir cilvēki, kuri paniski baidās no zirnekļiem. Cilvēki, kam piemīt fobijas, nav garīgi slimi. Viņi pilnībā apzinās savu baiļu nepamatotību, tomēr nespēj tikt galā ar tām.

FOTO: Agnis Šmits

Arahnofobi ir cilvēki, kuri paniski baidās no zirnekļiem. Cilvēki, kam piemīt fobijas, nav garīgi slimi. Viņi pilnībā apzinās savu baiļu nepamatotību, tomēr nespēj tikt galā ar tām.

 

Izkropļotās bailes

Pārsvarā cilvēki vienkārši baidās, un bailes ir normāla reakcija uz draudīgu vai bīstamu situāciju. Taču fobiju upuri baidās no kaut kā elementāra, ko citi cilvēki nesaista ar briesmu situāciju. Fobija ir neirotisks stāvoklis, un baiļu izraisītājs var būt jebkas - pat košļājamā gumija, vannas istaba, sievietes skatiens... Kā raksta grāmatas "Mūsu smadzeņu īpatnības" autors Stīvens Džuans:"..ir iespējams līdz nāvei baidīties no jebkā. Cilvēki, kam piemīt fobijas, nav garīgi slimi. Viņi pilnībā apzinās savu baiļu nepamatotību, tomēr nespēj tikt galā ar tām."

Ohaio universitātes profesors Maikls Veisijs veica eksperimentu ar 56 arahnofobiem, cilvēkiem, kuri paniski baidās no zirnekļiem, un secināja, ka bailes un nedrošība maina domas par baiļu objektiem - tie (šajā gadījumā - zirnekļi) tiek uztverti lielāki un briesmīgāki. Un šī izkropļotā uztvere uztur pašas bailes. Izklausās pēc kalambūra, bet doma vienkārša - cilvēks pats sevi baida. Psihologs Braiens Treisijs raksta:"Tas, kam cilvēks nešaubīgi tic, kļūst par viņa realitāti. Viņš netic tam, ko redz. Viņš redz to, ko nolēmis redzēt."

Dentofobija - bailes no zobārsta. Starp citu, ar šo "nelaimi" mokās aktieris Roberts de Niro.

Lai arī psihes pētnieki uzskata, ka no fobijas nevar nomirt vai sajukt prātā, tomēr tā var izraisīt smagu depresiju. Un, kā zināms, depresija var vedināt uz domām par pašnāvību. Arī tā saucamās kompleksās fobijas (piemēram, agorafobija un sociālā fobija kopā) var izraisīt nopietnas slimības.

Mūslaiku sociofobijas

Tehnoloģijas, "uzmācīgie" masu informācijas līdzekļi, kas piesārņo galvu ar negatīva rakstura ziņām, un sociālie šabloni ir radījuši virkni jauno laiku fobiju, sauktu par neofobijām. Sākot ar paniskām bailēm tikt nošautam uz ielas vai pazemotam darbā, beidzot ar bailēm sarunāties, jo taču uzrakstīt datorā ir vieglāk!

Taču izrādās, ka cilvēku pamatinstinkti desmittūkstoš gadu attīstības laikā nav daudz mainījušies, un fobijas rodas no tā, ka starp mūsdienu dzīves modeli un ledus laikmeta pamatinstinktiem izveidojusies milzīga neatbilstība - mēs gaidām briesmas tur, kur to nav.

Androfobija - bailes no vīriešiem

Vissmagākās ir sociālās fobijas, kas saviem "upuriem" liek atteikties pat no laba darba, laulībām un pilnvērtīgas dzīves. Tās var būt bailes strādāt ar datoru, ja kāds stāv blakus, bailes piezvanīt, bailes nokļūt uzmanības centrā, izteikt savu viedokli, apmeklēt sapulces... Cilvēks var baidīties ēst publiskās vietās, braukt sabiedriskā transportā, nevar apmeklēt publisko tualeti un stundām ilgi ciešas, līdz nokļūst mājās...Sociums var tiktāl pazemināt indivīda pašapziņu, ka viņš vairs nevar sākt sarunu ar svešinieku un ieskatīties acīs.

Šajā sakarībā ārsti neiesaka mēģināt sevi nomierināt ar alkoholu, kafiju un cigaretēm. Vislabāk līdzēs hipnoze, bet bieži fobijas ārstē ar trim metodēm vienlaikus - medikamentiem, psihoterapiju un uzvedības jeb ķermeņa terapiju.

Vai viegli būt sievietei jeb sieviešu fobijas

- Alodoksafobija - bailes no savām domām, spriedumiem

- Androfobija - bailes no vīriešiem

- Genofobija - bailes no seksa

Reklāma
Reklāma

- Filofobija - bailes iemīlēties

- Gamafobija - bailes apprecēties

- Obezofobija - bailes palikt resnai

- Geraskofobija - bailes novecot

Dakterfobijas

Nesmejies par tiem, kuri no bailēm vai mirst, bet neiet pie ārsta! Ne vienmēr viņi ir zaķpastalas, jo eksistē vairākas medicīniskas fobijas.

- Tomofobija - bailes no ķirurģiskām operācijām

- Neofarmofobija - bailes no jaunām zālēm

- Dentofobija - bailes no zobārsta. Starp citu, ar šo "nelaimi" mokās aktieris Roberts de Niro.

- Tripanofobija - bailes no adatām, īpaši no injekcijām. neticami, bet šī fobija piemīt kino drosminiekam Džekijam Čanam. 

Ar kādām fobijām cīnās slavenības

- Aktierim Kianu Rīvam, tumsas spēku pretiniekam Konstantīnam, piemīt aklufobija - bailes no tumsas. Tāpēc arī cīnās pret tumsu...

-Daudzstāvu "Hilton" viesnīcu tīkla mantiniece Parisa Hiltone baidās braukt ar liftu, jo viņai piemīt klaustrofobija - bailes no šaurām, slēgtām telpām.

- Psihoterapeitiem izdevās izārstēt Toma henka sociofobiju - viņš savulaik baidījās no publiskas uzstāšanās. Dīvaini, kā ar šādu fobiju viņš spēja absolvēt aktierskolu?!

- Paniskas bailes no kapsētām izjūt slavenā vampīru medniece bafija jeb Sāra Mišela Gelāra. Tāpēc visas seriālā redzamās kapsētas ir butaforijas.

- Akvafobija jeb bailes no ūdens vajā "Pludmales patruļas" aktrisi Karmenu Elektru. Peldēšana viņai sagādāja milzīgas mocības, bet ko padarīsi, ja slava un nauda nekrīt no debesīm...

- Pats ironiskākais gadījums - plastisko operāciju un krūšu implantu skaistule Pamela Andersone cieš no bailēm ieraudzīt savu attēlu. Viņa sirgst ar eisoptrofobiju - izvairās no skatīšanās spogulī, kā arī izslēdz televizoru, līdzko tajā pamana sevi.

 

Avots: žurnāls "Ko ārsti tev nestāsta" (2014/Nr.2(10)), izdevniecība "Rīgas viļņi".