Pārnest mājās utis var ne tikai bērnudārznieks un skolnieks

Lai gan pēdējos gados apstiprinājies, ka utīm patīk tīrīgi un kopti cilvēki, daļa sabiedrības arvien kaunas, kad ģimenē konstatēta utu problēma.

Kaut arī galvas uts izplatībai nav sezonāla rakstura un tās var parādīties jebkurā gadalaikā, tomēr vasarā un mācību gada sākumā risks ar tām sastapties palielinās. Foto: Rojs Maizītis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kaut arī galvas uts izplatībai nav sezonāla rakstura un tās var parādīties jebkurā gadalaikā, tomēr vasarā un mācību gada sākumā risks ar tām sastapties palielinās. Foto: Rojs Maizītis.

Šobrīd utis var skart visu vecumu un sociālās piederības pārstāvjus. Pēdējos gados ir novērots, ka, iespējams, globālās sasilšanas dēļ, visā pasaulē palielinās inficēšanās skaits ar utīm, sasniedzot simtiem tūkstošu gadījumu ik gadu. Pārnest mājās utis var ne tikai bērnudārznieks un skolnieks, jo ar šiem mošķiem var inficēties arī sabiedriskajā transportā vai darbavietā. Uz jautājumiem par utīm, to izplatību un ārstēšanas pasākumiem atbild farmaceite Eva Johansone. 

 

Kad novērota pastiprināta utu izplatība? 

Kaut arī galvas uts izplatībai nav sezonāla rakstura un tās var parādīties jebkurā gadalaikā, tomēr vasarā un mācību gada sākumā risks ar tām sastapties palielinās. Statistika rāda, ka visbiežāk ar utīm inficējas bērni un skolnieki vecumā no 3-11 gadiem. Īpaši vasarās, kad ir aktīvais nometņu laiks, rodas piemēroti apstākļi utu invāzijai. 

 

Kā tās var pārnēsāt? 

Utis pārvietojas ļoti veikli, tādēļ pietiek tikai saskarties ar inficētu galvu, lietot svešu ķemmi, cepuri, matu rotu vai uzlikt galvu uz svešas spilvendrānas, un uts jau pieķeras, lai sāktu savu parazitēšanu. 

Paliekot matus uz sāniem, var redzēt tieši pie matiem esošas bālganas gnīdas, parasti tieši aiz ausīm un uz kakla.

Ko mēs zinām par šiem parazītiem? 

Galvas utis ir mazi bālgani vai gaišpelēki asinssūcēji, 2-4mm gari kukaiņi bez spārniem. Utu galvenā parazitēšanas vieta ir cilvēka mati, bet, pie intensīvas vairošanās, tās var izplatīties arī citos ķermeņa augšdaļas apmatojumos, piemēram, uzacīs, skropstās, bārdā, kur tām palīdz noturēties sešas labi attīstītas tvērējkājas. Utu iemīļotākās barošanās vietas ir aiz ausīm, pakausis un deniņi, kur tās pārtiek no ādas un asinīm. Galvas uts dzīves ilgums ir 20 – 30 dienas. Vidēji dienā tā var izdēt 4 oliņas, tādējādi savas dzīves laikā uts mātīte var producēt vairāk nekā 100 oliņu, kuras dēvē arī par gnīdām. Oliņu attīstība ilgst aptuveni nedēļu, pēc nedēļas izšķiļas jaunās utis jeb nimfas, kas 15 līdz 17 dienu laikā attīstās par jaunām utīm un var uzsākt dēšanu.

 

Kā pamanīt utis un gnīdas?

Pieaugušās utis matos ir pamanāmas grūtāk nekā gnīdas, kas ir cieši piestiprinātas pie matiem ādas tuvumā. Diennakts laikā mats izaug vidēji par 0,5 mm, līdz ar to gnīda vai tās apvalciņš, ja oliņa jau ir izšķīlusies, arvien vairāk attālinās no galvas ādas. Paliekot matus uz sāniem, var redzēt tieši pie matiem esošas bālganas gnīdas, parasti tieši aiz ausīm un uz kakla. Nezinātājam utis ir grūti atpazīt, un tās var sajaukt ar  blaugznām, krevelēm, epidermu vai netīrumiem, tādēļ svarīgi pievērst uzmanību simptomiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Kādas būtu pirmās pazīmes, kad jāsāk satraukties? 

Pirmās sūdzības var būt nieze pakausī un aiz ausīm. Galvas utis barojas ar asinīm un koduma vietā izdala siekalas, kas kavē asins recēšanu. Utis sūc cilvēka asinis no ādas iekšējā slāņa (dermas), jo virsējā ādas aizsargslānī asiņu nav, tāpēc rodas niezoša sajūta un cilvēks sāk kasīties. Visvairāk utis traucē naktīs, jo tieši tas ir laiks, kad parazīti barojas. Āda ar laiku sāk niezēt, un ap koduma vietām veidojas sakasījumi un pat sastrutojumi. 

Pēc palīdzības uz aptieku vai pie ārsta ir jādodas vēl pirms galvas ādā ir novērojamas strutainas kreveles, jo infekcija var izplatīties pa visu galvas mataino daļu, kaklu, un, ja ir gari mati, arī uz pleciem. 

 

Vai utis var būt arī bīstamas? 

Tā kā uts barošanās laikā notiek arī defekācija (izkārnījumu izvadīšana no organisma),  ar utu izkārnījumiem uz ādas var nonākt mikroorganismi – vīrusi baktērijas –, ko cilvēks nereti iekasa ādas brūcēs, tādējādi inficējoties ar dažādām slimībām. Tāpēc nopietns iemesls apkarot utis, ir ne tikai uts izraisītie ādas bojājumi, bet arī bīstamu infekciju pārnešanas iespēja. Galvas utis var sekmēt arī limfmezglu palielināšanos uz kakla un aiz ausīm. 

Pēc palīdzības uz aptieku vai pie ārsta ir jādodas vēl pirms galvas ādā ir novērojamas strutainas kreveles, jo infekcija var izplatīties pa visu galvas mataino daļu, kaklu, un, ja ir gari mati, arī uz pleciem. 

 

Zināms, ka utu gadījumā jārīkojas nekavējoties, bet nereti trūkst zināšanu par efektīvākajiem ārstēšanas līdzekļiem. Kā rīkoties, ja kādam no ģimenes locekļiem konstatētas utis? 

Utu apkarošana sastāv no divām daļām: pirmkārt ir jālieto speciāla ķemme, kas palīdz utis dabūt laukā no matiem. Ar ķemmes palīdzību no matiem var izķemmēt tikai pieaugušās utis, jo gnīdas paliek pielipušas pie matu saknēm. Lai atmiekšķētu un nogalinātu tās, ir jālieto kāds speciāls līdzeklis. Aptiekās bez receptes ir pieejami dažādi šampūni, losjoni un geli, kuriem papildus var lietot arī kādu niezi mazinošu preparātu.

 

Kādas svarīgas darbības būtu jāveic mājās? 

Ārstēšanas procesā ir svarīgi nomainīt svaigu gultas veļu – īpaši spilvendrānu, kā arī cepures, matu gumijas, jānotīra ķemmes un matu sukas. Ieteicams arī izmazgāt visas drēbes, kas bijušas mugurā pēdējo trīs diennakšu laikā. Ja ar utīm inficējies ir bērns, vēlams uz trim diennaktīm visas viņa plīša un auduma spēļmantiņas ielikt maisā un aizsiet tam galu. Utis nevar izturēt bez barošanās ilgāk par 55 stundām, un tas nodrošinās to bojāeju. Svarīgi ir arī pārbaudīt visus ģimenes locekļus, kas bijuši saskarsmē ar inficēto cilvēku, jo īpaši, ja ģimenē ir vairāki bērni. Ja inficēšanās ar utīm ir notikusi skolas vai nometnes laikā, ir jāpaziņo par to arī citu bērnu vecākiem, lai viņi var laicīgi veikt pārbaudes. 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar www.divigani.lv