Cik zobu jābūt 10 mēnešus vecam bērnam?

"Es vēlos jums pajautāt, cik zobiņiem ir jābūt 10 mēnešus vecam bērniņam? Manam dēliņam šobrīd ir tikai 3 zobiņi. Tas ir slikti vai labi?" pie zobārstes ar jautājumu vēršas jaunā māmiņa.

Foto: Māra Pētersone.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Māra Pētersone.

Stāsta zobārste Baiba Krauze:

"Zobu skaitu konkrētā vecumā ir gan grūti, gan arī nepareizi paredzēt. Jo, pirmkārt, katrs bērns ir ļoti individuāls pēc sava attīstības un augšanas tempa, otrkārt, mūsdienās tieši zobu šķilšanās ātrums ir diezgan neparedzams – ir bērni, kuriem uz 2 gadu vecumu ir visi 20 piena zobi, bet ir arī otrs variants – 2 gadu vecumā vēl tālu līdz pilnam piena zobu “komplektam”. 

Ja mazulis visādi citādi ir veselīgs – tam netrūkst kalcijs un D vitamīns, nav kādu vielmaiņas saslimšanu, cukura diabēta, imunoloģisku saslimšanu – tad satraukumam nav pamata. Vienīgais nepatīkamais tajā varētu būt tas, ka vienā brīdī šķilsies uzreiz vairāki piena zobi, kas mazajam zobu īpašniekam nesagādā patīkamas sajūtas. 

 

Orientējošie šķilšanās laiki piena zobiem ir šāda:

apakšējie centrālie priekšzobi 6-10 mēnešu vecums,

augšējie centrālie priekšzobi 8-12 mēnešu vecums,

augšējie otrie priekšzobi 9-13 mēnešu vecums,

apakšējie otrie priekšzobi 10-16 mēnešu vecums,

Reklāma
Reklāma

pirmie  piena dzerokļi augšžoklī 13-19 mēnešu vecums,

pirmie  piena dzerokļi apakšžoklī 14-18 mēnešu vecums,

augšžokļa piena acu zobi 16-22 mēnešu vecums,

apakšžokļa piena acu zobi 17-23 mēnešu vecums,

otrie piena dzerokļi augšžoklī 23 -31 mēnešu vecums,

otrie piena dzerokļi apakšžoklī 25-33 mēnešu vecums.

 

Kā var redzēt, tad pirmie piena zobi var parādīties arī 10 mēnešu vecumā. Un jāņem vērā, ka arī no šīs vidējo šķilšanās laiku tabulas var būt novirze 3-6 mēneši uz vienu vienu vai otru pusi. Pilnam piena zobu sakodienam būtu jābūt līdz 3 gadu vecumam."