Kā ārstēt sporta traumas? Ieteikumi fizisko aktivitāšu mīļotājiem

Pieaugušie un bērni, kas regulāri nodarbojas ar sportu, mēdz gūt dažādas traumas. Turklāt jāņem vērā, ka ne tikai nopietnas traumas, bet arī it kā mazsvarīgi savainojumi var būtiski ietekmēt tavu  un tavu mīļo tālāko veselību.

FOTO: Ieva Bērtulsone, celiq@inbox.lv

Mūsdienās cilvēki ar vien vairāk laika pavada pie datoriem vai televizora ekrāniem, tāpēc ir svarīgas jebkura veida fiziskās aktivitātes un sports, taču nedrīkst pārsniegt savus spēkus, jo ir iespējams iegūt dažādas traumas. Nenoliedzami, daudzi brīvā laika pavadīšanas veidi mūsdienās ir cieši saistīti ar ekstrēmo sportu — velobraukšana, futbols, skrituļsidošana, airēšana, kalnos kāpšana.  Daudzi cilvēki, tai skaitā bērni, nodarbojas ar profesionālo sportu, un, diemžēl, arī treniņu procesā un sacensībās nevar izvairīties no traumām, kas bieži vien ir iemesls, lai beigtu savu karjeru sportā. Skatoties dažādas sacensības, mēs bieži vien domājam, ka negadījumi ir beigušies labi, un nekas traks nav noticis, taču vēlāk dzirdam ziņās, ka sportisti ir guvuši nopietnas traumas.

Kā pasargāt sevi no savainojumiem?
Vislabākais veids, kā novērst iespējamās traumas, ir pirms vingrinājumiem iesildīties un veikt stiepšanās vingrinājumus, ieklausīties savā ķermenī un organismā. Veicot 5 līdz 10 minūtes ilgu aerobo iesildīšanos, mēs sagatavojam sevi un uzlabojam skābekļa piegādi muskuļos, kas, savukārt, palielina saišu, saistaudu elastību, uzlabo locītavu elastību un samazina risku iegūt traumu. Pie iesildīšanās mēs parasti piemērojam arī uzmanīgus stiepšanās vingrojumus. Nav ieteicams trenēties, ja jūtamas kaut niecīgākas sāpes. Diskomforts ir pazīme, ka no ķermeņa tiek prasīts par daudz. Slodze treniņos ir jāpalielina pakāpeniski. Pēc dienas, kad veikts smags treniņš, nākamajā jāievēro atslodze — vieglāki vingrinājumi. Sievietēm un pusaudzēm jāseko līdzi, vai viņas uzņem pietiekami daudz kalcija (ar pārtiku vai uztura bagātinātājiem). Pārslodze un stress sievietes piemeklē biežāk, nekā vīriešus, tāpēc viņām vitāli nepieciešams uzņemt organismā visas vajadzīgās minerālvielas un vitamīnus, kas īpaši patērējas lielas slodzes laikā.

Vislabākais veids, kā novērst iespējamās traumas, ir pirms vingrinājumiem iesildīties un veikt stiepšanās vingrinājumus, ieklausīties savā ķermenī un organismā.


Traumu veidi un iemesli
Katrā sporta veidā ir raksturīgas un biežāk sastopamas noteikta ķermeņa daļu traumas, piemēram, basketbolā sastieptas saites, dažādi plīsumi, kā arī bojāta pēdas locītava, skriešanā — pēdas un ceļa locītavas, futbolā — pēdas, ceļa un gūžas locītavas, tenisā — pleca un elkoņu locītavu traumas, peldēšanā — pleca locītava.
Muskuļu traumas var rasties tieša sitiena rezultātā vai muskuļu pārslodzes dēļ.
Ceļgalu traumas parasti notiek laikā, kad tiek veikta pārāk intensīva skriešana, vai cilvēks ir aizmirsis iesildīties. Arī tie sporta veidi, kuros ir nepieciešama ātra reakcija, lēcieni un pagriezieni ir ļoti traumatiski tieši ceļgaliem. Runājot par ceļgaliem, visbiežāk gadās tos izsist. Šai vainai raksturīgas sāpes vai jutīgums pie ceļgala bļodiņas, tajā vai zem tās. Raksturīgs ir arī saistaudu iekaisums, ko var atpazīt pēc sāpēm ceļgala ārējā malā, un cīpslas iekaisums zem ceļgala.
Liela kaula traumas visbiežāk piemeklē skrējējus, ja ir pārlieku liela slodze vai nepareizi likts svars uz kājām skriešanas laikā. Tāpat pie vainas var būt nepareiza stiepšanās un iesildīšanās, nepareiza vingrojumu izpildes tehnika, skriešana vai lēkšana uz cietām virsmām un klājumiem, arī nepareiza apavu izvēle.
Potīšu sastiepumi, iespējams, ir izplatītākie sporta savainojumi, ko neizraisa pārslodze. Lai arī reizēm iedzīvoties šajā savainojumā var pilnīgi nejauši, ir dažādi piesardzības pasākumi, kurus ievērojot, risks samazinās. Aizsarglīdzekļi (saites, skavas) ir sevišķi nozīmīgi, ja nav labas līdzsvara vai izturības īpašības, kas palīdz izvairīties no traumām. Izturība, lokanība un laba līdzsvara izjūta ir priekšnoteikums tam, lai mazinātu iespēju izmežģīt potītes locītavu.

Lai cik rūpīgi tiktu ievēroti priekšraksti, no traumām pilnībā izvairīties nav iespējams. Iegūstot traumu, uzreiz ir jāpārtrauc iesāktā fiziskā aktivitāte, lai traumēto vietu nesavainotu vēl vairāk.

Ko darīt, ja gadās trauma?
Lai cik rūpīgi tiktu ievēroti priekšraksti, no traumām pilnībā izvairīties nav iespējams. Iegūstot traumu, uzreiz ir jāpārtrauc iesāktā fiziskā aktivitāte, lai traumēto vietu nesavainotu vēl vairāk. Ja gadās satraumēt roku vai kāju, pirmkārt, ir svarīgi nodrošināt tās nekustīgumu, uzlikt sausu aukstumu — vislabāk aukstuma paketi vai dvielī ietītu maisiņu ar ledu- uz ne mazāk kā divdesmit minūtēm un novietot traumēto locekli augstāk par ķermeni. Izvērtējot traumas nopietnību jābūt piesardzīgam, jo bīstamas var būt arī traumas, kuru gadījumā sākumā šķiet, ka var tikt galā ar paša spēkiem. Nelielas traumas var tikt sadziedētas dažu dienu laikā, vidēji smagām traumām atveseļošanās periods ir piecas līdz piecpadsmit dienas, bet smagāku traumu gadījumā atveseļošanās periods ir ilgāks par piecpadsmit dienām. Ikvienā no šiem gadījumiem vislabāk konsultēties ar ārstu un sekot viņa norādēm, jo ir izstrādāti līdzekļi, kas var paātrināt traumu dzīšanu. Neatkarīgi no traumas smaguma, tās ārstēšana jāuzsāk nekavējoties, lai iespējami ātrāk atjaunotu organisma darbaspējas bez paliekošām sekām un sportists varētu atsākt treniņus.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka hialuronskābe ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas aizpilda starpšūnu telpu.

Īpašs līdzeklis sastieptām potītēm
Ir labi zināma „standarta” ārstēšana potītes mežģījuma gadījumā — atpūta un miers traumētajai ķermeņa daļai, izmantojot elastīgo saiti, teipu vai ortozi, aukstuma aplikācijas, kas jāuzliek tūlīt pēc traumas, viegls spiedošs pārsējs ar elastīgo saiti, lai mazinātu tūsku, traumētās ķermeņa daļas pacelšana, lai mazinātu tūskas koncentrēšanos traumētajā ekstremitātē un atvieglotu asinsizplūduma uzsūkšanos, pretsāpju un pretiekaisuma medikamenti. Pēc miera perioda jāuzsāk atveseļošanās programma — speciāli izstrādāts vingrojumu komplekss, masāža vai fizikālās medicīnas procedūras un, ja nepieciešams, jāuzsāk ķirurģiska ārstēšana. Šī metode ir efektīva, bet, diemžēl, atveseļošanās process ir lēns (3 līdz 6 nedēļas), operācijas gadījumā pat ilgāk, un tas ir neērti pacientam, jo ir ierobežots kustību apjoms. Kā arī pie šīs traumas ir izteikts sāpīgums, bet pretsāpju medikamenti, maskējot sāpes, sniedz maldīgu sajūtu par uzlabojumu un ir zināma to kavējoša iedarbība uz dzīšanas procesu. Tāpēc sportisti, treneri, fizioterapeiti un vienkārši aktīva dzīvesveida mīļotāji atzinīgi vērtē Latvijā jaunu, alternatīvu līdzekli pēdas saišu sastiepumu ārstēšanā — „Sport Vis”, kura sastāvā ir hialuronskābe, kas pie saišu, cīlpslu bojājuma mitrina audus un regulē šūnu migrāciju, mazinot iekaisumu un sāpes un, kontrolējot iekaisumu, paātrinās dzīšanas process. Hialuronskābes lome saišu, cīpslu bojājumu ārstēšanā ir skaidrojama ar to, ka šie audi, atšķirībā no piemēram muskuļaudiem, ir slikti apasiņoti, līdz ar to dzīšanas process ieilgst.

„Sport Vis” noslēpumshialuronskābe
„Sport Vis” ir hialuronskābes injekcijas, kas  pielietojamas akūta potītes mežģījuma, tas ir pēdas saišu sastiepuma gadījumā, kad ir daļējs bojājums, bet nav pilnīgs saišu plīsums. Ar hialuronskābes injekciju mīkstajos audos, tiek panākts efekts tieši bojājuma vietā. Tā kā hialuronskābei piemīt spēja atjaunot kolagēna šķiedras, tādejādi tiek uzlabota saišu, cīpslu struktūra un funkcionalitāte. „Sport Vis” sastāvā hialuronskābe ir ražota speciālā STABHA tehnoloģijā, kas ir īpaši piemērota, lai optimāli saistītos tieši ar saistaudu fibrīna matrici. STABHA — tā ir ar mīkstajiem audiem biosaderīga hialuronskābe, kas iegūta, izmantojot ilgstošu fermentāciju. Pētījumos pierādīts, ka ar STABHA bojāto saišu dzīšanas laiks samazinās pat līdz 6 dienām. Un, kas būtiski, hialuronskābe dzīšanas procesā mazina rētaudu veidošanos, kas samazina recidīvu risku, jo rētaudi ir novājināti audi, kas ir tendēti uz plīsumiem. „Sport Vis” ir lokāla un funkcionāla terapija, kam nav sistēmisku blakusparādību. Pēc „Sport Vis” injekcijas ievadīšanas paaugstinās eksogēnās hialuronskābes koncentrācija bojājuma vietā un fibrīna tīkla piesātināšana ar hialuronskābi rezultējas ar bojātās saites optimālu formēšanos, stabilizāciju un labāku, ātrāku sadzīšanu. Kas jo īpaši ļoti svarīgi profesionālajā sportā, lai pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties sportistu rindās. „Sport Vis” kursā ir divas injekcijas. Maksimāla terapijas efekta sasniegšanai svarīgi pirmo injekciju veikt 48 stundu laikā pēc traumas. Otra injekcija ievadāma 2 līdz 3 dienu laikā pēc pirmās.
„Sport Vis” injekciju efektivitāte ir klīniskos pētījumos pierādīta arī hroniska saistaudu iekaisuma — laterālā epikondilīta(„tenisista elkoņa”) gadījumā.
„Sport Vis” palīdz ātrāk atsākt sportiskās aktivitātes pēc dažādām sporta traumām.

Par hialuronskābi
Zinātnieki ir pierādījuši, ka hialuronskābe ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas aizpilda starpšūnu telpu. Tā ir dabīgas izcelsmes polisaharīds. Lielākā daļa, 56% no organismā esošās hialuronskābes koncentrējas ādā un gļotādās, 35% kaulu muskuļu aparātā un parenhimatozo orgānu intersticiālajos audos, 9% asinīs un limfā. Hialuronskābes labās īpašības ir brīnišķīgs atklājums mūsdienu medicīnā, kas tikai nupat uzsācis savu uzvaras gājienu!

 

 

Par sporta traumām var konsultēties pie prof. Viestura Lariņa – sporta medicīnas un VEF basketbola komandas ārsta - 29273532 un 

Reklāma
Reklāma

 

Dr. Oļega Radomana – traumatologa – Rēzeknes slimnīcā – 29262444.

 

Informāciju par produktiem varat iegūt:

 

SIA Livorno LLC,

Vīlandes 17-1, Rīga, LV1010

mob. +371 26951779

tālr.   +371 67211124

fax.   +371 67211119