Aukstajam laikam nepieciešamie vitamīni

Tuvojas gada auksto mēnešu periods, un mediķi jau izteikuši brīdinājumus, cik svarīgi ir savlaicīgi nodrošināties pret dažādu vīrusu uzbrukumiem. Pēdējie medicīnas dati liecina, ka iepriekšējā gada ziemas sezonā ar gripu un citām saaukstēšanās slimībām visvairāk slimojuši tieši bērni vecuma grupās no „0 – 4” un „5 – 14” gadi. Latvijas medicīnas eksperti nupat konstatējuši lielu pacientu skaitu, ko saaukstēšanās ir skārusi šogad.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Svarīgāko darbu aizsardzībā pret slimībām pilda organisma imūnsistēma. Kolīdz tā atpazīst kādu svešu šūnu, imūnsistēma sāk savu darbu. Tā spēj atšķirt savējo organismu no sveša, iznīcinot, burtiski izstumjot no organisma „svešo”, liekot lietā  imunitātes atbildes jeb aizsargreakciju. Baltie asinsķermenīši, ko sauc par limfocītiem uzbrūk vīrusam, bet tas notiek tikai tad, ja tiem ir iespēja vairoties.
Viens no svarīgākajiem momentiem imūnsistēmas stiprināšanā ir veselīgs un sabalansēts uzturs, kas ir daudzveidīgs un spēj nodrošināt organismu ar vitamīniem un citiem veselībai nepieciešamajiem elementiem. Mēs jautājām uztura speciālistei Ingai Širinai, kādus produktus ikdienā lietot, lai pietiekami nodrošinātu sevi ar gada aukstajā laikā organismam nepieciešamiem vitamīniem.  

 

 

Uztura speciāliste Inga Širina uzsver, ka vislabākais vitamīnu avots ir uzturs. Vitamīni mūsu organismam ir nepieciešami regulāri visa gada garumā, tomēr īpaši aukstajā sezonā jāpiedomā par to pilnvērtīgu uzņemšanu. Rudens un ziemas sezonas laikā, kad ir nepieciešams stimulēt organisma imūnsistēmu, vitamīniem ir būtiska loma imūnsistēmas stiprināšanā. Šoreiz sīkāk piedāvāju aplūkot trīs vitamīnus - B6, D un C.

 

 

Foto: Uztura speciāliste Inga Širina skaidro, ka tieši uzturs nevis zāles ir labākais vitamīnu avots.


•    B6 vitamīns ir svarīgs imūnsistēmas pilnvērtīgai darbībai. B6 vitamīna pamatfunkcija organismā ir pārveidot aminoskābes un saražot antivielas (imūnsistēmas „kareivjus”), kas palīdz imūnsistēmai cīņā ar vīrusiem un mikrobiem.
•    D vitamīna avots ir ne tikai uzturs, bet arī saules gaisma. Latvijas platuma  grādos D vitamīna trūkums var rasties gada aukstajā periodā, jo ultravioletie stari novembrī, janvārī un februārī līdz zemei nenonāk, tātad arī nepapildina mūsu organisma D vitamīna rezerves. Šajā laika periodā nepieciešamo D vitamīna devu nodrošina rezerves ādā, kā arī ar uzturu uzņemtais D vitamīns. Ikdienas uzturā tas ir atrodams galvenokārt treknās zivīs, olas dzeltenumā un sviestā. Kopenhāgenas iespējama tā toksiska pārdozēšana.
•    Ziemeļeiropas iedzīvotāju uzturā pavasarī un aukstajos mēnešos trūkst C vitamīna. Atšķirībā no dzīvniekiem, cilvēka organisms pats nespēj saražot C vitamīnu. Tas ir nepieciešams normālai virsnieru dziedzera funkcijai, veicina dzelzs uzsūkšanos un aktivizē organismā esošo folskābi. Emocionāls un fizisks stress palielina organisma vajadzību pēc C vitamīna. Mūsdienās, zināšanu trūkuma dēļ, cilvēki dažreiz domā, ka C vitamīna avoti ir tikai citrusaugļi, kas ir visai dārgi, salīdzinot ar, piemēram, kāpostiem, kas satur gandrīz tādu pašu rudens un ziemas mēnešos nepieciešamā C vitamīna devu.

"Veselam cilvēkam bez īpašām veselības problēmām es ieteiktu uzņemt vitamīnus ar uzturu, nevis medikamentiem vai uztura bagātinātājiem. Vitamīni var tikt uzņemti ar augu un dzīvnieku valsts produktiem, tāpat arī ar funkcionālo pārtiku. Tie ir pārtikas produkti, kas ir bagātināti ar noteiktām bioloģiski aktīvām sastāvdaļām, piemēram, vitamīniem vai dzīvajām kultūrām, tāpēc tiem ir pozitīva ietekme uz cilvēka organismu," stāsta speciāliste.

Reklāma
Reklāma

 

Actimel tagad jauns sastāvs
Sākot ar oktobra mēnesi viens no Latvijā zināmakajiem funkcionālajiem jogurta dzērieniem Actimel ir bagātināts ar vitamīniem B6 un D, kas ir svarīgi normālais imunitātes sistēmas darbībai.  Katra pudelīte satur 15 % nepieciešamās minēto vitamīnu devas.


 

LAI IZPRINTĒTU VITAMĪNU TABULU, SPIED UZ TĀS AR PELES LABO TAUSTIŅU, LAI VEIKTU SAGLABĀŠANAS FUNKCIJU!