Ziemas peldēšana – aizraujošs piedzīvojums aukstajā sezonā. Inventārs ziemas peldētājiem

Ziemas peldēšana ir ne tikai lieliska nodarbe un labs veids, kā norūdīties, stiprināt imunitāti un uzlabot veselību, bet arī aizraujošs piedzīvojums, kas ļauj izrauties no ikdienas rutīnas un pavisam citādi baudīt dabas skaistumu un ziemas burvību. Tas ir veids, kā izaicināt sevi, daudz dzīvāk izjust un piedzīvot neaizmirstamas emocijas, vairojot dzīvesprieku un veselību tieši aukstajā sezonā.
Piemērota inventāra izvēle uzlabos ziemas peldēšanas pieredzi un ļaus pilnībā izbaudīt aukstā ūdens peldes.

FOTO: Publicitātes foto

Piemērota inventāra izvēle uzlabos ziemas peldēšanas pieredzi un ļaus pilnībā izbaudīt aukstā ūdens peldes.

Aukstuma iedarbība ne tikai uzlabo asinsriti, kas ir būtiski veselībai un labsajūtai, bet arī stiprina nervu sistēmu un stresa noturību, kā arī veicina emocionālo līdzsvaru un uzlabo miegu. Aukstuma iedarbībai ir būtiska loma organisma imūnsistēmas stiprināšanā, tā veicina adrenalīna un citu organismam funkcijām svarīgu hormonu ražošanu.


Kad termometra stabiņš tuvojas 0 grādu atzīmei vai nokrīt līdz mīnus grādiem, daudzi cilvēki izvēlas iegremdēties aukstā ūdenī, atklājot sev jaunas sajūtas un piedzīvot adrenalīna plūsmu. Ziemas peldēšana bieži notiek dabiskos ūdeņos, piemēram, ezeros vai jūrā, kur iespējams baudīt arī burvīgas ziemas ainavas.
 

Ziemas peldētājiem ieteicams izvēlēties piemērotu inventāru

Ūdenssporta veikala Surf Pro pārstāve Baiba Aulmane iesaka: piemērota inventāra izvēle uzlabos ziemas peldēšanas pieredzi un ļaus pilnībā izbaudīt aukstā ūdens peldes. Neatkarīgi no tā, vai tas ir hidrotērps, neoprēna cimdi un zābaciņi vai vienkārši peldkostīms un smaids, ir svarīgi izvēlēties tieši sev piemērotu inventāru, lai peldēšana aukstā ūdenī kļūtu par veselīgu un patīkamu ieradumu.
 

Tā kā plauksas un pēdas ir tās ķermeņa daļas, kas pirmās sāk salt, jo atrodas vistālāk no sirds, ir labi parūpēties par to siltumu. Neoprēna cimdi cepure un zābaki vai zeķes palīdzēs ilgāk izbaudīt auksto ūdeni un pasargās kājas, rokas un galvu pirms un pēc peldes. Neoprēns ir lielisks termoizolācijas materiāls, kas atstaro ķermeņa siltumu un sasilda ūdeni, kas atrodas starp neoprēna kārtiņu un ādu. Parasti neoprēna piederumu biezums var svārstīties no 1 mm līdz 7 mm. Jo biezāks būs neoprēns, jo lielāku siltumu tas spēs nodrošināt, bet būs salīdzinoši mazāk elastīgs. Neoprēnam cieši jāpieguļ ādai, lai aukstais ūdens pēc iespējas mazāk nonāktu saskarē ar to.


No neoprēna aksesuāriem ieteicams izvēlēties 2-3 mm biezus cimdus, kas pasargās pirkstu galus no nosalšanas un plaukstas no asiem ledus gabaliem. 

Kāju siltumam noderēs 3-5 mm neoprēna zābaciņi ar augstu stulmu, jo tajos mazāk iekļūst aukstais ūdens un pēdām būs siltāk. Atšķirībā no zeķēm, zābaku gumijas zole pasargās neoprēnu no saplīšanas, uzkāpjot uz kāda asāka akmens un zābaki kalpos ilgāk. 

Tā kā ķermenis lielāko daļu siltuma zaudē tieši caur galvu, tad neoprēna cepure radīs papildus komfortu. Arī cepurei svarīgi, lai tā būtu cieši pieguļoša, bet ērta.

Ne mazāk svarīgs ir ērts un ātrs pārģērbšanās process pirms un pēc peldes. Ziemas peldētāju vidū populāra izvēle ir pončo. Tas kalpo gan kā pārģērbšanās kabīne, gan arī kā dvielis, kurā noslaucīties pēc peldes. Ja pirms un pēc peldes vēlies ilgāk uzkavēties ārā, tad noderīgs būs pončo – mētelis ar siltu oderi. Pēc peldes labi noderēs arī pārģērbšanās paklājiņš, kas nodrošina gan tīru un sausu virsmu, uz kuras stāvēt pārģērbšanās laikā, gan arī kalpo kā soma slapjo lietu nogādāšanai mājās.


Visbeidzot, dodoties peldēt, ir vērts paņemt līdzi termosu ar siltu dzērienu. Silta tēja pēc peldes noteikti uzlabos pašsajūtu un sasildīs atdzisušo ķermeni no iekšpuses!

Inventāru ziemas peldēm meklē šeit: Surf Pro

Saistītie raksti