Ķirbju zupa ar zivi un garnelēm
Par ķirbja labajām īpašībām var runāt daudz. Ķirbī ir daudz dzelzs, ķirbis satur vitamīnu E, kuru vēl sauc par jaunības vitamīnu.
Ķirbis satur diezgan reto vitamīnu T, kas piedalās organisma vielmaiņā, olbaltumvielu sintēzē, piedalās asins recēšanas procesā un trombocītu veidošanā. T vitamīns ir nepieciešams tādiem cilvēkiem, kuri slimo ar anēmiju un hemofiliju. Ķirbis ir viens no T vitamīna avotiem.
Te ir vēl viens veids, kā apēst lielo dzelteno rudens ogu - zivju zupa ar ķirbi.
Sastāvdaļas:
Ķirbis
Sīpols
Zivs fileja
Garneles
Zaļumi
Kajenes pipari
Sviets
Sāls, pipari
Gatavošana:
Katliņā ieliekam piciņu sviesta un parupji sagrieztus sīpolus,
apcepam kādas 5 minūtes un klāt pieliekam kubiņos sagrieztu ķirbi,
uzliekam vāku un sautējam kādas 10 minūtes, līdz ķirbis ir kļuvis
mīksts. Visu sablenderējam, pielejam apmēram puslitru vāroša ūdens
un liekam katlu uz uguns. Turpinām vārīt. Pievienojam naža galu
maltus kajenes piparus, sāli pēc garšas. Baltās zivs fileju
sagriežam nelielos gabaliņos, apsālam un uzberam nedaudz melnos
piparus. Var izmantot jebkuru zivi, kurai nav asaku, mencu, heku,
mintaju, talismanu.
Pievienojam zupai zivi, pavāram kādas pāris minūtes un pieliekam klāt nomizotas garneles. Garnelēm noņemam čaulu, pārgriežam tās pa muguru un izņemam melno diedziņu.
Tikmēr smalki sagriežam vienu ķiploka daiviņu un zaļumus -
pētersīļus, koriandru un dilles, pievienojam tos zupai, uzliekam
vāku un ņemam nost no uguns. Šī neparastā un garšīgā ķirbju zupa ar
zivi un garnelēm būs gatava pēc kādām 10 -15 minūtēm.