Saldo kartupeļu biezzupa ar apelsīnu un zilo sieru

Mazliet eksotiska garša, ko labi papildina rozmarīns.

FOTO: Shutterstock.com

4–6 porcijas
30 minūtes sagatavošanai


1. Katliņā izkausē sviestu. Ķiploku sīki sakapā, sīpolu sagriez mazos gabaliņos. Abus liec sviestā un pāris minūšu sautē, bet nesacep brūnus. Saldos kartupeļus nomizo, sagriez gabalos un liec katlā. Visu samaisi, pielej tik daudz vāroša ūdens, lai dārzeņi būtu tik tikko nosegti. Pievieno buljona kubiņu un rozmarīna zariņu, uzliec katlam vāku un vāri 5–10 minūtes, līdz kartupeļi mīksti.
2. Pagaršo, vai pietiek sāls, ja ne, sasāli zupu. Iekaisi piparus un izspied katlā sulu no apelsīna.
Ļauj, lai uzvārās, un tad ar stampiņu saspaidi dārzeņus. Nevajag pūlēties dabūt zupu viendabīgu, lai paliek dārzeņu gabaliņi.
3. Pasniedzot katrā šķīvī iedrupini mazliet zilā siera – tas patīkami kontrastēs ar zupas saldeno garšu.

Ņem vērā!
• No zilajiem sieriem labāk izvēlies mīkstāku šķirni, piemēram, gorgonzolu. Tas ātrāk kusīs, pievienojot garšu buķetei savu aromātu.
• Ja ir pie rokas, noteikti izmanto nevis ūdeni un buljona kubiņu, bet īstu, mājās gatavotu buljonu.
• Pie zupas labi garšos ceptas siermaizītes.
 

Recepte:  Ieva Salmane, stils Ilze Dušele, žurnāls Garšīgs

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Sviests - 2.ēd.k.
  • Ķiploks - 2.daiviņas
  • Sīpols - 1.gab
  • Saldie kartupeļi (kopā ap 600g) - 2.gab
  • Buljona kubiņš - 1.gab
  • Rozmarīns - 1.zariņš
  • Sāls - 1.tējk.
  • Apelsīns - 1.gab
  • Zilais siers - 100.g
  • Malti pipari