Rabarberu čatnijs ar grilētiem sparģeļiem un marinētu vistas fileju

Barbora.lv garšas eksperta, šefpavāra un lauku gardēža Dzintara Kristovska recepte.
Rabarberu čatnijs ar grilētiem sparģeļiem un marinētu vistas fileju

FOTO: Publicitātes foto

Rabarberi un sparģeļi garšo labi jebkādā izpildījumā – svaigi, viegli karsēti, grilēti vai karamelizēti. Taču tie ir jāpaspēj likt lietā līdz sezonas beigām. Silts rabarberu čatnijs, sparģeļi un vista ir izcila kombinācija vieglām vakariņām kādā saulainā vasaras vakarā, kad ir vēlme palutināt savas garšas kārpiņas ar sezonāliem akcentiem.
 

Marinēta vistas fileja:

  • Vistas fileja vai šķiņķis 800 g
  • Sāls pēc garšas
  • Medus 50 g
  • Baltvīna vai ābolu etiķis 70 ml
  • Svaigs koriandrs 20 g
  • Svaiga piparmētra 20 g
  • Ķiploki 30 g
     

Rabarberu čatnijs (4 - 5 porcijām):

  • Rabarberi (nomizoti, sagriezti 1 cm gabalos) 300 g
  • Sīpols 80 g
  • Vidēji asi čili 10 g
  • Ingvers (nomizots, sarīvēts) 30 g
  • Ķiploks (nomizots, sarīvēts) 20 g
  • Koriandra sēklas 5 g
  • Kardamons (malts) 2 g
  • Sāls (pēc garšas)
  • Brūnais cukurs 80 g
  • Olīveļļa 100 ml
     

Grilēti sparģeļi (4 - 5 porcijām):

  • Sparģeļi 400 g
  • Sāls 10 g
  • Ūdens 1.5 l
  • Ledus
  • Olīveļļa 50 ml
     
Reklāma
Reklāma

Vistas fileju vai šķini var atstāt veselu vai arī griezt mazākos gabaliņos pēc izvēles. Paralēli sajauc etiķi ar medu, pierīvē ķiploku un pievieno sāli pēc garšas. Garšaugus smalki sakapā un pievieno marinādei. Marinādē iejauc vistas gaļu un marinē vismaz pāris stundas. Lai process būtu ātrāks, marinādi var pagatavot arī iepriekšējā vakarā un atstāt uz nakti ledusskapī. Stundu pirms grilēšanas gaļu izņem no marinādes, nosusina un ļauj tai sasilt līdz istabas temperatūrai – tas palīdzēs gaļai izcepties ātrāk un vienmērīgāk.
 

Kamēr vista marinējas, pagatavo čatniju. Sīki sagriež visas minētās sastāvdaļas. Kad viss sagatavots, katliņā viegli uzsilda olīveļļu, pievieno garšvielas un izkarsē maisot. Pievieno ingveru, ķiploku un čili un maisa, līdz sajūt spēcīgu aromātu. Pievieno sasmalcinātu sīpolu un sautē vēl aptuveni divas minūtes. Pievieno cukuru un karsē to, līdz tas sāk viegli karamelizēties. Beigās pievieno rabarberus un sautē, līdz sāk veidoties džemam līdzīga konsistence. Pēc nepieciešamības pievieno šķipsnu sāls un papildu garšvielas pēc izvēles.
 

Pagatavo sparģeļus. Liek vārīties ūdeni ar sāli. Kamēr ūdens vārās, sparģeļus atdala no apakšējiem galiem (aptuveni 5-6 cm), liek verdošajā ūdenī un vāra aptuveni trīs minūtes. Kad sparģeļi novārījušies, tos nekavējoties izņem un liek atdzist ledusskapī – tas ļaus saglabāt sparģeļu kraukšķīgumu un košo krāsu. Kad sparģeļi pilnībā atdzisuši, nosusina tos dvielī, apslaka ar olīveļļu un liek uz grila. Grilē līdz vēlamajai karamelizācijas pakāpei.