Atklājam grila sezonu ar jaunām garšām
Tuvojoties grila sezonai, aktuāli kļūst jaunu garšu un produktu meklējumi. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz padomus, kā gatavošanu svaigā gaisā padarīt neaizmirstamu.

FOTO: Shutterstock.com
Gada siltajos mēnešos ir lieliski baudīt svaigi gatavotu ēdienu brīvā dabā.
Gaļa un marinēšanas ilgums
Lai gaļu iemarinētu, tai būs nepieciešams no 12 stundām līdz trīs
diennaktīm. Tītara un vistas gaļai būs nepieciešamas mazāks laiks
marinēšanai, nekā, piemēram, liellopa vai jēra gaļai. Parasti zivis
netur marinādēs ilgi, un marinādi neizvēlas pārāk skābu, jo
grilējot zivs var izjukt. Tā vietā zivis var iemarinēt dažas (līdz
10) minūtes pirms to pagatavošanas. Normunds Baranovskis stāsta:
“Ir vēl viens variants – ar otiņu uzklāt marinādi grilēšanas laikā.
Šāda tipa marinādēm tiek pievienots vairāk saldinātāja (medus,
cukura vai kļavu sīrupa), lai veidotu karamelizētu un kraukšķīgu
garoziņu. Šīs marinādes lieto ātri pagatavojamiem grila ēdieniem –
zivs filejām, dārzeņiem un jau gatavai gaļai, piemēram, iepriekš
novārītām cūkgaļas ribiņām, kas iemarinētas barbekjū mērcē.”
Zivīm marinādi var uzklāt ar otiņu un pievienot vairāk saldinātāja, lai veidotu karamelizētu un kraukšķīgu garoziņu.
Marinēšanas pamati
Lai marinētu gaļu, Rimi Gardēdis, pavārs Normunds Baranovskis
iesaka marinādi gatavot, iejaucot garšvielas lielākā šķidruma
daudzumā, lai tas pārklātu visu gaļu. Šis ieteikums gan nederēs, ja
marinē gaļu vakuumā. Tad pietiks vien ar garšvielu maisījumu un
nedaudz eļļas. Taukainākām gaļām izvēlies uz ūdens, dārzeņu vai
citrusaugu sulas bāzes gatavotas marinādes, citādi tās var pārāk
ātri apdegt. Ja gaļa vai zivs ir liesāka, gaļai vajadzēs piešķirt
nedaudz sulīguma. To var iegūt, marinējot skābpiena produktos vai
eļļas un citrusaugļu, kā arī skābo dārzeņu vai ogu
marinādēs.
Pagatavošana
Kad esi izvēlējies marinādi, sagatavo gaļu vai dārzeņus, sagriežot
tos sev iecienītākā izmēra gabalos. Pārklāj ar marinādi un liec
vēsā vietā nostāvēties. Gaļas iesaka marinēt, uzliekot tās zem
sloga. Tādā veidā garšas pilnīgāk savilksies. Ilgāk gatavojamām
gaļām nevajadzētu izvēlēties pārāk cukurotas marinādes, tad gaļa
var pārlieku ātri apdegt. Šāda tipa marinādes labāk lietot
apslacīšanai dažas minūtes pirms pasniegšanas.
Marinādei vajadzēs skābumu, sāļumu un saldumu, kā arī garšas noti no visas pasaules pieejamām garšvielām.
Ja esi visus jau gatavos garšvielu maisījumus izmēģinājis un vēlies
pagatavot savējo, droši eksperimentē un ļaujies fantāzijai!
Atceries, ka marinādei vajadzēs skābumu, sāļumu un saldumu, kā arī
garšas noti no visas pasaules pieejamām garšvielām. Piešauj nedaudz
arī asumiņu, un marināde būs izdevusies. Atceries, ka sāli,
garšvielas un skābumu vari pievienot nedaudz vairāk, nekā gatavojot
ikdienā, jo liela daļa marinādes paliks traukā.
Skābumam var izmantot etiķi, citrusaugļu sulas, kefīru, jogurtu,
svaigi maltus tomātus, rabarberus un citus skābus produktus.
Receptes
Normunds Baranovskis iesaka dažus iecienītus garšvielu maisījumus,
kurus noteikti varēsi izmēģināt šī gada grilēšanas sezonas laikā.
Visas sastāvdaļas vari maisīt sev tīkamās proporcijās un veidot
savu individuālo garšu. Šajos maisījumos tiek izmantotas kaltētās
garšvielas, jo tās ir daudz spēcīgākas, bet tas nenozīmē, ka nevari
izmantot svaigas. Sāls netiek norādīta, jo to iesakām pievienot pēc
pagatavošanas. Visas šīs marinādes var veidot gan uz eļļas, gan
kefīra vai ūdens bāzes.
- Barbekjū garšvielu maisījums: malta saldā paprika, timiāns, ķiploku pulveris, čili, kajēnas pipari, brūnais cukurs.
- Meksikāņu garšvielu maisījums: čili pulveris, raudene, kumins (savvaļas ķimenes), kajējas pipari, sīpols, svaigi čili, laims (sula un miziņa).
- Itāļu garšvielu maisījums: timiāns, raudene, ķiploku pulveris, svaigs baziliks un svaigs rozmarīns, pētersīļi (olīveļļa, ja nepieciešams).
- Vjetnamiešu garšvielu maisījums: zvaigžņu anīss, kanēlis, ķiploks, ingvers, piparmētra, laims (sula un miziņa).
- Indijas garšvielu maisījums: kumins (savvaļas ķimene), koriandra sēklas, sinepju sēklas, čili pulveris, kurkuma pulveris.
- Pikantais čili maisījums: ķiploku pulveris, kumins (savvaļas ķimenes), raudene, saldās paprikas pulveris, kajēnas pipari, čili piparu pulveris, pētersīļi.
- Latviešu garšvielu maisījums: dilles, ķiploku pulveris, sīpols, lauru lapa, smaržīgie pipari, cukurs, etiķis vai citronskābe.