Pupiņu sautējums ar piparmētrām

Sautējumos pupiņas labi sader ar piparmētrām, jo tās piedod pupiņām atsvaidzinošu garšu. Tomēr nevajag piparmētras pārdozēt, lai sautējums nezaudē arī pupiņu īpašo garšu.

FOTO: Shutterstock.com

Sautējums vislabāk izskatās un garšo, ja gatavots no baltajām pupiņām. Tās sautējumā izceļ krāsainos dārzeņus. Bagātīgo garšu sautējums iegūst no spēcīgajām garšsaknēm un zaļumiem.

Pupiņas ieprieksējā dienā iemērc ūdenī, lai uzbriest. Pirms vārīšanas pupiņas noskalo un liek katlā. Vāra, līdz tās mīkstas. Vārot pupiņām pēc garšas pieber sāli. Mazos kubiņos sagriež selerijas sakni, nomizotu burkānu, sīpolu un ingveru (tas pirms smalcināšanas nav jāmizo).Tādos pašos kubiņos sagriež tomātus. Pirms griešanas tos verdošā ūdenī noblanšē un noņem mizu. Sautējamo katlu (vislabāk ņemt čuguna katlu) liek uz uguns un uzkarsē. Kad tas uzkarsis, katlā apmēram centimetra biezumā ielej eļļu. Eļļai pievieno timiāna zariņu, pāris lauru lapu un ķiploka daiviņas. Ķiploku pirms likšanas katlā ar naža plakano daļu saspaida, lai izdalās vairāk aromāta. Eļļu pāris minūšu pakarsē, lai tā piesūcas ar garšaugu aromātu un ēteriskajām eļļām un nedaudz maina krāsu. Ķiplokus, timiānu un lauru lapas izņem no katla, bet neizmet. Ar tiem pēc tam varēs dekorēt sautējumu. Aromātiskajā eļļā liek sasmalcināto selerijas sakni, pēc brītiņa pievieno burkānus un ingveru. Ļauj dārzeņiem pāris minūšu pasautēties. Pievieno sīpolus un sautē, līdz tie kļūst zeltaini un caurspīdīgi. Pēc tam pievieno tomātus. Svarīgi tomātus likt tikai tad, kad sīpoli jau izcepušies. Ja tomātus pieliks ātrāk, to skābenā garša apstādinās sīpolu cepšanos, un tie paliks pusgatavi.

Kad tomāti kādu minūti sautējušies, pievieno pupiņas un piecas minūtes sautē, ļaujot garšām sajaukties. Kad sautējums gatavs, tam pievieno sasmalcinātus zaļumus un piparmētras. Ēd siltu. Rotā ar eļļā apceptajām lauru lapām im timiāna zariņu.

 

Iesaka Ingmārs Ladigs, Ladig's Cafe saimnieks

Reklāma
Reklāma

Recepte: Dienas Ēdieni - žurnāls visiem, kam baudu sagādā ēšana un ēdiena gatavošana

 

Sastāvdaļas

  • Baltās pupiņas - 250.g
  • Selerijas sakne - 1/3.gab
  • Burkāns - 1.gab
  • Vidējs sipols - 1.gab
  • Ķiploks - 4.daiviņas
  • Tomāti - 2.gab
  • sasmalcināta ingvera sakne - 1.tējk.
  • svaiga vai kaltēta piparmētra - 1/2.tējk.
  • Baziliks - 1/2.tējk.
  • Pētersīļi - 1/2.tējk.
  • zariņš timiāna
  • Lauru lapas - 2 - 3.gab
  • Eļļa cepšanai