Ziemassvētku kēkss ar sukādēm

Lielisks veids, kā ziemā apēst patiešām daudz dabīgo vitamīnu, ir sukādes. Tās var ēst tāpat kā našķi un arī iecept svētku gardumos.
Apēdot 100 gramus sukāžu, tiek uzņemts lielāks antioksidantu un minerālvielu daudzums, nekā tad, ja apēstu tādu pašu daudzumu svaigu ogu.

FOTO: Publicitātes foto

Apēdot 100 gramus sukāžu, tiek uzņemts lielāks antioksidantu un minerālvielu daudzums, nekā tad, ja apēstu tādu pašu daudzumu svaigu ogu.

Sastāvdaļas:

  • 300 g milti
  • 150 g mīksts sviests
  • 200 g krējums 20 %
  • 120 g cukura sīrups
  • 50 g svaigs notīrīts ingvers
  • 2 citroni
  • 2 olas
  • 10 g cepamais pulveris
  • 3 ēd. k. medus
  • 80 g sukādes (rabarberu, cidoniju, dzērveņu, ķirbju)
  • šķipsniņa sāls
  • pūdercukurs un sukādes dekorēšanai
     

Pagatavošana

80 min.

  1. Miltus sajauc ar cepamo pulveri.
  2. Ingveru sarīvē uz smalkās rīves un sajauc ar cukura sīrupu un medu. Pievieno abu citronu rīvētas miziņas. No viena citrona izspiež sulu un pievieno mīklai. Samaisa. Pa vienai pievieno olas. Pievieno krējumu, mīkstu sviestu un kārtīgi izmaisa, lai mīkla kļūst viendabīga. Pievieno šķipsniņu sāls, miltus ar cepamo pulveri un vēlreiz visu rūpīgi apmaisa. Iejauc sukādes.
  3. Mīklu pārlej formā un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 50 min. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
    Ja kēksu gatavo multivārāmajā katlā, tad izvēlas režīmu “Cepšana” un cep 65 minūtes.
  4. Kēksu izņem no formas un pilnībā atdzesē. Gatavu Ziemassvētku kēksu pārkaisa ar pūdercukuru un dekorē ar sukādēm.
     

Par sukādēm

 

 

Pareizi pagatavotas sukādes ir dabīgs, vitamīniem un minerālvielām bagāts našķis saldumu kārotājiem. Pikolo sukādes tiek gatavotas no cidonijām, lielogu dzērvenēm, āboliem, rabarberiem, upenēm un ķirbjiem.

 

Sukādes tiek kaltētas zemā temperatūrā vairākas dienas, lai maksimāli saglabātu tajās esošos labumus.

 

Bieži tiek dzirdēts par lielu cukura daudzumu sukādēs, taču patiesībā cukurs sukāžu gatavošanas procesā sadalās – daļa paliek sukādēs un daļa no tām izvilktajā sīrupā. Turklāt baltais cukurs pārveidojas par augļu cukuru jeb fruktozi, kas cilvēka organismam ir labāk uzņemams.

 

Reklāma
Reklāma

Sukādes spēj labvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību, jo satur šķiedrvielas, antioksidantus, organiskās skābes un citus vērtīgus savienojumus. Un šajā gadījumā cukurs ir kā palīgs iepriekš minēto vielu iekonservēšanā.  
 

Visas svaigās ogās esošās bioloģiski aktīvās vielas, kas sākotnēji sastāda 10–20 %, pēc kaltēšanas ir vairākas reizes pieaugušas attiecībā pret masu. Rezultātā sanāk, ka, 

 

apēdot 100 gramus sukāžu, tiek uzņemts lielāks antioksidantu un minerālvielu daudzums, nekā tad, ja apēstu tādu pašu daudzumu svaigu ogu.

 

 

Zināšanai

Kā noteikt, vai sukādes ir labi pagatavotas? SIA Lubeco saimnieki uzskata, ka sukādes ir labi pagatavotas, ja tām ir izteiksmīga ogu un augļu garša, ko panāk, lietojot mazāk cukura, un sukādes ir mīkstas un sulīgas. 

 

Ģimenes uzņēmums SIA Lubeco no Talsu novada nu jau vairāk kā 10 gadus pārvērš Latvijas ogas un augļus dažādos veselīgos našķos. Uzņēmumā ražotās PIKOLO dabīgās sukādes, sulas un sīrupi ir loloti un rūpīgi pagatavoti gardumi, kas sniedz ogu, augļu vitamīnu un pozitīvu emociju devu katrā kumosā un malkā.

Saistītie raksti