Saldumiņš pie tējas - karaliskie melleņu kēksiņi ar citronkrēmu

It visur, kur aug mellenes, tās ir iecienīts saldēdiens. Arī uz ātru roku ceptajos latviskajos kēksiņos vai angliski amerikāniskajos mafinos un kapkeikos. Šoreiz nestrīdēsimies par šo smalkmaizīšu nosaukumiem, kuri latvieša ausij neskan tīkami, bet gan iedvesmosimies no idejas. Māca žurnāla "100 Labi Padomi" galvenā redaktore Signe Šēnfelde.

Ja tuvējā mežā esi nolasījusi visas mellenes, vari tās aizstāt ar lielogu zilenēm, kuras var iegādāties tirgū.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tuvējā mežā esi nolasījusi visas mellenes, vari tās aizstāt ar lielogu zilenēm, kuras var iegādāties tirgū.

Ar ko kapkeiks atšķiras no mafina? Skaidrojumi ir vairāki: populārākajā versijā mafinus cep brokastīm, visbiežāk ar ogām vai augļu gabaliņiem, bet bez rotājumiem, savukārt kapkeiki, kuru būtību skaidro angliskais tulkojums – kūka krūzē vai tasē –, ir greznas mazas kūciņas ar glītu krēma vai cukura cepurīti, kuras pasniedz pie pēcpusdienas tējas vai saviesīgā pasākumā. Stāsta arī, ka pēdējo nosaukums radies tāpēc, ka kādreiz tās ceptas mazās māla tasītēs, kuras tagad nav nepieciešamas, jo ir speciālas skārda, keramikas vai silikona pannas ar iedobumiem. Taču man visjēdzīgākais šķiet skaidrojums par kūku mīklas proporcijām, kas arī mums ir gluži pazīstamas, ja atceramies savulaik populāro ābolu šarloti – pa glāzei miltu, cukura, sviesta...

Šoreiz rudens dārza svētkiem - recepte ar karaliskiem ciltsrakstiem. Lai interesantāka dzīve!

 

Pipas melleņu un citronkrēma kapkeiki
Pipa Midltone, Kembridžas hercogienes Ketrīnas jaunākā māsa, profesionālā līmenī nodarbojas ar ballīšu plānošanu un raksta par to slejas žurnālos. Labākās receptes viņa apkopojusi arī grāmatā. Šie kapkeiki ir laba manta, ko likt galdā dārza svētkos. Ja tuvējā mežā esi nolasījusi visas mellenes, vari tās aizstāt ar lielogu zilenēm, kuras var iegādāties tirgū.

12 kapkeiki
25 minūtes pagatavošanai + 30 minūtes cepšanai


Kapkeikiem:
200 g melleņu
200 g citronkrēma (var nopirkt labākajos lielveikalos (angliski to sauc par lemon curd) vai arī pagatavot pati - recepti skaties ŠEIT)
220 g cukura
180 g sviesta, mīksta
180 g kviešu miltu
100 g mandeļu vai kukurūzas miltu
150 ml paniņu
4 olas
½ citrona, sula un rīvēta miziņa
1 tējk. cepampulvera
¼ tējk. sāls


Virsiņai:
400 g sviesta, mīksta
400 g pūdercukura

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Kastrolī liec mellenes, citrona sulu, miziņu un 40 g cukura. Uz lielas uguns 4–5 minūtes visu karsē (nepārtraukti maisot), līdz iegūsti ievārījumam līdzīgu substanci. Noņem no uguns, noliec malā.

2. Liec kēksiņu pannas iedobumos papīra čaulītes. Kviešu miltus iesijā lielākā traukā, iemaisi tajos mandeļu vai kukurūzas miltus, cepampulveri un sāli. Saputo (ātrāk un ērtāk būs, ja izmantosi mikseri) atlikušo cukuru un sviestu līdz baltām putām, pa vienai piesit olas un atkal uzputo. Masā iemaisi paniņas un tad arī miltu jaukumu. Kārtīgi izmaisi.

3. Pusi mīklas izdali pa visām 12 papīra čaulītēm. Pēc tam 6 no tām ieliec pa ½ tējkarotei tikko pagatavotā melleņu ievārījuma, otrā – pa ½ tējkarotei citronkrēma. Tad ar atlikušo mīklu pārklāj kapkeiku pildījumus. Šauj krāsnī un cep 20–25 minūtes, līdz kapkeiks ir zeltaini brūns un, viducī iedurot un izvelkot koka iesmiņu, tas ir sauss. Atdzesē.

Reklāma
Reklāma

3. Virsiņai lielā bļodā liec sviestu, pūdercukuru un naža galu sāls un kul līdz baltām putām (aptuveni 2–3 minūtes). Un atkal – sadali to uz pusēm: vienai pievieno atlikušo melleņu ievārījumu, otrai – citronkrēmu un samaisi. Liec katru krēmu savā konditorejas tūtā (vai vienkārši plastikāta maisiņā, kam nogriezts viens stūris) un izspied sev tīkamus līkumus uz atdzisušajiem kapkeikiem. Lai gan šai misijai vari izmantot arī platu nazi, ar to uzziežot krēma pikas uz kapkeikiem. 

 

Žurnāls "100 Labi Padomi"

 

Sastāvdaļas