Franču šokolādes kūka bez miltiem

Vienīgā prasība, lai šo kūku Tu varētu pagatavot pats – jāmāk darboties ar mikseri! Tiešām tik vienkārša un tai pašā laikā debešķīga. Šī šokolādes kūka ir gatavota bez miltiem, kas atklāj franču dāmu noslēpumu, mieloties ar gardumiem un vienlaikus saglabāt slaidas formas. Brīdinājums – šokolādes kūka izraisa atkarību :))

Brīdinājums – šokolādes kūka izraisa atkarību!

FOTO: Shutterstock.com

Brīdinājums – šokolādes kūka izraisa atkarību!

Mīklai:

300g tumšās šokolādes 70%

160g cukurs

5 olas

50g sviests

80g karameļu mērce

Šokolādes putas:

150g saldais krējums 35%

100g tumšās šokolādes 70%

Dekorēšanai:

svaigas zemenes vai

rieksti

Svarīgi - Šī recepte paredzēta cepšanai tortes formā Ø24cm. Ja izvēlies lielāka izmēra formu, kūka sanāks zemāka kā norādīts attēlā. Ja pārrēķināsi daudzumus lielākam apjomam, noteikti jācep būs ilgāk.

Noteikti izmanto rūgto – tumšo šokolādi, ar piena šokolādi var sanākt mīkstāka.

Karameļu mērce – es izmantoju “Monin” firmas mērci, bet tik pat labi vari ņemt Spilvas, Pūres vai kādas citas firmas, jāskatās, lai viņa būtu pabiezas konsistences.

 

Franču šokolādes kūkas pagatavošana:

 

1) Sagatavo formu. Pamatnē ieklāj cepampapīru, uzliek un aizspiež apmali. Lieko papīru nogriež. Pamatni un malas ietauko ar sviestu.

 

2) Ieslēdz karsēties cepeškrāsni. Noregulē uz 160-170C bez ventilatora.

3) Pagatavojam mīklu. Ūdens peldē izkausē šokolādi.

Katliņu ar ūdeni (~3-4 cm) liek uz uguns, uzvāra. Kad ūdens sasniedzis vārīšanās t, uguni samazina uz mazāko. Uz katliņa liek bļodu, tā, lai tā balstās uz katliņa sienām un nesaskaras ar ūdeni. Bļodā liek gabaliņos salauztu šokolāde, ļauj tai vienmērīgi izkust.

 

 

4) Izkausētai šokolādei pievieno sviestu un ļauj tam izkust iemaisot to šokolādē. Bļodu noņem no katliņa, ļauj šokolādei atdzist līdz istabas t.

 

5) Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Baltumus ieliek ledusskapī.

Reklāma
Reklāma

6) Olas dzeltenumiem pievieno 2/3 cukura. Saputo ar mikseri biezā masā, puto ~5.min.

7) Saputo olas baltumus. Kad izveidojušās putas, pakāpeniski pievieno atlikušo cukuru, ne vairāk kā vienu ēdamkaroti vienā reizē. Pa vidu starp cukura pievienošanu, puto ~15.sek., tad pievieno nākamo karoti, līdz viss cukurs pievienots.

 

8) Olu dzeltenuma masai pievieno padzisušo šokolādes masu, samaisa.

9) Šokolādes – olu masā iecilā saputotos olas baltumus.

 

10) Masu lej tortes formā. Liek iepriekš līdz 160-170C sakarsētā cepešakrāsnī. Cep ~30-35 min.

 

Ar kociņu var pārbaudīt vai kūka gatava. Sausu kociņu, irbulīti iedur kūkas vidū, izvelk ārā. Ja pie kociņa ir pašķidra masa, kūkai vēl jācepās.

11) Kad kūka izecpusies ar nazi apvelk pa malām, atdalot no formas sieniņas. Noņem tortes formu. Ļauj kūkai nedaudz atdzist, ~15.min.

 

 

12) Pārklāj šokolādes kūku ar karameļu mērci.

Daudzumu var variēt pēc sirds patikas – es lieku nedaudz, lai nav pārāk salda.

13) Pagatavo šokolādes putas. Ūdens peldē, kā norādīts iepriekš, izkausē šokolādi. Saputo saldo krējumu stingrās putās. Sajauc abas masas kopā.

14) Šokolādes kūkai uz karameles liek šokolādes putas, izlīdzinot pa visu virsmu.

 

 

15) Kūku dekorē ar svaigām zemenēm vai riekstiem, var uzsijāt kakao.

 

Lai izdodas un labi garšo!

 

Recepte: cepucepu.lv

Bloga autore: Baiba Liepiņa

 

Sastāvdaļas