Zivju galerts

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zivis notīra, izņem iekšas, nogriež astes un galvas (galvām izņem žaunas), izgriež muguras asaku un fileju sadala gabaliņos. Zivju galvas, asakas un astes pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra, noputo, pievieno sagrieztas notīrītas garšsaknes, sāli, piparus, lauru lapas un vāra uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes. Tad buljonu izkāš. Izkāstajā buljonā liek zivju gabaliņus un turpina vārīšanu vēl 15 - 20 minūtes. Gatavus zivju gabaliņus ar putu smeļamo karoti izņem no buljona. Buljonu izkāš, pievieno aukstā ūdenī uzbriedinātu želatīnu un saputotu olu baltumu (olbaltums buljonu dzidrina), izmaisa, uzkarsē, nostādina (ne uz uguns) 20 - 30 minūtes, tad izkāš.

Ar aukstu ūdeni izskalotās veidnītēs liek pētersīļu lapiņas, vārīta burkāna zvaigznīti, ielej nedaudz zivs buljona, ļauj sarecēt, virsū kārto no asakām atbrīvotus zivju gabaliņus un pārlej ar atlikušo buljonu, vēsā vietā sarecina. Pirms pasniegšanas zivju galertu no veidnītēm izgāž uz piemērota lieluma traukiem un rotā ar citrona šķēlītēm.

Zivju galertu pasniedz ar galda mārrutkiem.

 

Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Svaiga zivs (karpa, zutis, zandarts, sīga u.c. ) - 1.kg
  • Ūdens - 1.l
  • Garšsaknes - 50.g
  • Melnie pipari
  • Lauru lapas, sāls
  • Želatīns - 20.g
  • Citrons
  • Pētersīļu zaļumi
  • Burkāns
  • Olas baltums - 1.gab