Netradicionālais rabarberu rausis

Šai klasiskajai sezonas receptei nekādi uzlabojumi noteikti nav nepieciešami, taču arī to iespējams mazliet atsvaidzināt, liekot talkā radošu pieeju un garšas, ko, iespējams, neesam raduši pievienot šim gardumam. Tās ļoti labi sader gan ar rabarberu skābenumu, gan ar rauša karamelizēto garoziņu, piedāvājot vēl nebijušu izpildījumu.
Netradicionālais rabarberu rausis

FOTO: Publicitātes foto

Mīklai vajadzēs:

  • 200 g sviesta
  • 1 olu
  • Šķipsnu sāls
  • Ēdamkaroti piena vai ūdens (var izmantot arī skābu krējumu)
  • 300 g kviešu miltu
     

Garnējumam vajadzēs:

  • 10 ēdamkarotes cukura
  • 500g skāba krējuma
  • 6 olas
  • Šķipsnu vaniļas cukura
  • 4-6 rabarberu kātus (daudzumu pielāgo pēc izvēles)


Pagatavošana:

Mīklas sastāvdaļas samīca viendabīgā masā, ietin plēvē vai dvielī un noliek vēsumā uz 30 minūtēm. Pēc tam izveltnē plāni un pārnes uz pietiekoši dziļu cepamo plātni. To var darīt uz cepamā papīra un to pēc tam pārnest, vai izlīdzināt uzreiz plātnē un nolikt vēsumā. Rabarberu nomizo, sagriež gabaliņos, apber ar cukuru un ļauj stundu marinēties istabas temperatūrā. 
 

Pirmā neierastā garša - estragons. Garšaugs, ko pazīst arī kā tarhūnu (jā, šo dzērienu taisa no estragona). Tam ir specifisks aromāts, bet to ļoti labi līdzsvaro rabarberu skābums, veidojot patiesi unikālu garšu. Ja nav pieejams svaigs, var izmantot arī kaltētu. Pievieno rabarberiem aptuveni ēdamkaroti kaltēta vai sauju svaigi sasmalcināta estragona.

Reklāma
Reklāma


Otrā garša - tonka pupiņas. Garšviela, kas nāk no Dienvidamerikas, precīzāk Venecuēlas. Vienam rausim pietiek ar vienu veselu pupiņu, ko uz rīves smalki sasmalcina. Tonka pupiņas aromāts labi saderēs tieši ar rauša karamelizētajām maliņām.


Trešā garša – rozes jeb, pareizāk sakot, rožu ziedlapiņas. Tās iespējams iegādāties bio veikalos un arī specializētos garšvielu veikalos. Rozes, tāpat kā estragons, ļoti labi sader ar skābumu un piešķir desertiem florālu noti. Pirms pievienošanas rabarberiem, samaļ blenderī rožu ziedlapiņas līdz pulvera sastāvam (nepieciešama apmēram tējkarote).


Uz iepriekš sagatavotās mīklas izlīdzina rabarberu gabaliņus bez šķidruma (pa šo laiku tie būs sākuši sulot). Šķidrumu pēcāk var izmantot, lai pagatavotu rabarberu sīrupa dzērienu. Tad pārlej rabarberus ar krājuma un olu maisījumu. Cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes, līdz maliņas kļūst zeltaini brūnas. 

 

Recepti iesaka Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis.