Siltas maizītes svētku galdam – ūdenskliņģeri

“Kad ar klasi bijām izbraukumā uz Aizputes muzeju, mums tur iemācīja cept ūdenskliņģerus. Gribēju to iemācīt arī savai ģimenei, tāpēc svētkos sarīkoju meistarklasi,” stāsta 12 gadus vecā Katrīna Šķietniece.
Domāju, ka tikpat labi ūdenskliņģeru gatavošana varētu iederēties Jaungada pirmajā dienā,” spriež Katrīna un rosina procesā iesaistīties visai ģimenei.

FOTO: Ilze Šķietniece

"Domāju, ka tikpat labi ūdenskliņģeru gatavošana varētu iederēties Jaungada pirmajā dienā,” spriež Katrīna un rosina procesā iesaistīties visai ģimenei.

Ūdenskliņģeru pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas Katrīna piefiksēja tikai atgriežoties mājās no muzejā notikušās darbnīcas. Līdz ar to saraksts bija nepilnīgs un trūkstošās detaļas nācās meklēt internetā. Tā kā ēdāju pulkā bija arī pavisam mazi bērni, sāls tika pievienota daudz mazāk, nekā paredz rakstītie avoti.

Gatavošana notika pa posmiem un ilga teju pusi dienas, taču, tā kā notika Pirmajos Ziemassvētkos, tas neradīja lielu stresu. Kamēr mīkla rūga vai nostāvējās, varēja vadīt laiku sarunās, skaitīt dzejoļus pie eglītes, spēlēt spēles un doties paslidot uz piemājas dīķa. “Domāju, ka tikpat labi ūdenskliņģeru gatavošana varētu iederēties Jaungada pirmajā dienā,” spriež Katrīna un rosina procesā iesaistīties visai ģimenei.

 

Nepieciešams:

  • 500 g kviešu miltu;
  • 180 ml piena;
  • 100 ml skābā krējuma;
  • 1 paciņa sausā rauga;
  • 1 tējk. sāls;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • 2 olas: viena mīklai, otra – kliņģeru apsmērēšanai.

 

Reklāma
Reklāma

 

Gatavošana

  1. Katliņā uzsilda pienu. Bļodā samaisa raugu ar cukuru. Pievieno uzsildīto pienu.
  2. Citā bļodā samaisa skābo krējumu ar olu.
  3. Vēl citā – lielākā – traukā kārtīgi samaisa miltus, sāli un cepamo pulveri. Izveido bedrīti un ielej tajā sastāvdaļas no abām pārējām bļodām. Mīca, kamēr masa vairs nelīp pie rokām un bļodas malām. Šis darbs bērnam ir grūtāk paveicams, tāpēc talkā vajadzētu nākt kādam pieaugušajam.
  4. Kad mīkla izmīcīta, to saveļ bumbā. Bļodu pārklāj ar tīru dvielīti un liek siltā vietā raudzēties. Laukos vislabākā vieta būs uz malkas plīts malas. Rūgšanas procesam vajadzētu ilgt aptuveni divas stundas.
  5. Kad mīkla uzrūgusi, to izveltnē, pirms tam virsmu nokaisot ar miltiem, sarullē kā ruleti un sagriež vienādās daļās. Katru daļu ar rokām virpina, veidojot tādu kā garu desu. Pēc tam liek ar cepampapīru izklātā pannā un veido kliņģera formu. No šī mīklas daudzuma sanāk divas cepešpannas ar kliņģerīšiem. Lai mīkla nepieliptu pie cepampapīra, to var viegli pārkaisīt ar miltiem.
  6. Katlā uzkarsē aptuveni pusotru litru ūdens. Ar putu karoti ņem katru kliņģerīti no pannas un liek karstajā ūdenī, kamēr katliņš pilns. Patur pus minūti un liek atpakaļ uz pannas. Tad katliņā ievieto nākamo “porciju”, kamēr visi kliņģerīši izpeldināti.
  7. Apsmērē ar sakultu olu. Ja vēlas, var apkaisīt ar saulespuķu sēkliņām vai ko citu, piemēram, ķimenēm. Katrīna izvēlējās nelikt neko.
  8. Cep cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes – kamēr kliņģerīši kļuvuši brūni. Liek bļodā un pasniedz siltus.

 

Vienkāršs, bet izcili gards ēdiens!

Saistītie raksti