Piparkūka mīkla

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iesala ekstraktu uzkarsē kopā ar cukuru un sviestu. Verdošā masā iekuļ pusi izsijātu miltu, turpina kult, līdz masa kļūst viendabīga un atdalās no trauka malām. Mīklu nedaudz atdzesē, pievieno sakultas olas, izsijātus atlikušos miltus, dzēstu dzeramo sodu un maltas garšvielas tādā daudzumā, lai mīklai būtu izteikta garšvielu smarža un garša. Mīklu mīca uz līdzenas virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem, līdz tā kļūst gluda un spīdīga, tad ietin folijā un novieto vēsumā. Cieto piparkūku mīklu, kas nav gatavota ar cepamo pulveri, bet ar briežraga sāli vai potašu (vai abiem kopā), var uzglabāt vairākas nedēļas, tikai tad tā kļūst cieta. Mīkla glabājot nogatavojas, uzlabojas tās tehnoloģiskās īpašibas un cepumi iznāk garšīgāki. Tomēr ieteicams vispirms sagatavot tikai pusi mīklas bez taukvielām un irdinātājiem, pievienojot vienu ēdamkaroti konjaka, ruma vai degvīna, tad mīklu var uzglabāt vēsā vietā (aptuveni +12 grādos) pat sešus mēnešus.

 

Recepte no grāmatas: Piparkūkas/sast. I. Jākobsone. – Rīga, Nordik, 2003

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Kviešu milti - 1.kg
  • iesala ekstrakts vai medus - 1/2.l
  • Sviests - 250.g
  • Cukurs - 1.glāze
  • Olas - 2.gab
  • Dzeramā soda - 2.tējk.
  • piparkūku garšviela - 2.ēd.k.