Kā mājās pagatavot jogurtu?

Zemēs, kur skābpiena produkti, galvenokārt jogurts, tiek ēsti teju vai katrā ēdienreizē, dzīves ilgums ir garāks un cilvēki slimo mazāk. Pašu gatavotu jogurtu var lietot gan svaigu, gan izmantot citu ēdienu gatavošanai, sākot no salātiem, turpinot ar gaļas ēdieniem un beidzot ar desertiem. To var arī atšķaidīt un baudīt kā dzērienu.
Šādi var pagatavot arī jogurtu ar piedevām, piemēram, pienā iemaisa šķīstošo kafiju vai šokolādes pulveri

FOTO: Shutterstock.com

Šādi var pagatavot arī jogurtu ar piedevām, piemēram, pienā iemaisa šķīstošo kafiju vai šokolādes pulveri

Nepieciešams:

1 l pilnpiena

180 g dabīgā jogurta bez piedevām  

 

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 50 grādiem. Rūpīgi izmazgā un izslauki karstumizturīgus trauciņus, piemēram, mazas burciņas, kas jau kaut reizi ir izmantotas un karsētas konservēšanas laikā.

 

2. Pienu uzvāri, pēc tam, ik pa brīdim apmaisot, atdzesē līdz 45 grādiem. Raugies, lai šo temperatūru ievērotu, tāpēc labāk izmanto termometru.

 

Reklāma
Reklāma

3. Pienam pievieno jogurtu un rūpīgi maisi, līdz jogurts ir pilnīgi sajaucies ar pienu. Vēl silto jogurtpienu žigli ielej trauciņos un uzliec vāciņus. Tad šos traukus ietin biezā dvielī un ieliec cepeškrāsnī (gāzes krāsns nebūs īsti piemērota, jo dvielis var aizdegties) uz 3,5–4 stundām. Raugies, lai temperatūra visu laiku būtu nemainīga – 50 grādi. Kad jogurts sabiezējis, trauciņus izņem no cepeškrāsns, atdzesē un vēl vismaz uz diennakti ieliec ledusskapī.

 

Padoms! 

Šādi var pagatavot arī jogurtu ar piedevām, piemēram, pienā iemaisa šķīstošo kafiju vai šokolādes pulveri (uz 1 l piena ņem 50 g šķīstošās kafijas). Pienu saldina pēc vēlēšanās. Gatavā jogurtā var iemaisīt ogas un augļu gabaliņus, savukārt sāļajā variantā – garšvielas un sakapātus zaļumus.

 

No žurnāla “100 Labi padomi”