Auglībai veselīga maltīte + garneļu, avokado un ķirbju sēklu salātu recepte

Neauglības ārstēšanas kampaņa, kas jau sešus gadus palīdz tikt pie bērniņa ģimenēm, kam konstatēta neauglība, atgādina — tas, ko cilvēks ēd, ietekmē arī viņa veselību, tajā skaitā reproduktīvās funkcijas. Tāpēc kampaņas ietvaros uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar Klīnikas EGV ārsti Guntu Grīnbergu piedāvā dažas idejas tādam svētku galdam, kas vairos auglību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Ķermeņa masa ir viens no faktoriem, kas ietekmē auglību — kā nepietiekams svars, tā arī aptaukošanās tiek saistīta ar palielinātu neauglības risku. Pētījumi liecina, ka vīriešiem, kam ir aptaukošanās, pieaug spermatozoīdu DNS bojājumu risks un ir samazināts dzimumšūnu kustīgums. Sievietēm aptaukošanās var izraisīt hormonālā līdzsvara traucējumus, radīt ovulācijas iztrūkumu, kā arī samazināt olšūnu kvalitāti,” stāsta Klīnikas EGV ārste Dr. Grīnberga, piebilstot, ka ir svarīga ne tikai ķermeņa masa, bet arī ikdienas uztura kvalitāte. 


Ļoti liela nozīme auglības veicināšanā ir taukiem un to dažādībai. Absolūti nepieciešamas ir nepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega-6, par kuru avotiem var kļūt treknās zivis, linsēklas, valrieksti, čia sēklas un zivju eļļa. Tāpat auglībai ir svarīgi piesātinātie tauki un holesterīns, kas jāuzņem nedaudz, bet ar kvalitatīviem produktiem: gaļu, olām, piena produktiem (sieru, sviestu). Ir jāizvairās no margarīna un industriālajiem taukiem, īpaši no daļēji hidrogenētiem taukiem (kuros ir kaitīgas transtaukskābes), ko ļoti bieži izmanto vafeļu, cepumu, čipsu, kūku, konfekšu un saldējuma ražotāji. 

Ļoti liela nozīme auglības veicināšanā ir taukiem un to dažādībai.


“Nedrīkst aizmirst arī par folskābi un B12 vitamīnu,” atgādina Jevgēnija Jansone. Folskābei un B12 vitamīnam ir īpaši liela loma augļa attīstības periodā. Ir pētījumi, kas liecina par palielinātu dzīvi dzimuša bērna iespēju tām sievietēm pēc medicīniskās apaugļošanas, kuru asins serumā bija augsta folātu un B12 vitamīna koncentrācija. B12 vitamīns uzlabo arī spermas kvalitāti. To var uzņemt ar liellopu un jēra gaļu, aknām, sieru, olām. Folskābes avoti ir aknas, lēcas, zaļie lapu dārzeņi, pupas. 


Vēl viens vitamīns, par ko ieteicams atcerēties ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ir D vitamīns. “D vitamīns, kas ir sastopams olās un treknajās zivīs, ir svarīgs sieviešu dzimumhormonu attīstībā. Ņemot vērā, ka lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ir D vitamīna trūkums, būtu jāapsver D vitamīna lietošana uztura bagātinātāju formā, it īpaši ziemas mēnešos, kad saules stari piekļūst mūsu ādai ļoti reti,” stāsta speciāliste. 


Visbeidzot, uztura speciāliste aicina atcerēties par cinku. Cinks arī ir būtiska minerālviela abu dzimumu auglībai, it īpaši vīriešu, jo tas piedalās spermatozoīdu kustīguma regulācijā. Tas ir atrodams gaļā, teļa aknās, sezama un ķirbju sēklās, zaļajos zirnīšos. 

Reklāma
Reklāma


Garneļu, avokado un ķirbju sēklu salāti 
Sastāvdaļas (4 porcijām)

500 g garneļu, jēlu
1 ēdamk. izkausēta sviesta
2 ķiploka daiviņas
2 nelieli gurķi
200 g ķiršu tomātu
1 saldā paprika
1 avokado
Salātu lapu mikss
2 saujas ķirbju sēklu

4 ēdamk. olīveļļas
4 ēdamk. citrona sulas
Sāls, melnie pipari pēc garšas

 

Pagatavošana
1) Garneles samaisa ar izkausētu sviestu, saspaidītiem ķiplokiem, sāli un pipariem. Apcep uz pannas līdz tās ir sarkanas un stingras (~2 min no katras puses). 
2) Dārzeņus nomazgā un sagriež nelielos gabaliņos. 
3) Kārto dārzeņus un garneles uz šķīvja.
4) Mērcei samaisi olīveļļu, citrona sulu ar sāls un pipariem un pārlej pāri salātiem.
5) Dekorē ar ķirbju sēklām.

Ķirbju sēklas un garneles ir lielisks cinka avots, kas ir tik svarīgs spermatozoīdu mobilitātei. Dārzeņi sniegs nepieciešamos vitamīnus un šķiedrvielas, sviests – nepieciešamo piesātināto taukskābju devu, bet avokado un olīveļļa – nepiesātināto.