Kuru olīveļļu var lietot svaigajiem salātiem, kuru – cepšanai?

Trīs svarīgi jautājumi un atbildes par olīveļļu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kuru olīveļļu var lietot svaigajiem salātiem, kuru – cepšanai?

Jēdziens “olīveļļa” ietver četras kategorijas, turklāt augstākās kvalitātes eļļu iedalot vēl trijās pakāpēs (extra virgine olive oil, virgine olive oil un lampante olive oil). Olīveļļas ražotāju valstīs likumdošana nosaka, ka extra virgine vai virgine kategorijas eļļa nav jaukums, bet lampante drīkst uzlabot ar virgine, lai eļļai piešķirtu krāsu un aromātu. To, kas ir pudelē, ko lielveikalā iegādājamies mēs, nereti zina tikai ražotāji, tāpēc, ja gribi būt droša par kvalitāti, uz pudeles etiķetes meklē eļļas izcelsmes vietu! Par labu mantu neviens ražotājs nekaunēsies un norādīs, kur un arīdzan kad eļļa tapusi. Kvalitātes ziņā otrā vietā ir rafinētā olīveļļa, tad olīveļļa (visbiežāk rafinētās un extra virgine jaukums) un visbeidzot – sansa oil.  

Visveselīgākā ir extra virgine olīveļļa jeb pirmā aukstā spieduma eļļa, kas nozīmē, ka viss dabiskais labums no visnotaļ sīvā kauleņa tiek mūsu maltītei, taču līdzās lieliskajam mononepiesātināto taukskābju (73%!) guvumam ir jārēķinās ar sagaršojamiem dabiskiem piejaukumiem, kas var būt pārāk mulsinoši mūsu garšas kārpiņām. Līdz ar to olīveļļas sīvumiņš var pārāk dominēt salātos, nomācot to pavasarīgo maigumu, bet uzlieta uz sakarsētas pannas, radīt pamatīgi rūgtu dūmu mutuli. Protams, ka pirmā spieduma eļļa nav lēta – arī tāpēc to izmantot cepšanai nav prātīgi. 

 

Eļļa var palikt veca? 

Jā, eļļa var palikt veca un zaudēt ne tikai garšu, bet arī cilvēka veselībai tik būtiskās linolskābes un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc uzturā ieteicams lietot: 

• 12–18 mēnešus vecu eļļu, 

• turklāt glabāt to tumšā stikla pudelē, pat ietītu tumšā papīrā vai ievietotu kārbā, 

Reklāma
Reklāma

• turētu vēsumā (14–16 grādos), 

• noslēgtu ar stingru korķi, 

• atvērtu ieteicams izlietot mēneša laikā.

 

Vai cepot olīveļļa kļūst toksiska un tajā ir kancerogēnas vielas?

Augstākās kvalitātes olīveļļu drīkst izmantot cepšanai (līdz 200 grādiem) – tikai, atrodoties 200 grādu karstumā, tā pēc 40 minūtēm kļūst toksiska. Sēklu un pīniju riekstu eļļa kļūst toksiska cepot pēc 20 minūtēm. 

 

 Avots: Žurnāls 100 labi padomi