Pareizās glāzes sarkanvīnam, baltvīnam, alum un citiem dzērieniem

Daudzu dzērienu garšu un aromātu pilnībā izbaudīt iespējams tikai tad, ja tie pasniegti attiecīgās formas un lieluma glāzēs. 

Dzēriena glāzei ir ļoti liela nozīme! Glāzes sieniņas forma liek dzēriena malkam ietecēt mutē tā, lai tas sasniegtu tieši tos mēles receptorus, kas attiecīgo garšas niansi sajutīs vislabāk.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzēriena glāzei ir ļoti liela nozīme! Glāzes sieniņas forma liek dzēriena malkam ietecēt mutē tā, lai tas sasniegtu tieši tos mēles receptorus, kas attiecīgo garšas niansi sajutīs vislabāk.

 

Ražotāji, tiecoties izdabāt patērētājam, ne par velti atklāj arvien jaunākas īpatnības glāžu ražošanā. Glāzes sieniņas forma liek dzēriena malkam ietecēt mutē tā, lai tas sasniegtu tieši tos mēles receptorus, kas attiecīgo garšas niansi sajutīs vislabāk.

 

Glāžu iedalījums un lietošana

Sarkanvīna glāze. Tilpums 100-350 ml. Jāpiepilda  1/3 vai puse no glāzes tilpuma.

Deserta vīna glāze ir zemāka, savukārt Butgundijas vīna glāze - burbuļa formā.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

Baltvīna glāze (108). Tilpums 75-200 ml. Jāpiepilda 1/3 vai puse no glāzes tilpuma.

Konjaka glāze (109). Tilpums 100-350 ml. Jāpiepilda tik daudz, lai, noguldot glāzi, dzēriens neizlītu, t. i., aptuveni 20 ml.

 

Šampanieša un dzirkstošā vīna glāzes (1, 2-saldajam dzirkstošajam vīnam; 3,4 - sausajam dzirkstošajam vīnam). Tilpums 75-180 ml. Jāpiepilda 2/3 no glāzes tilpuma.

Degvīna glāze (111). Tilpums 20-50 ml. Jāpiepilda 2/3 no glāzes tilpuma. Glāzei var būt arī zema kājiņa.

Liķiera glāze (112). Tilpums 30-50 ml. Jāpiepilda 2/3 no glāzes tilpuma. Tajā var tikt pasniegti arī stiprie uzlējumi.

 

Viskija glāze (113). Tilpums 150-200 ml. Jāpiepilda 1/3 vai puse no glāzes tilpuma, ja mēra kopā ar ledu.

Martini glāze (114). Tilpums 75-100 ml. Jāpiepilda 2/3 no glāzes tilpuma.

Alus kauss (115). Jāpiepilda pilns.

 

Glāžu lietošanas etiķetes noteikumi

Saskaņā ar etiķetes noteikumiem pirmais glāzi paceļ namatēvs vai pēc ranga augstākais viesis. Namamātei vai pēc ranga augs¬tākajai viešņai ir jādod zīme sākt maltīti. Viņa to var izdarīt ar galvas mājienu vai paņemot rokās ēšanas piederumus.

Vēlot veselību, glāze jāpaceļ apmēram līdz zodam, vispirms jāpaskatās uz pretī sēdošajiem, kas arī paceļ glāzes, pēc tam - uz blakussēdētājiem.

Glāzes saskandina tikai retos gadījumos un nekad nesaskandina ar galda tālākajā galā sēdošajiem.

Glāze ar augstu kājiņu ir jātur aiz kājiņas. Tā jādara vienmēr, kad tiek dzerts šampanietis, baltvīns vai liķieris. Izņēmums - sar¬kanvīna glāze. Lai sasildītu vīnu, glāzi var aptvert ar plaukstām. Tāpat dara arī ar konjaka glāzi. Taču dzerot vīna glāze atkal ir jāsatver aiz kājiņas.

 

 

Glāzei, no kuras tikko ticis dzerts, ir jāizskatās estētiski, uz tās nedrīkst palikt manāmi lūpu krāsas vai pirkstu nospiedumi. Tāpēc pirms glāzes pacelšanas lūpas viegli jānoslauka higiēnas salvetē.

 

Avots: Zvaigzne ABC grāmata "Galda klāšana. Uzvedība pie galda"