Ceļam galdā sīpolu!

Kurš sīpols vislabāk derēs salātiem, kurš mērcei un kurš dekorēšanai?

Baltie sīpoli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Baltie sīpoli.

Laika gaitā ir radīts daudz sīpolu šķirņu, kas atšķiras gan pēc krāsas, gan lieluma, gan aromāta un lietošanas.

 


• Visplašāk izplatīti ir dzeltenie jeb brūnie sīpoli vidēja lieluma, apaļi, ar dzeltenbrūnu miziņu Garšas ziņā tie ir visasākie (kaut gan tas ir atkarīgs no šķirnes un audzēšanas apstākļiem) un uzglabājami visu ziemu, ja vien tie ir pavisam sausi un tiek turēti sausā vietā. Brūnie sīpoli vienlīdz labi der gan vārīšanai un cepšanai, gan salātiem.

Mērču sīpoli pēc izskata atgādina brūnos sīpolus, taču ir mazāki.
Kulinārijā tos dēvē arī par etiķa sīpoliem un izmanto mērču gatavošanai, marinēšanai, gaļas platēm, pikantiem salātiem, rakletei. Tie labi garšo, sautēti sviestā, un noder sīpolu zupas gatavošanai. Ja sīpoli ir sausi, tie glabājas samērā ilgi.

 

Reklāma
Reklāma


Sarkanie jeb itāliešu sīpoli izceļas ar maigāku garšu un intensīvu krāsu. Tieši tāpēc tie noder dekorēšanai un krāsu kontrasta izcelšanai. Sarkanie sīpoli labi izskatās, sagriezti ripiņās vai sakapāti un pārkaisīti salātiem vai sautējumiem. Ja šos sīpolus vāra vai sautē kopā ar citiem produktiem, var gadīties, ka ēdiens iegūs rozā nokrāsu. Šie sīpoli mēdz samērā ātri bojāties.

Baltie sīpoli ir krietni maigāki par brūnajiem, taču nav ilgi uzglabājami. Tie ir piemēroti ēšanai svaigā veidā, piemēram, salātos vai uz maizes, der arī vārīšanai, sautēšanai un cepšanai.

Lielie jeb spāņu sīpoli, ko dēvē arī par dārzeņsīpoliem, garšas ziņā ir vēl maigāki par baltajiem un viegli saldeni. Tie mēdz būt prāva ābola lielumā. Tos plaši izmanto pildīšanai un sautēšanai, kā arī cepšanai krāsnī. Lielie sīpoli ātri savīst un bojājas, tāpēc nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai.

Šalotes sīpolus pavāri reizēm dēvē par sīpolu aristokrātiem, savukārt Francijā mēdz uzsvērt, ka sīpoli un šalotes nav viens un tas pats un ka dzimis pavārs pat nakts vidū
jutīs, kuram ēdienam der sīpoli, bet kuram šalotes. Elegantās un maigās garšas dēļ tās izmanto ēdienos, kur sīpolu garša kalpo kāda cita produkta izcelšanai.

Pavasara jeb agrie sīpoliņi tagad ir pieejami augu gadu. Tie ir mazi, balti un lielākoties ēdami ar visiem lociņiem. Īpaši garšīgi tie ir salātos, Āzijas tautu ēdienos un zupās. Sīpoliņi ātri jāizlieto, jo mēdz savīst jau nedēļas laikā.


Autore:
Iveta Galēja, žurnāls Garšīgs 2009. gada oktobris