Saglabā vasaru burciņā!

Ikviens ievārījums ir mazs atgādinājums par sauli un vasaras dāsnumu, kas dāvā mums ogas, augļus un dārzeņus. Zinot dažus vienkāršus pamatprincipus, pielietojot nedaudz izdomas un paņemot palīgā cukuru, mēs varam burciņā „noķert” gabaliņu vasaras, ko baudīt vēl ilgi pēc tam.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Vislabākais ievārījums
Labs ievārījums labi garšo un labi saglabājas. Laba garša ir gaumes lieta. Atkarībā no ogām, augļiem un garšvielām, kā arī cukura daudzuma ievārījumi ir gan maigi, gan pikanti, gan saldi, gan saldskābi. Labu uzglabāšanu nodrošina cukurs –  galvenais konservants, saglabājot ogu ražu ziemai. Tas neļauj attīstīties sīkbūtnēm, pasargā ievārījumu no rūgšanas un pelēšanas. Ievārījuma gatavošanai var izmantot gan parasto balto cukuru, gan speciālus ievārījuma cukurus, ko vajag likt mazāk. Pietiekams daudzums atbilstoša cukura, kvalitatīvas ogas un augļi, tīrs ūdens, katls un burkas – lūk, obligātais laba ievārījuma minimums. Viss pārējais – saimnieces rokās. Iespējams kombinēt gandrīz jebkurus augļus un ogas, meklējot savu ideālā ievārījuma recepti. Nav robežu radošai fantāzijai. Ierasto garšu var dažādot ar kanēli, krustnagliņām, safrānu, timiānu, citrusaugļu miziņām, piparmētras zariņiem, ingveru, anīsu, rozīnēm utt. Interesantas garšas nianses var panākt, pielejot nedaudz vīna vai konjaka, bet pikantumu piešķirs čili vai balzamiko etiķis.

Labas idejas un daudzas receptes ievārījumu, džemu un čatniju gatavošanai visās sezonās atrodamas www.dansukker.lv.

Baltais smalkais cukurs – tradicionāls konservants
Ievārījuma vārīšanā tradicionāli uz vienu kilogramu ogu vai augļu liekam 0,8–1 kg cukura, atkarībā no ogu salduma un ievārījuma baudītāju gaumes. Attiecība 1:1 parasti ir pietiekama, lai ievārījums glabātos līdz pavasarim. Saldas garšas mīļotājiem šāds ievārījums arī ir gluži labi garšo – īsts klasiskas, intensīvas saldmes baudījums.
Ievārījumam ir nepieciešams augstas kvalitātes cukurs – tīrs un balts. Cukura baltums liecina par kvalitāti. Ja pavērosiet, cukura kristāli ir patiesībā ir caurspīdīgi, bet to šķautnes, atstarojot gaismu, rada baltās krāsas efektu. Cukurs izskatās balts tieši tādēļ, ka ir attīrīts no piemaisījumiem, kas varētu traucēt konservēšanas procesam. Ja baltais cukurs ir brūngans vai dzeltenīgs, tas nozīmē, ka tas nav labi attīrīts.


Cukurs ar pektīnu
Mūsdienās ir pieejami arī citi ievārījuma pagatavošanas varianti, kas noder gan tiem, kas rūpējas par figūru, gan tiem, kam garšo mazāk salds. Ar speciālo ievārījuma cukuru palīdzību mēs varam iegūt ievārījumu ar izteiktāku ogu un augļu garšu, turklāt šāds ievārījums satur krietni mazāk kaloriju.

Pektīns ir dabisks augu valsts produkts, tāpat kā cukurs no cukurbietēm. Ar pektīnu ievārījums sarecē gluži kā marmelāde.

Ievārījuma cukuriem tiek pievienots pektīns. Tas darbojas kā dabisks konservants un želētājs. Pektīnu satur satur visi augļi un ogas. Zemenēs un ķiršos tā ir mazāk, tādēļ ievārījums bez pektīna mēdz būt pašķidrs, bet dažās ogās, piemēram, jāņogās, tā ir daudz, tādēļ no tām viegli pagatavot biezu marmelādi. Pektīns ir dabisks augu valsts produkts, tāpat kā cukurs no cukurbietēm. Ar pektīnu ievārījums sarecē gluži kā marmelāde. Tas ir īpaši svarīgi, vārot zemenes un arī citas ogas, kurās pektīna nav tik daudz.

Dansukker Ievārījuma cukurs
Daudzas saimnieces jau vairākus gadus ir iecienījušas speciālo Dansukker Ievārījumu cukuru. To ir jāliek uz pusi mazāk, nekā parasto balto cukuru, attiecībā 1:2. Turklāt ar šo cukuru ievārījums jāpavāra tikai 5 minūtes, tādējādi saglabājot vairāk vitamīnu. Pateicoties cukurā iestrādātajam pektīnam, ātri var iegūt aromātisku, dabisku ievārījumu ar noturīgu krāsu, biezu konsistenci un mazāku kaloriju daudzumu.

Reklāma
Reklāma

 

Ievārījuma cukurs 1+3
Kopš pagājušās sezonas Latvijā pieejams ievārījuma cukura īpaši diētiskais paveids – ievārījuma cukurs 1+3, kam ir pievienots vēl vairāk pektīna. Šo cukuru ievārījumā nepieciešams pievienot ogām attiecībā 1:3 – uz 1 kg cukura 3 kg ogu. Veikalos tas nopērkams 330 g paciņās – daudzums, kas vajadzīgs 1 kg ogu. Pēc šī cukura piebēršanas ievārījums jāvāra vien 2 minūtes.

Trīs cukuri, kas der jebkurā ievārījuma receptē
Cukura daudzumu ievārījumā var variēt atkarībā no gaumes, garšas, ogu salduma vai skābuma. Katru ievārījumu pēc izvēles var vārīt gan ar parasto balto cukuru, gan ar īpašajiem ievārījuma cukuriem.
Ikviens viegli var izrēķināt, cik daudz Ievārījumu cukura vai ievārījumu cukura 1+3 nepieciešams likt ievārījumā, par pamatu ņemot jebkuru ievārījuma recepti, kurā norādīts parastā baltā cukura daudzums. Ievārījuma cukuru jāņem uz pusi mazāk, nekā balto, bet cukuru 1+3 – trīsreiz mazāk, nekā balto. Piemēram, receptē rakstīts, ka vajag 600 g cukura. Tātad to var aizvietot ar 300 g Ievārījuma cukura vai 200 g ievārījuma cukura 1+3. Pēc tāda paša principa var pārrēķināt arī uz otru pusi. Piemēram, ja receptē rakstīts – 500 g Ievārījuma cukura, to var aizvietot ar 1 kg baltā cukura.

Radošu garu un ražīgu ievārījumu sezonu!

Ieskaties: www.dansukker.lv