Siera siešana kā baltie svētki

Par tradīciju mūsu ģimenē ir ieviesta Vasaras Saulgriežu svinēšana, proti, ne tikai Jāņu diena, kas ir 23. jūnijā, bet arī paši Saulgrieži – 21. jūnijs. Ar pušķošanos, dziesmām un izcili garda Jāņu siera siešanu katliņā uz ugunskura.

FOTO: Inga Akmentiņa-Smildziņa

Šajā dienā uz siera siešanas svētkiem mēs pušķojamies balti, liekot galvā vainagus vai lakatus, velkot mugurā baltus kreklus, svārkus, vārdu sakot — sapošamies, kā to paredz sensenās Jāņu tradīcijas. Tiesa gan, ne gluži tā, kā uz operu ejot, bet tā, lai būtu pacilāts noskaņojums un sava jautrības deva.

 

 

Kurinām ugunskuru, uz kura stutējam lielu katlu siera siešanai. Iepriekš ir sagatavotas dziedamās dziesmas, ko sākam skandināt jau piena vārīšanas laikā un kuru atkārtošana lieti noder Jāņu dienas svinēšanai.


Izcili gardā un vienkāršā siera recepte
Šim sieram garša ir neticama! Pat gribas teikt, ka labāku Jāņu sieru neesmu baudījusi.

Nepieciešams:

(produktu sastāvdaļas variē atkarībā no vēlamā siera daudzuma)

4 litri lauku piena
Lēzena tējkarote citronskābes
4 lielas olas
Ķimenes, sāls u.c. garšvielas pēc katra gaumes

Pagatavošana:
Liek vārīties pienu, kad tas uzkarsis, nepārtraukti pienu maisot, pievieno sakultas olas. Kad piens sāk vārīties, katlu no uguns ceļ nost un, maisot pienu, pieber citronskābi.


Kad sāk veidoties siers un atdalīties sūkalas, masu lej bļodā, kas izklāta ar lielu marles gabalu. (Atgādināšu, ka dziesmas šajā laikā nepārstāj skanēt!)

 

 

 

 

 

 


Sūkalu atdalīšanā no siera var iesaistīties visa ģimene – arī vismazākie gaviļnieki! Sieru ar marli izceļ no sūkalu bļodas, un sieru maisa, ļaujot notecēties sūkalām.

 

 

 

 

 

 

 


Kad sūkalas atdalītas, sierā iejauc ķimenes, sāli (šis siers izcili garšo arī bez sāls!), var pievienot dilles un smalki sagrieztu ķiploku, papriku, baziliku vai citus garšaugus, kas vislabāk tīk. Tiesa gan, Vasaras Saulgriežos mēs paliekam uzticīgi ķimenēm.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

 

 

 

 



Kad siers ievīstīts marlē, to liek zem sloga — starp diviem šķīvjiem, virsū uzliekot kādu smagu priekšmetu, lai iztek liekās sūkalas. Mūsu ģimenes saime ir atklājusi, ka šis Jāņu siers izcili garšo kopā ar jāņogu želeju!
Lai jums līksma līgošana un latvisku gardumu pilns Jāņu galds!

 

 

 

 

 

 

 

 

 Inga Akmentiņa-Smildziņa, māmiņa un mammam.lv/tetiem.lv radošā direktore

 

Sastāvdaļas

  • Lauku piens - 4.l
  • Lielas olas - 4.gab
  • Ķimenes, sāls, garšvielas.pēc gaumes
  • Citronskābe