5 dažādas idejas, kā pagatavot bezgala gardu biešu zupu
Bietes ir lielisks sezonāls ziemas dārzenis. Tās satur daudz dzelzs, vitamīnu un minerālvielu. Pielietojums bietēm ir visdažādākais, bet bērni ierasti vislielāko sajūsmu izrāda par dažādām biešu zupām. Pedāvājam pieces receptes dažāda veida receptes.
FOTO: Shutterstock.com
Kā pagatavot tiešām garšīgu biešu zupu
Veģetārā biešu zupa
Sastāvdaļas
- 1 tējk. sāls
- 2 gab. lauru lapas
- 1 tējk. malts koriandrs
- 1 tējk. malti melnie pipari
- 2 vai 3 gab. krustnagliņas
- 1 tējk. cukurs
- 2 ēdamk. tomātu pasta vai mērce
- 2 ēdamk. citronu sula
- 2 gab. svaigas bietes
- 1 gab. svaigs burkāns
- 3 vai 4 gab. kartupeļi
- 2 l ūdens
- augu eļļa
Gatavošana
- Bietes un burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos kubiņos.
- Katlā, kurā vārīsies zupa, uzkarsē dažas ēdamkarotes eļļas, karstajā eļļā liek bietes un maisot apcep 2-3 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
- Tikmēr pannā uzkarsē vēl dažas karotes eļļas un ātri apcep krustnagliņas. Līdzko tās uzpūšas un sāk smaržot, pieber koriandru, piparus, lauru lapas. Vienu reizi apmaisa, tūdaļ liek sarīvētos burkānus un vēlreiz labi apmaisa, lai sajauktu ar garšvielām. Ja zupai tiks pievienota paprika, to apcep reizē ar burkāniem.
- Ik pa laikam apmaisot, burkānus sautē 5-7 minūtes: tiem nevajadzētu apgrauzdēties brūniem, bet gan sautēties mīkstiem un kļūt spilgtāk oranžiem.
- Kamēr burkāni sautējas, bietēm pielej ūdeni. (Ja vārītas pupiņas, izmanto ūdeni, kurā tās vārījās – garša būs vēl bagātīgāka. Ja pievienosi kāpostus, liec tos klāt šajā brīdī).
- Zupai pievieno burkānus ar visām garšvielām un eļļu, kurā tie sautējas.
- Kad ūdens uzvārās, zupā liek kartupeļus un pieber sāli, ja paredzēts – arī novārītas pupiņas. Līdzko kartupeļi gatavi, zupai pievieno tomātu pastu vai mērci, citrona sulu, cukuru. Nogaršo – zupai jābūt patīkamai, viegli saldskābai: pēc vajadzības pievieno vēl sāli, cukuru vai citrona sulu.
Biešu zupa ar pupiņām
Sastāvdaļas:
- vārītas bietes
- vārītas pupiņas
- cūkgaļas cauraudzis
- kartupeļi
- burkāni
- sīpoli
- garšvielas
- sāls, pipari
- etiķis
- ķiploki
- nedaudz tomātu pastas tumēšanai
Gatavošana:
- Liek katlā gabalos sagrieztu cūkgaļas cauraudzi.
- Kad tas ir pusmīksts, pievieno salmiņos sagrieztus burkānus un kartupeļus.
- Pa to laiku izvāra uzbriedinātas pupiņas.
- Pannā apcep sīpolus ar tomātu pastu, pievieno zupai.
- Zupai pievieno arī izvārītās pupiņas.
- Zupai pievieno izvārītas, uz sakņu rīves sarīvētas bietes.
- Izmaisa zupu, izgaršo. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus.
- Zupas vārīšanas beigās iespiež ķiploku un pievieno etiķi pēc garšas.
- Vēlreiz izgaršo zupu. Pasniedz ar skābo krējumu.
Biešu biezzupa ar mārrutkiem
Sastāvdaļas
4-6 personām
- 3–4 vidējas bietes
- 250 g vārītu kartupeļu
- 1 burkāns
- 1 ēdk. cukura
- 1 tējk. sāls
- 2 ēdk. balzametiķa
- 1 ēdk. eļļas
- 2 ēdk. tomātu pastas
- 1 citrons
Mārrutku krējumam:
- 80 g skābā krējuma
- 1 tējk. mārrutku
- šķipsna sāls
- šķipsna cukura
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Bietes un burkānus notīri, sagriez nelielos gabalos un liec uz plāts. Uzber cukuru, sāli un pārslaki ar balzametiķi un eļļu. Ar rokām samaisi, lai dārzeņi kārtīgi apeļļojas, un pārsedz pannu ar foliju. Cep pusstundu, līdz bietes un burkāni mīksti.
- Pannas saturu pārliec katliņā; nokasi no plāts arī visas karamelizējušās sulas. Pārlej ar 800 ml ūdens, pievieno kartupeļus un uzvāri. Ļauj 5 minūtes vārīties, tad pievieno smalki rīvētu citrona miziņu un ēdamkaroti citrona sulas. Katliņa saturu blendē tik ilgi, līdz tas ir viendabīgs. Pagaršo un pēc nepieciešamības pievieno cukuru, sāli vai citrona sulu.
- Samaisi krējumu ar mārrutkiem, sāli un cukuru. Pirms pasniegšanas zupas šķīvī ieliec karoti mārrutku krējuma.
Klasiskais borščs
Sastāvdaļas:
- vārītas bietes
- vārītas pupiņas
- cūkgaļas cauraudzis
- kartupeļi
- burkāni
- sīpoli
- garšvielas
- sāls, pipari
- etiķis
- ķiploki
- nedaudz tomātu pastas tumēšanai
Gatavošana:
- Liek katlā gabalos sagrieztu cūkgaļas cauraudzi.
- Kad tas ir pusmīksts, pievieno salmiņos sagrieztus burkānus un kartupeļus.
- Pa to laiku izvāra uzbriedinātas pupiņas.
- Pannā apcep sīpolus ar tomātu pastu, pievieno zupai.
- Zupai pievieno arī izvārītās pupiņas.
- Zupai pievieno izvārītas, uz sakņu rīves sarīvētas bietes.
- Izmaisa zupu, izgaršo. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus.
- Zupas vārīšanas beigās iespiež ķiploku un pievieno etiķi pēc garšas.
- Vēlreiz izgaršo zupu. Pasniedz ar skābo krējumu.
Biešu krēmzupa ar karamelizētiem ķiplokiem
Sastāvdaļas:
- 1 biete
- 1/2 kālis
- 4 ķiplokdaiviņas + pasniegšanai cik vēlas
- ķimenes,timiāns,sāls,pipari
- 1 sīpols
- 1 ēd.k sviests + 1 tēj.k brūnais cukurs karamelizēšanai
- 100g bezpiedevu jogurts + 100g pasniegšanai
- dilles
Pagatavošana:
- Katliņā liekam sagrieztu bieti un kāli. Pievienojam timiānu, ķimenes, pielejam ūdeni, lai dārzeņi nosegti. Vāram uz mazas uguns.
- Pa to laiku sasmalcinām sīpolu un ķiplokus, cepam uz pannas eļļā uz lielas uguns, līdz apbrūnē, pievienojam katlā darzeņiem un turpinam vārīt.
- Pievienojam sāli, piparus, vāram, līdz viss sāk šķīst.
- Gatavu sablenderējam, pievienojam jogurtu, izmaisām.
- Karamelizējam ķiplokus:
- Nomizotas ķiplokdaiviņas noblanšējam, nosusinām.
- Uz pannas liekam sviestu, cukuru un ķiplokdaiviņas. Cepam maisot, līdz ķiploki apbrūnē.
- Pasniedzam zupu izdekorētu ar jogurtu, kurā iemaisam dilles un ieliekam karamelizētos ķiplokus.