Ziemassvētku auglis - mandarīns. Dot vai nedot to mazulim?

Decembris ir mandarīnu ēšanas laiks. Šos košos, saldos auglīšus pako Ziemassvētku dāvanās, pērk cienasta galdam un ēd ikdienā.  

Iesākumā dodiet nogaršot tikai sulu, pēc tam šķēlīti mandarīna. Vērojiet bērna reakciju!

FOTO: Shutterstock.com

Iesākumā dodiet nogaršot tikai sulu, pēc tam šķēlīti mandarīna. Vērojiet bērna reakciju!

Lai arī mandarīns kopumā ir veselīgs našķis, pilns ar vitamīniem, minerālvielām un ēteriskajām eļļām, daudziem mazuļiem negausīgā mandarīnu ēšana beidzas ar izsitumiem un vēdera darbības traucējumiem. Mandarīnos ir С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, citronskābe un citas organiskās skābes, kālijs, kalcijs, fosfors, magnijs, nātrijs, dzelzs.
 

Mandarīnus var ēst slimošanas laikā, uzņemot C vitamīnu un stiprinot imunitāti.  Mandarīnos esošā askorbīnskābe pazemina paaugstinātu temperatūru. 



Cik daudz tad drīkst ēst mandarīnus un no kāda vecuma tos droši var piedāvāt bērniem
Uzskata, ka citrusaugļi, kas ir arī mandarīni, var ietekmēt gan zarnu trakta darbību, izrisot caureju, gan arī radīt alerģisku reakciju. Ja mazulim līdz viena gada vecumam nav nosliece uz alerģijām, tad viengadniekam var piedāvāt nogaršot mandarīna šķēlīti.  Uzmanīgi vērojiet, vai uz ādas neparādās izsitumi vai apsārtums. Pat tad, ja alerģija neparādās, mandarīnus, tāpat kā jebkuru citrusaugli, jāēd ar mēru!


Mandarīnu sezona sākas decembrī un ilgst līdz februārim. Tradicionāli tos ieved no tādām eksotiskām valstīm kā Maroka, Turcija un Spānija, arī Gruzija. Tā kā attālums no Latvijas ir liels, augļi tiek apstrādāti ar speciālām ķīmiskām vielām un vasku, kas piešķir oranžajam gardumam veselīgu spīdumu.  Tāpēc ar mandarīnu mizām jābūt ļoti uzmanīgiem. Pirms mizošanas mandarīni ir jānomazgā tekošā ūdenī un jānoloba miziņa. 

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma