Sārtā dzērvenīte un brūklenīte mazulim

Jautājums: Vai pusotru gadu vecam bērnam drīkst dot dzērvenes un brūklenes. Tās ir skābas ogas, tāpēc uztraucos par iespējamo alerģiju risku. 

Dabiskās ziemeļu antibiotikas - dzērvenes, uzglabājamas līdz pat pavasarim.

FOTO: Shutterstock.com

Dabiskās ziemeļu antibiotikas - dzērvenes, uzglabājamas līdz pat pavasarim.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārste - alergoloģe Ieva Cīrule mierina, ka dzērvenes un brūklenes salīdzinoši reti rada alerģiju. Lai arī ogas ir košas, tāpēc dažreiz vecākiem liekas, ka tās var radīt alerģijas riskus, tā nav.  Dabīgas krāsas neizraisa alerģijas. Ja tomēr māc šaubas, tad, līdzīgi kā ar dārzeņiem, šo dabas velti var piedāvāt termiski apstrādātu.

Pasaules Veselības organizācija košā ogas iesaka ieviest ēdienkartē tikai pēc tam, kad bērns jau ēd gan putras, gan zupas, gan dārzeņus.  Līdz gada vecumam bērniem var piedāvāt dzērveņu morsiņu, kas pagatavots, 2-3 minūtes karsējot ogas vārošā ūdenī, pēc tam ogas izberž caur sietiņu un dzēriens gatavs!

No 1 līdz 3 gadiem dzērvenes var lieliski izmantot slimošanas laikā, jo tās satur ļoti daudz C vitamīna, antioksidantu un uzskata, ka dzērvenes un brūklenes ir dabīgās antibiotikas. Ir pētījumi, kas apliecina, ka dzērveņu ēšana uzlabo zobu un smaganu veselību bērniem.
 

Reklāma
Reklāma

Dzērveņu saglabāšana ziemai

  • Sausas dzērvenes saber burkās, aizvāko un tur pagrabā vai ledusskapī.
  • Saber trauciņos vai maisiņos un liek saldētavā.