Kad un ko piedāvāt zīdainim pusdienās?

Uzturs pirmajā dzīves gadā ietekmē ne tikai bērna fizisko augšanu un attīstību, bet arī liek pamatu veselībai turpmākajā dzīves periodā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Zīdainim pirmajos sešos mēnešos vislabākais uzturs ir mātes piens. Tas satur ne tikai uzturvielas, bet arī pasargā no saslimšanām, un tajā ir pietiekams daudzums ūdens, lai remdētu bērna slāpes.

 

Sākam piebarot!
Pirmie dzīves mēneši ir jau garām, un jaunākais ģimenes loceklis ir apguvis ļoti daudz jaunu prasmju: viņš sēž ar atbalstu, labi tur galviņu, ar lielu interesi vēro vecākus ēdam, atver muti, kad viņam piedāvā ēdienu ar karoti, ir spējīgs ar mēli barību nogādāt no mutes priekšējās daļas līdz rīklei. Ja vēders ir pilns, viņš prot atteikties no barības, aizverot muti un pagriežot galvu. Nu ir labākais laiks sākt domāt, ko un kā piedāvāt savam acuraugam kā piebarojumu mātes pienam.
Labākais vecums, kad uzsākt piebarošanu, ir ne agrāk kā četros mēnešos un ne vēlāk kā sešos mēnešos. Mācīties ēst cietu barību zīdainim ir ļoti būtisks un sarežģīts process, tādēļ šajā laikā bērna dzīvē nevajadzētu notikt citām izmaiņām (pārcelšanās uz citu dzīvesvietu, mātes atgriešanās darbā, ceļošana).

Labākais vecums, kad uzsākt piebarošanu, ir ne agrāk kā četros mēnešos un ne vēlāk kā sešos mēnešos.

Pieradini pie jaunā pakāpeniski!
Zelta likums ir šāds – piebarojums jādod ar karoti, pirms barošanas ar krūti. Jāsāk ar vienu jaunu ēdienu vienā reizē, dodot to 3-5 dienas, pirmajā dienā 1 tējkaroti. Pēc laika daudzumu palielina. Nav iemesla bērnu steidzināt un piespiest, bērni ir dažādi, viens jau pēc dažām dienām veikli pieņem piebarojumu no karotītes, citam būs vajadzīgas vairākas nedēļas. 7. līdz 8. dzīves mēnesī bērns vienā reizē var apēst 100 līdz 150 g piebarojuma, šādi aizvietojot lielāko daļu ēdienreizē dodamā krūts piena vai piena maisījuma.
Būtiski ar jauniem ēdieniem iepazīstināt pakāpeniski, lai novērotu, kā bērns jūtas pēc ēšanas – lai nerastos izsitumi, caureja, vemšana.

 

KAS GARŠOTU TAVAM MAZULIM? SKATIES UN IZVĒLIES!

Ar ko sākt?

Kā pirmo piebarojumu var dot dārzeņu biezeņus, kas satur daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu. Sākumā piemērots ir kartupelis, ķirbis, ziedkāposts, burkāns. Dārzeņus tvaicē vai novāra nelielā ūdens daudzumā, līdz tie ir mīksti, pēc tam sasmalcina biezenī, un vēlamās konsistences iegūšanai pievieno mātes pienu vai piena maisījumu. Sāli un cukuru zīdaiņa barībai pievienot nav ieteicams.
Kad bērns ir pieradis pie dārzeņu biezeņiem, dienas otrajā ēdienreizē var dot putru. Vēlams sākt ar putrām, kas nesatur glutēnu – griķu, prosas, rīsu, kukurūzas. Putras, kas satur glutēnu (auzu, kviešu, miežu, rudzu), iesaka sākumā lietot nelielā daudzumā, starp 4. un 7. dzīves mēnesi, kad bērns vēl saņem mātes pienu.
Kad bērna ēdienkartē jau ir dārzeņu biezeņi un putras, ir laiks nogaršot augļu biezeņus un ogas.

Reklāma
Reklāma

Kā pirmo piebarojumu var dot dārzeņu biezeņus, kas satur daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu.

Gaļu bērnam sāk dot no 6. dzīves mēneša. Liesa cūkgaļa, vistas, teļa un liellopa gaļa ir labs dzelzs avots. Sāk ar vienu tējkaroti, palielinot daudzumu par 20 g dienā.
Saskaņā ar mūsdienu uzskatiem zivis un olas dzeltenumu var piedāvāt no 10. dzīves mēneša, jo pētījumi pierāda, ka izvairīšanās no iespējamiem alerģiskiem produktiem un to piebarošanas atlikšana nesamazina alerģijas rašanās iespēju.
Sākumā piebarojumam jābūt biezeņa veidā (homogēnam). Aptuveni 8 mēnešu vecumā bērns prot košļāt un norīt nelielus gabaliņus. Pārejot uz gabaliņos sasmalcinātu pārtiku, iespējams iemācīt bērnam ēst zupu.
Lielākā daļa bērnu 9 līdz 12 mēnešu vecumā cenšas ēst paši, barību turot rokās un/vai paceļot karotē līdz mutei. Šajā vecumā ir labi sākt bērnu iepazīstināt ar ēdienu, kas pagatavots visai ģimenei.
Olbaltumvielām bagātus produktus (jogurtu, biezpienu) bērna ēdienkartē var iekļaut no 10.-11. dzīves mēneša.

Zupas bērna ēdienkartē
Zupas tradicionāli ir neatņemama mūsu ēdienkartes sastāvdaļa.Svarīgi ir jau no bērnības iemācīt savu mazuli tās ēst. Zupas var būt ļoti dažādas, šķidrākas, biezākas, kas arī palīdz dažādot bērna ēdienkarti un padarīt maltīti interesantāku. Zupas var pagatavot arī no visdažādākajām sastāvdaļām, tādejādi padarot uzturu pilnvērtīgāku un daudzpusīgāku. Ja bieži vien bērni atsakās no svaigiem dārzeņiem vai kādiem citiem produktiem, zupas ir labs veids, kā tomēr nodrošināt mazuļa organismu ar pietiekamu dārzeņu uzņemšanu. Zupām ir labvēlīga ietekme uz veselību. Tās pagatavošanas rezultātā uzturvielas – dārzeņi, gaļa, sēnes utt. – daudz vieglāk uzsūcas organismā. Vērtīgās uzturvielas no pārtikas produktiem izdalās tieši ūdenī, tādēļ mazuļa vēl neattīstītajam gremošanas traktam ir daudz mazāk jāpiepūlas, lai visas tās tiktu izmantotas organismā. Mazuļa organismam ir daudz vieglāk uzņemt vērtīgās uzturvielas tieši no zupām, tāpēc vēlams, lai tās tiktu iekļautas bērna ēdienkartē reizi dienā vai vismaz ik pāris dienas.

 

Autore: pediatre Katrin Põhjala


 

 

Ieskaties: www.milupa.lv