Padomi bērnu veselīgam uzturam

Zīdaiņu un bērnu uzturam ir īpaša nozīme un tam ir vairāki pamatoti iemesli. Mazā cilvēciņa augšanas un attīstības procesi atkarīgi tikai un vienīgi no uzņemtā uztura. Bērnam ir jāsaņem pilnvērtīgs uzturs jau no dzimšanas brīža, jo tā būs bāze visai viņa turpmākajai dzīvei.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Bērna organismu ir svarīgi apgādāt ar pietiekamu daudzumu olbaltumu, tauku, ogļhidrātu, ūdens, vitamīnu un minerālvielu. Vislielākā atbildība par bērna uzturu, protams, gulstas uz vecāku pleciem.
Vislabākais, ko sniegt zīdainim neapšaubāmi ir mātes piens. Zīdīšana jāturpina vismaz līdz 6 mēnešu vecumam, bet optimāli līdz 1 gadam (UZMANĪBU: ja zīdīšanas beigu laiks sakrīt ar vasaras laiku, pediatri iesaka turpināt zīdīšanu līdz pat vasaras beigām). Ar krūts pienu bērns saņem ne tikai nepieciešamās uzturvielas, bet arī dabīgās prebiotikas, kas veicina labvēlīgo baktēriju vairošanos un augšanu zarnu traktā, uzlabojot tās mikrofloru, kā arī veidojot organisma dabīgās aizsargspējas.

FOTO: Uztura speciāliste Inga Širina skaidro, ka ir svarīgi jau agrā bērnībā veidot bērna ēšanas paradumus, kas kalpos kā bāze visai viņa turpmākajai dzīvei.


Pēc gada vecuma neaizmirstiet, ka runa joprojām ir par bērnu, nevis pieaugušo miniatūrā. Šī paša iemesla dēļ nemēģiniet bērniņu jau šajā vecumā pieradināt pie pieaugušo ēdienkartes, jo bērnam šajā vecumā straujā augšana vēl turpinās pie ļoti limitētām iespējām – ir ļoti liels uzturvielu patēriņš, bet kuņģītis joprojām ir mazs. Tieši tādēļ jācenšas dot bērnam pārdomātu uzturu, tam jāsatur tikai augšanai un attīstībai nepieciešamās uzturvielas.

Uzsākot bērniņa piebarošanu (parasti aptuveni pusgada vecumā), centieties nesabojāt bērna garšas izjūtas, proti, nedodiet produktus ar izteiktām garšas niansēm – saldumus, biezpiena sieriņus, saldās limonādes

 

Ieskatam piedāvāju vairākus bērna veselīga uztura pamatprincipus:


* 5 – 6 ēdienreižu skaits dienā;

Reklāma
Reklāma

* nelielas porcijas, nevajag pārbarot bērnu, jo viņš pats jūt, cik daudz var apēst, nespiediet ēst par visām varītēm; 

* dodiet padzerties starp ēdienreizēm. Nekādā gadījumā „neaizdzeriet” uzturu ēdienreizes laikā;

* produktiem jābūt no visām produktu grupām (graudaugi, dārzeņi un augļi, piena produkti, gaļa, zivis, olas...);

* uzturam jābūt daudzveidīgam. Arī tad, ja jums liekas, ka produkti satur vienādu olbaltumvielu daudzumu, organismā no dažādiem produktiem uzturvielas uzsūcas savādāk. Piemēram, olbaltums no zivs organismā izmantojas  ievērojami labāk un vieglāk nekā no pākšaugiem;

* uzturam jābūt pēc iespējas dabīgākam, „nepiesārņojiet” sava bērna organismu ar E vielām (sevišķi krāsvielām un konservantiem), modificētu pārtiku, pusfabrikātiem, konserviem, marinējumiem, cīsiņiem, desām, pelmeņiem, kūpinājumiem, gataviem, rūpnieciski pagatavotiem produktiem (piemēram, pankūkas ar pildījumu) utt.

Neizjauciet pāragri bērna garšas izjūtu
Uzsākot bērniņa piebarošanu (parasti aptuveni pusgada vecumā), centieties nesabojāt bērna garšas izjūtas, proti, nedodiet produktus ar izteiktām garšas niansēm – saldumus, biezpiena sieriņus, saldās limonādes – mazais ķipars savas dzīves laikā vēl paspēs visas garšas nobaudīt. Dažkārt arī bērniem domātie produkti, piemēram, putras vai sausie pieni mēdz būt pārāk saldi vai tiem pievienotas dažādas garšas. Vienreiz pagaršojot šādu saldinātu piebarojumu, pastāv liela iespējamība, ka bērns vairs negribēs ēst veselīgos dārzeņus vai arī dabīgus produktus. Ja bērnam ir normāls svars, tad vislabāk tomēr iesākt ar dārzenīšiem. Ja vēlaties dot putru, tad piemeklējiet maksimāli dabīgu un varat paši pievienot kādu auglīti.

Vienmēr sekojiet līdzi ēdienkartei bērnudārzā  
Kad Jūsu bērns sāk doties bērnudārzā, no vienas puses ēdienkarte tagad ir bērnudārza personāla ziņā, liekas, dzīve ir atvieglota, tomēr no otras puses iesaku painteresēties, kas konkrētajā iestādē tiek celts galdā. Ne vienmēr bērnudārza ēdienkarte ir piemērota jūsu bērna veselībai. Ēdienkartei ir jābūt publiski pieejamai, noteikti izmantojat iespēju izpētīt, ko bērns saņems bērnudārzā, jo vakariņu laikā mājās būs jāpapildina ar ēdienkartē iztrūkstošo. Visdrīzāk dienas ēdienkarte būs jāpapildina ar kādu augli, piena produktu (kalcija un probiotiku avotu – jogurtu, pienu, kefīru, biezpienu) vai dārzeņiem.
Veselīga uztura paradumi izveidojas tieši agrā bērnībā. Tāpēc cenšaties tos iemācīt saviem bērniem un pieturaties pie tiem arī paši. Jau no bērnības iemāciet savus bērnus ēst biežāk, bet nelielām porcijām, noteikti ēst brokastis, uzturā lietot daudz dārzeņu un augļu, pilngraudu produktus – rupjmaizi, klijas, putraimus, kā arī neaizmirst par svarīgāko kalcija avotu – piena produktiem. Skābpiena produkti arī labvēlīgāk ietekmē zarnu mikrofloru, kā arī bieži ir papildināti ar probiotikām, kas piedalās organisma aizsargspēju veidošanas procesos tieši gremošanas traktā, kur atrodas lielākais skaits organisma imunitātes šūnu.
 

Viena no Latvijā populārākajiem jogurta dzērieniem Actimel saturā ir ekskluzīvā L. Casei Defensis baktērija, kuras iedarbība ir analizēta 49 pētījumos; 24 klīnisko pētījumu rezultāti ir atklājuši produkta labvēlīgo, veselību veicinošo iedarbību.

Sākot ar oktobri Actimel ir bagātināts ar vitamīniem B6 un D.

Katra Actimel pudelīte satur 15% no B6 un D vitamīnu nepieciešamās dienas devas.

Atcerieties, ka jogurta dzērienu Actimel ieteicams dot bērniem tikai pēc 3 gadu vecuma.