Ceļam galdā mājas apstākļos apkūpinātu brieža šķiņķi un bioloģisko degvīnu! P.S. Noderēs arī Tēva dienas galdam

Dzīvot veselīgi, ēst veselīgi un arī dzert veselīgi – tas ir virziens, kurā šobrīd dodas gardēži visā pasaulē. Ja vēl pirms dažiem gadiem bioloģiskie alkoholiskie dzērieni Latvijā ar uguni nebija atrodami, tad šobrīd restorānu dzērienu kartēs atrodami ne vien bioloģiskie vīni, bet arī sidri, alus un pat šņabis! Kā pagatavot klasisko “Mēriju” ar bioloģisko degvīnu, un kā mājas apstākļos apkūpināt brieža šķiņķi vai steiku, stāsta “Restorāns 3” vīnzine Elīna Indriksone un par kokteilim piemērotāko ēdienu stāsta šefpavārs Juris Dukaļskis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bioloģiskais šņabis Restorāns 3

Restorāns 3 Juris Dukaļskis

“Latvijas restorānos tāds ekoloģisko ēdienu un dzērienu bums, kāds ir visā pasaulē, vēl nav novērojams – piemēram, Ņujorkā katru trešo restorānu rotā uzraksti “eco food” vai “bio food”,” stāsta šefpavārs Juris Dukaļskis. Gan šefpavārs, gan vīnzine Elīne Indriksone uzsver, ka tas nav modes kliedziens, bet gan sabiedrības izpratne par kvalitatīva un veselīga uztura nozīmi cilvēka šī brīža un nākotnes veselībā.

Bioloģiskie ēdieni un dzērieni nav modes kliedziens, bet gan sabiedrības izpratne par kvalitatīva un veselīga uztura nozīmi cilvēka šī brīža un nākotnes veselībā.

Attēlā: Šefpavārs Juris Dukaļskis

Ja daudziem produktiem ir jūtama atšķirība starp ekoloģisko un neekoloģisko produktu, tad dzērienos garšas ziņā atšķirība neesot jūtama. “Bioloģiskie alkoholiskie dzērieni no citiem neatšķiras, vairāk runa ir par uzstādījumu, kvalitātes prasībām. Cilvēki jāsāk ar šiem bioloģiskajiem dzērieniem iepazīstināt. “Restorāns 3” dzērienu kartē jau šobrīd ir ap 10 dažādiem bioloģiskajiem vīniem,” klāsta vīnzine Elīna Indriksone. Viņa ar nožēlu teic, ka diemžēl Latvijā pagaidām ir ļoti šaurs stipro bioloģisko dzērienu klāsts – degvīns, konjaks u.c.

Asinaina merija

Vīnzine Elīna Indriksone Restorāns 3

Klasiskā mērija ar bioloģisko degvīnu

Sastāvdaļas un gatavošana: sajauc kopā bioloģisko šņabi 50 ml, tomātu sulu 200ml, pus tējkaroti mārrutku, vorčestera mērci, laima sulu un var piepilināt priežu čiekuru sīrupu. Dzērienu rotā ar priežu dzinumiem un bērzu pumpuriem, vasaras nogalē – ar mazsālītiem gurķīšiem, dillēm, kas dzērienam piešķirs vasaras sajūtu. Pasniedz ar kazas sieru, kas sajaukts ar mārrutkiem.

Attēlā: Vīnzine Elīna Indriksone

“Diemžēl Latvijā šobrīd ir maza bioloģisko degvīnu, konjaku, rumu un citu stiprināto dzērienu izvēle. Bioloģiskais šņabis mūsu restorānā ir, regulāri pārskatām arī citu dzērienu piedāvājumu,” stāsta Elīna Indriksone.

Reklāma
Reklāma

apūpināts brieža šķiņķis

Baudi kopā ar: ekoloģisku, Latvijā audzēta brieža šķiņķi, kas kūpināts kadiķī. “Mērija” labi sader ar kūpinājuma aromātu, un ikviens to savam ēdienam – arī mazsālītam lasim, kartupeļu biezenim vai pat pašai “Mērijai”, kas jau iepildīta glāzē - var piešķirt mājas apstākļos. “Ņem vecāko mājās atrodamo katliņu, tajā ieliek ēdienu un blakus uz folija novieto skaidas vai kadiķa zarus. Kad tos aizdedzina un parādās liesma, uzliek vākam katlu un ļauj ēdienam apkūpināties. Aromāts kadiķim ir tik spēcīgs, ka gaļas gabalam pietiek piecas minūtes atrasties šādos dūmos un aromāts jau garantēts,” pamāca “Restorāns 3” šefpavārs Juris Dukaļskis.

 

Par “Restorāns 3”:

“Restorāns 3” durvis vēris 2015. gada maijā, tas atrodas Vecrīgā, Kalēju ielā 3, to dibinājuši Latvijā pazīstamie pavāri Ēriks Dreibants, Mārtiņš Sirmais, Uldis Brūders un Dana Gritāne, restorāna šefpavārs ir Juris Dukaļskis. Sastādot ēdienkarti un gatavojot maltīti, pavāri lūko, lai ēdienos arvien vairāk būtu dabas dotās veltes, kuru augšanas procesos nav iejaucies cilvēks un industrializācija. “Restorāns 3” sadarbojas ar dabas pazinējiem, lai vēlreiz atklātu un iepazītu mūsu reģionam raksturīgās un unikālās dabas garšas, kas ēdienus padara mūsdienīgus. Vairāk informācijas www.restaurant3.lv.

 

Foto: Ieva Andersone 

 

Sastāvdaļas