Rakstniece Inga Grencberga iesaka 5 romānus ziemas vakariem vai Ziemassvētku dāvanām

“Grāmatu lasīšana ir iespējami labākais veids, kā pavadīt laiku, jo grāmatas – tā ir brīnišķīga iespēja ceļot laikā un telpā. Grāmatas ir iespēja izdzīvot un piedzīvot neskaitāmas dzīves un dzīves stāstus. Grāmatas ir labākā iespējamā dāvana otram (un sev) – jo ko gan vērtīgāku par sajūtām, iespējams uzdāvināt?” “Mammamuntetiem.lv” teic rakstniece Inga Grencberga.
Rakstniece Inga Grencberga iesaka grāmatas dāvināšanai sev un citiem.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Rakstniece Inga Grencberga iesaka grāmatas dāvināšanai sev un citiem.

Dalos ar saviem šī gada brīnišķīgākajiem grāmatu atklājumiem un no visas sirds iesaku tos arī tev – paš’lasīšanai vai dāvināšanai sev tuvajiem. Katram noskaņojamam un gaumei. 

 

Vēsturiski un izzinoši

Halgrīms Helgasons “Sieviete 1000 grādos. Stāsta Herbjorga Marija Bjornsons”

Izdevējs: Zvaigzne ABC
No islandiešu valodas tulkojis Dens Dimiņš

Herbjorgai Marijai ir astoņdesmit gadu, viņa viena pati nīkst garāžā ar portatīvo datoru un rokasgranātu atbalstam un drošībai. Islandē.
Rokas granātu? Jā, dāvana no tēva. Tēva sirds! Visai dzīvei, lai pārdzīvotu un pasargātu sevi kara šausmās un mīlestības izraisītos ārprātos.
Grāmatā kopā ar Herru izstaigājam viņas ceļus – pa visu Eiropu, lai atgrieztos mājās Islandē. 

Neaprakstāmi skaita valoda, arī tajos brīžos, kad aprakstītas neiedomājamas ciešanas, ne vien Islandes daba un vēsture.

[..] aplis ir noslēdzies; beigas un sākums raud viens otra apskāvienos [..]
Asaras. Smaidi. Iedvesma. 
 

Ticība labajam

Džākomo Macariols “Mans brālis ķer dinozaurus”    

Izdevējs: Latvijas Mediji
No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere

Tev ir pieci gadi, divas māsas un tu ļoti vēlētos, kaut būtu arī mazāks brālītis, ar kuru kopā spēlēt futbolu. Kādu vakaru vecāki paziņo, ka tev būs brālis un ka viņš būs īpašs … katrā gadījumā – tavs labākais draugs. Ikviens, kurš sastopas ar Džovanni, ierauga pasauli citām acīm.

Šī ir mana 2023. gada mīļākā grāmata. Patiesi brīnišķīgs romāns, kas balstīts patiesos notikumos.

Autors par kopā’būšanu ar savu brāli saka [raksta]: tas ir kā iet ar sauli kabatā! Ļoti gaiša un ļoti sirsnīga grāmata. Aizkustinoša un jautra. Ļoti vajadzīga – gan mums, pieaugušajiem, gan bērniem un pusaudžiem.
[..] tie, kuri nedzird mūziku, uzskata dejojošos par jukušiem [..] via Nīče
DZIRDĒT MŪZIKU! Vai tu dzirdi mūziku?
 

Atgriešanās bērnībā

Zane Zusta “Nepieradināts putns”

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Reklāma
Reklāma

Romānā autorei izdevies uzrakstīt sirsnīgu stāstu – stāstu par mazu meiteni, kura izaug par sievieti, kura visu dzīvi ilgojas satikt savu tēvu. Lasot, ik uz soļa sajūtās un savās atmiņās esam kopā ar stāsta varoni Lindu – piedzīvojot un atceroties savu bērnību – “Spēlēties mājās “, braukt ar velosipēdu un visiem izkliegt: “redz’ kā es māku!”. 


Šis ir stāsts par mācīšanos mīlēt un piedot. Par to, ka viss pie mums atnāk – bieži vien, tieši laikā, tieši tad, kad esam tam gatavi. 

Un reizēm – ar kavēšanos, reizēm ļoti pašā pēdējā brīdī – un tomēr – atnāk! Mīlestība un piedošana.


Priekam un smiekliem

Zane Nuts “Praktiskā kokvilna”

Izdevējs: Latvijas Mediji

“Jauna, ne gluži pirmā svaiguma, bet vēl gana ņipra, simpātiska un izglītota sieviete meklē vīrieti, vēlams, bez slimīgām seksuālām tieksmēm… tā kā esmu reāliste, tomēr saprotu, ka pārāk izvēlīga nedrīkstu būt, izskatīšu visus variantus...”


Šis ir šī gada humorīgākais romāns – pilns tīkamas un dzirksteļojošas asprātības un pašironijas. 

Autore tik viegli un plūstoši ved cauri Ditas ikdienai, un šķietamie misēkļi un komiskās situācijas raisa smaidu un sirsnīgu līdzpārdzīvojumu. 

 

Spraigām emocijām

Ešlija Odrēna “Krustojums” (The PUSH)

Izdevējs: Latvijas Mediji
Tulkojusi  Ilona Ozoliņa-Čiu

Pasaules slavenā romāna – trillera – stāsts ir iekšējā gravitācijas centra un ārējā apvalka satricinošs… ārējā “normālība” pret iekšējo “īstenību”… kā vajadzētu būt un kā reizēm notiek… un vai nav tā, ka patiesībā vienmēr arī dzīvē ir tā vai citādi, ka šķietamā ārpuse ir mānīga un neatbilstoša iekšējai īstenībai?! 
Šī grāmata noņem “ārējo apvalku”.

Māte. Meita. Eņģels. Dēmons?


Kas ir tas, kas veido mūs un mūsu attiecības – ar sevi, savu ģimeni, partneri, bērniem, citiem… priekšstatus par to, kādām būtu jābūt, kā jāpiedzīvo un jāveido attiecības? 

Vai šīs (ne)prasmes ir iedzimtas, ieaudzinātas, pasaulē noskatītas? Varbūt vispār tajā nav nekādas loģikas un formulas… tikai… tā notiek…

Pārāk daudz jautājumu, pārāk maz atbilžu. 
… lasot šo grāmatu, atkal un atkal pārliecinājos – rakstītam vārdam – grāmatām – ir milzīgs spēks.

Saistītie raksti