Kādēļ svarīgi lasīt arī pieaugušajiem?

Jau sen pagājis laiks, kad tev grāmatas priekšā lasīja mamma, tētis vai kāds cits mīļš cilvēks. Tāpat vairs nav skolas gadi, kad grāmatu nācās atvērt, lai izlasītu obligāto literatūru. 

FOTO: Shutterstock.com

Arī tad, ja grāmatu lasīšana bijusi mīļa nodarbe, iespējams, šobrīd vienkārši tam neatliek laika. Taču – grāmatu lasīšana ir ieradums, ko vērts paturēt visas dzīves garumā. 

Lasīšanas ieguvumi

Sabiedrībā daudz vairāk runā par ieguvumiem, kas tiek bērnam no grāmatu priekšā lasīšanas un lasīšanas pašam, mazāk par to, ko no grāmatu lasīšanas gūst pieaugušie, ja viņi to dara savam priekam. Taču būtībā šie ieguvumi gan bērniem, gan pieaugušajiem ir ļoti līdzīgi.

  • Grāmatu lasīšana veicina panākumus mācībās un karjerā . Tas attiecas arī uz pieaugušajiem – jo vairāk lasīsi, jo plašāks būs redzesloks, jo vairāk būs zināšanu. Te vietā ir atgādināt, ka grāmatas nav tikai jaunākie spriedzes romāni un bērnu pasaku krājumi. Grāmatas arī ir tehniskā un zinātniskā literatūra, specializētā literatūra kādā īpašā jomā un universitāšu izdotie zinātnisko rakstu krājumi.

  • Grāmatu lasīšana ir brīdis, ko patiesi varam veltīt sev. Grāmata ir kā maza sētiņa, ko aizlikt sev priekšā brīdī, kad gribas nedaudz atpūsties no visa un visiem, kad gribas mazliet paklusēt un pabūt tikai ar sevi un smelties iedvesmu turpmākajiem darbiem.

  • Vērtību sistēmas veidošana.Lasot un klausoties bērniem paredzēto literatūru, bērni bez piespiešanas un ar interesi saņem informāciju par dzīves vērtībām, cilvēku savstarpējām attiecībām, konfliktiem, kā arī iespējamiem dažādu situāciju risinājumiem. Bet, kā saka, - mūžu dzīvo, mūžu mācies! Jautājumi par attiecībām, cilvēciskajām vērtībām un pasaules redzējumu ir aktuāli visa mūža garumā. Arī pieaugušajiem domātie bestselleri ar visneiedomājamākajiem sižetiem nereti liek sev uzdot jautājumu – ko es par to domāju, ko es darītu galvenā varoņa vietā.

  • Dažādā pieredze. Lai cik mistisks un satraucošiem notikumiem bagāts būtu grāmatas sižets, tas ļauj mums izdzīvot daudzas dzīves, piedzīvot citādi nepiedzīvojamo un rast brīdi atpūtai no savām ikdienas rūpēm. Rezultātā kaut mazliet, bet esam harmonizējuši savu iekšējo pasauli, līdzīgi, kā to dara bērni, klausoties pasakas.

  • Lasītprieka veicināšana attīsta, pilnveido un bagātina valodu. Tāpat grāmatu priekšā lasīšana ievērojami papildina bērna vārdu un zināšanu krājumu. Kā zinām, valodu nelietojot, tā vienkāršojas, tādēļ arī pieaugušajiem ir noderīgi ar grāmatu palīdzību uzturēt un paplašināt savu vārdu sinonīmu un niansēto nozīmju vārdu krājumu.

 

SVARĪGI! Labais piemērs bērnam

Paralēli personiskajiem ieguvumiem jāmin vēl kāda ne mazāk svarīga lieta – ja pats lasi grāmatas, tu rādi labo piemēru ne tikai ar vārdiem, stāstot, ka lasīt ir vajadzīgi un interesanti, bet arī ar darbiem – tas ir tik interesanti, ka to arī daru pats! Un līdz ar to pastāv liela iespēja, ka bērniem pieaugot lasīšana kļūs par neatņemamu dzīves sastāvdaļu.

 

Kā atrast laiku?

Jā, lai lasītu grāmatas, nepieciešams laiks. Tas nozīmē, ka ir jāiemācās plānot un sabalansēt laiku tā, lai pietiktu visam – darbam, rotaļām ar bērniem, sarunām ar otru pusīti, mājas rūpēm un pastaigai ar suni. Savu tiesu laika prasa arī draugi, vecāki un citi tuvinieki. Labā ziņa ir tā, ka katru dienu ir brīži, kad var atrast laiku kādas lappuses izlasīšanai.

Reklāma
Reklāma

Kafijas pauze ar grāmatu. Esi uzvārījis kafiju, ko vēlies izdzert mierā un klusumā? Ņem krūzi vienā rokā, grāmatu otrā un dodies uz verandu vai balkonu, kur, ķerot pavasara saules starus, izlasi kādu nodaļu no grāmatas, ko sen biji atlicis izlasīšanai.

Lasīšana sabiedriskajā transportā. Daudzi no mums ik dienu pavada vismaz 30 minūtes ceļā uz darbu. Un tikpat – uz mājām. Izmanto laiku lietderīgi un lasi grāmatu!

Mirkļu ķeršana. Jā, ikdienā gadās tādi brīži, kad netraucēti vari izlasīt pa kādai lappusei, piemēram, fēnojot matus, maisot zupas katlu, vai laikā, kad gaidi bērnu pēc deju nodarbības.

 

Var lasīt e-grāmatas. Jau iepriekš minēju lasīšanu sabiedriskajā transportā. Lai nebūtu jāstiepj lieks smagums, proti, grāmata, izmanto iespēju lasīt e-grāmatu. Skārienjutīgais telefons vai planšetdators, visticamāk, tev tik un tā ir līdzi, vai ne? Tā vietā, lai lasītu un pārlasītu ziņu virsrakstus vai skatītos jocīgus video, izlasi kādu neparastu grāmatu!

 

IDEJA!

Grāmatu lasīšanas rituāls stiprina vecāku un bērnu attiecības,” uzsver psihologs Edmunds Vanags. “Laikā, kad veidojas bērna personība, viņā attīstās rakstura iezīmes, kas turpmākajos gados noteiks viņa rīcību, tāpēc vecākiem jācenšas izveidot ar bērniem tuvas attiecības, kuru pamatā ir savstarpēja uzticība, cieņa un sapratne.” Patiesībā, šis nosacījums zināmā mērā attiecas uz pieaugušo pasauli – kopīgi rituāli stiprina arī pieaugušo savstarpējās attiecības. Kāds tam sakars ar grāmatām? Abi iestājaties kādā no grāmatu klubiņiem (vai pat nodibiniet savējo!), rezultātā ne tikai lasīsiet vienas un tās pašas grāmatas, bet kopīgajās sanākšanas reizēs tās pārrunāsiet, uzzinot un uzklausot viens otra domas un iepazīstot mīļoto arvien labāk un labāk.