Kā koši sagaidīt Jauno gadu?

Līksmi, skaļi, koši, krāsaini un laimīgi - padomi, ko darīt Vecgada vakarā, lai bagāts, pozitīviem notikumiem piesātināts un veiksmīgs būtu arī 2016. gads.

Lai ko jūs darītu, galvenais, lai ir tas patiešām sagādā prieku. Tad tāds būs arī nākamais gads!

FOTO: Shutterstock.com

Lai ko jūs darītu, galvenais, lai ir tas patiešām sagādā prieku. Tad tāds būs arī nākamais gads!

Sapos māju un uzpucējies! 

Kad pie tevis ierodas kāds svarīgs ciemiņš, tu taču uzpos māju un uzvelc svētku drānas. Pret jauno gadu jāizturas kā pret svarīgu un mīļi gaidītu viesi, tad vari cerēt, ka arī viņš tev atnesīs dāsnas dāvanas.

 

Karnevāls ar nozīmi

It īpaši bērniem patiks, ja jauno gadu sagaidīsiet ar karnevālu. Maskas varat nopirkt veikalā vai darināt paši 31. decembra dienā. Veikalos nopērkamas baltas maskas, ko kopā ar bērniem var apkrāsot. Tāpat noderēs visas vecās drēbes, ko jaunajā gadā vairs nevilksiet un ko bez žēlastības var graizīt, sašūt un izmantot svētku tērpa darināšanai. Veidojot karnevāla tērpu, var piešķirt tam simbolisku nozīmi - izvēlēties tēlu, kam piemīt īpašības, no kurām jaunajā gadā gribētos atbrīvoties vai - gluži otrādi - kuras nākamajā gadā gribētos iemantot. Piemēram, ja gribas iemantot lapsas gudrību un viltību, var taisīt lapsas masku. Pusnaktī maskas krīt, un, sākoties jaunajam gadam, visi, novelkot maskas, var publiski atzīties, ko no pagājušā gada nesīs līdzi jaunajā gadā un kas paliks vecajā.


Kopīga glezna

Lieliska nodarbe ir kopīgas gleznas radīšana. To var darīt, glzenojot gan uz liela papīra gabala, gan uz sienas. Gleznai varat izdomāt kādu sev aktuālu tematu, piemēram, Laime vai Nauda, vai, piemēram, Tīģeris nāk! Un nav svarīgi, ka kāds no jums domā, ka neprot zīmēt! Ļaujiet vaļu fantāzijai un sajūtām.

 

Laimes liešana un vēlēšana 

Reklāma
Reklāma

Gadu mija nav iedomājama bez zīlēšanas, kāds būs nākamais gads, un bez veiksmes piemānīšanas. Viens no ierastākajiem veidiem ir svina laimīšu liešana, to aplūkošana pie sienas sveču gaismā un izlietās laimes tulkošana. Taču to var darīt arī citos oriģinālos veidos, piemēram, sarakstiet laimes vēlējumus paši un sametiet kopējā grozā. Pēc tam katrs izvelk vienu lapiņu un skaļi nolasa. Vēl var darīt tā, ka ikvienam svētku dalībniekam tiek piešķirta glīta lapa, uz kuras uzrakstīts viņa vārds un uzvārds. Visi sasēžas aplī un lapiņas laiž pa apli. Katrs uzraksta personīgu un mīļu laimes vēlējumu cilvēkam, kura vārds minēts lapas sākumā, pieraksta savu vārdu, aizloka un dod tālāk. Kad lapa izceļojusi pa apli, katrs būs ieguvis sirsnīgu un personisku labo vēlējumu listi.

 

Naudas zvīņas un neizdodamais vērdiņš

Ņemot vērā ekonomiskās krīzes draudus, visi patlaban domā par naudu. Bet labāk par naudu nevis domāt, bet to piemānīt! Viens no tradicionālajiem veidiem - vecā gada vakarā cept karpu. Tīrot zivi, atlasīt karpas zvīņas, izžāvēt, ielocīt papīrā un glabāt maciņā. Vēl var iedāvināt kādu retu monētiņu (piemēram, nesen izdota vienlata monēta ar eglīti virsū), kas kalpotu kā neiztērējamais vērdiņš.

 

Veselības piemānīšana

Lai jaunajā gadā turētos laba veselība, ļoti palīdz iešana pirtī Vecgada vakarā, un atbilstoši latviešu tautas ticējumiem - uzreiz pēc karsēšanās uz lāvas basām kājām jāapskrien apkārt mājai. Taču, ja pirtī nopērties nav iespējams, visiem var izdalīt pa nelielam žagariņam un savstarpēji nopērties - veselībai. Līdzīgi kā Pūpolsvētdienā, kad, ieperot ar žagariņu, tiek skaitīti vārdi: apaļš kā pūpols, vesels kā pūpols. Arī šajā gadījumā var izdomāt veselības vārdus: stiprs kā žagars, vesels kā žagars, lokans kā žagars utt. Bērniem par prieku pēršanos var spēlēt kā spēli, kad jācenšas iepērt pēc iespējas vairāk klātesošo, tai pašā laikā no citu pērieniem izvairoties.

Saistītie raksti